RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Експерти радять не панікувати - гривня впала, але ненадовго

Минулого тижня гривня різко покотилася униз. Уже минулого вівторка один долар на "чорному" ринку коштував майже 29 гривень. І поповзли чутки, що навесні може бути долар по 50. Що ж сталося і чи треба боятися такого обвалу, як навесні торік, ідеться в сюжеті програми ТСН.

Від початку січня національна валюта просіла на 10% – до 25 гривень за долар. Зараз на "чорному" ринку за одну купюру з портретом Вашингтона просять 28 з половиною гривень. Хоча ще в грудні офіційний курс Нацбанк тримав на відмітці 22 з половиною. На "чорному" ринку долар тоді коштував в районі 25 гривень.

"Зараз немає такої паніки, ажіотажу, як це було рік тому, коли гривня була як гаряча картопля, яку хотіли швидко скинути і поміняти на тверду валюту. Бо ті, хто набралися доларів по 35, по 40, а потім він впав до 21, дуже сильно обпеклися", – говорить фінансовий аналітик Роман Петров.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко ділить причини знецінення національної валюти на два фактори: об'єктивні та суб'єктивні.

До першої категорії він відносить гальмування темпів світового економічного зростання, проблеми в Китаї та Латинській Америці.

"На жаль, Україна спеціалізується у своєму експорті на товарах з низьким рівнем доданої вартості. Мова йде про метали, хімію, зерно. Це та група товарів, яка найбільш схильна до можливих цінових коливань. Очевидно, що на три-п'ять років намітився тренд і очевидно, що ми постраждаємо, і уже страждаємо від того, що нам менше надходить доходів від експорту. Але це тільки одна об'єктивна причина", – зазначає Устенко.

Ще одна причина – банки, зокрема російські. На тлі падіння рубля і гривні вони намагаються отримати якомога більше твердої валюти в Україні. А оскільки російські банки у нас належать до найкрупніших, а кількість їх минулого тижня збільшилася ще на один, вплив їх на нашу фінансову систему не критичний, але вельми відчутний.

Третя причина – обіцяний 1,5-мільярдний транш МВФ, по якому ніяк не домовляться.

Експерт Ярослав Колесник не виключає, що затримка з грошима МВФ змусила владу запустити станок, тому гривня девальвувала.

"Перше, ми очікували транш від МВФ у кінці 2015 року. І ці кошти вже були закладені в бюджет. Транш не отримали. Скоріше за все, було певне заміщення коштів – державними замість МВФ", – припускає віце-президент Українського кредитно-банківського союзу Ярослав Колесник.

"Що стосується прогнозів, то, звичайно, спекулянтам вигідно піднімати курс. Але я би радив населенню не панікувати. Не думаю, що буде рухатися в цьому напрямку. У регулятора є всі важелі впливу повернути хоч не 21, але поступово ми можемо стабілізувати курс", – переконаний Колесник.

"Моя думка така, що в найближчі три місяці тренд може бути повністю змінений, якщо спрацює кілька факторів або група факторів. Наприклад, Україна отримає гроші від МВФ, Україна вирішить питання з боргом перед Росією, Україна зможе якимось чином втихомирити ситуацію на Сході країни, Україна зможе запустити в реальності маховик реальних структурних реформ. Або кожен окремий фактор, або один, можуть повернути курс у значення грудня, наприклад, 2015 року", – прогнозує виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Тим не менше, навіть якщо сьогодні-завтра долар трохи впаде в ціні, варто розуміти, що поки всі перераховані причини падіння нікуди не зникнуть – гривня приречена падати, а долар – рости.

Щодо прогнозів дуже обережна й голова Нацбанку Валерія Гонтарева. До причин падіння вона відносить сезонний фактор. Мовляв, у період відпусток українці витрачали багато заощаджень саме в доларах. Тому зараз починають знову запасатися валютою.

"Ще з 2014 року наша країна перейшла на гнучкий валютний курс. Тому ніколи не буде фіксованого курсу. Основна проблема – це надлишковий попит. Це паніка. Тому прошу всіх заспокоїтися, прошу всіх розуміти, чому ми працюємо тут у Давосі. В нас є ризики. Навіть той курс, що є в нас зараз в бюджеті закладений, але ризики ростуть", – сказала Гонтарева.

Тим часом, японський уряд, аби підтримати українську економіку, профінансував для Києва рік роботи надзвичайного кризового менеджера – колишнього співробітника Центробанку Японії Масару Танака. Пан Танака повинен стати радником міністра фінансів і прибуде вже найближчим часом. І це добрий сигнал.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Igor
25-01-2016, 09:19
Коментарів 0 Переглядів 2 433

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.