Фахівці з’ясували причини спалаху ботулізму в Україні

Новини України / новини
1 802
0
Фахівці з’ясували причини спалаху ботулізму в Україні

Спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 41 випадку захворювання на ботулізм серед населення, із них шість випадків -- летальні (Донецька, Черкаська, Сумська, Полтавська області та м. Київ).

За їхніми висновками, основна причина загострення ситуації із захворюванням на ботулізм криється у недотриманні технології виробництва, умов зберігання та реалізації продукції, повідомляє офіційний сайт відомства.

“Зараз ми можемо спостерігати, що завдяки спільним діям органів влади, зокрема і Держпродспоживслужби, ця негативна динаміка сповільнилася. Але проблема очевидна, і вона пов’язана з виробництвом та реалізацією продукції. Ми фіксуємо, що оператори ринку часто порушують технологію виробництва продукції, недотримуються вимог законодавства щодо документального супроводу цієї продукції. І мова йде не лише про невеличкі торговельні майданчики, але й про окремі великі мережі супермаркетів", - зазначив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

У зв’язку з цим територіальним органам Держпродспоживслужби дано доручення на місцях провести роботу з виробниками та торговельними мережами із усунення зазначених проблем. Крім того, Держпродспоживслужба в регіонах здійснює моніторингові дослідження продукції, яка може бути фактором захворювання.

Як наголосив Голова Держпродспоживслужби, особлива увага приділяється і роз’яснювальній роботі серед населення: "Ми рекомендуємо нашим громадянам при купівлі щонайменше високоризикованої продукції, а це в першу чергу риба в’ялена, рибні та м’ясні консерви тощо, вимагати документи на таку продукцію, це принаймні дасть можливість пересвідчитися у легальності виробництва".

Читайте також: У магазинах та барах на Буковині шукають заражену рибу

Загалом, за словами Володимира Лапи, проблема ботулізму для України не нова: "Випадки захворювання траплялися і в попередні роки: в середньому фіксувалося 130-150 випадків на рік. Наприклад, за останні декілька років найвищий рівень захворюваності спостерігався у 2013-2014 роках, коли постраждало 170 та 178 осіб відповідно, із яких померло 17 та 9 чоловік відповідно. Однак, якщо в попередні роки зараження траплялося через продукти, куплені на стихійних ринках, або домашнього приготування, то у поточному році проблема ботулізму набула іншого масштабу, оскільки збільшилася кількість отруєнь продукцією промислового виробництва".

Раніше повідомлялося, що двоє буковинців захворіли на ботулізм, скуштувавши м’ясний паштет

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують