Урядовці оновили Методику визначення прожиткового мінімуму. Починаючи з 21 квітня нова методика набула чинності - її опублікували в "Офіційному віснику України".
Методика встановлює єдиний порядок розрахунку прожиткового мінімуму у розрахунку на місяць на одну особу та для осіб, які відносяться до основних соціальних і демографічних груп населення.
Для розрахунку вартісних величин набору продуктів харчування використовуються середні ціни, що склалися в країні (регіоні). Інформація щодо середніх тарифів на житлово-комунальні послуги (централізоване постачання холодної (гарячої) води, водовідведення, централізоване опалення та користування житлом) надається до Мінсоцполітики Мінрегіоном щокварталу.
За окремими позиціями продуктів харчування ціна визначається як середня арифметична зважена або середня арифметична проста за групою товарів.
Наприклад:
для дітей віком до 6 років та дітей віком від 6 до 18 років за позиціями:
інші (ячна, перлова) - ячна; перлова;
ягоди та виноград (у літньо-осінній період) - ягоди; виноград;
субпродукти - субпродукти яловичі; субпродукти свинячі; субпродукти птиці;
ковбаса варена, сосиски, сардельки - ковбаса варена; сосиски, сардельки;
риба свіжа, свіжоморожена - риба жива та охолоджена; риба морожена;
оселедці, рибні продукти - оселедці; консерви рибні в олії;
тощо.
У новій редакції зокрема йдеться, що для працездатних жінок вистачить:
* на 7 років - одного зимового пальта й 2 суконь;
* на 4 роки - 1 пари брюк та 1 спідниці, 1 купальника і 1 хустки;
* на 3 роки - 1 джемпера, 1 пари зимових чобіт, 2 пар рукавиць.
Для працездатних чоловіків стане:
* на 5 років - 1 демисезонної куртки, 1 костюму - двійки, 1 краватки, 2 пари туфлів;
* на 4 роки - 1 пари брюк, 6 сорочок, 1 плавок,
* на 3 роки - 1 пари джинсів, 1 бритви, 1 пари чобіт тощо.
Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook