RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Псоріаз – не привід для відчаю

Псоріаз – це хронічне захворювання шкіри.

Воно розвивається на основі спадкової схильності під дією різних пускових чинників, основний з яких – стрес. Також "запустити" псоріаз можуть інфекційні захворювання, гормональні розлади, ожиріння, зловживання алкоголем, куріння. Захворювання супроводжується висипаннями на шкірі у вигляді червоно-рожевих потовщених бляшок, з вираженим лущенням на поверхні. У суттєвої частини пацієнтів (15-30%) захворювання може прогресувати із розвитком запального ураження суглобів – псоріатичного артриту.

В останнє десятиліття серед дітей молодшого шкільного віку спостерігається збільшення захворюваності на псоріаз. Це захворювання тепер зустрічається і серед грудних дітей і навіть у новонароджених.

Псоріаз – одне з найбільш поширених хронічних захворювань шкіри. За даними Міжнародної Федерації асоціацій псоріазу поширеність псоріазу в світі коливається в межах 1,2-5% (у середньому – 3%) за тенденції до зростання таких хворих на 200-400 тис. осіб у різних країнах світу щорічно.

Показник поширеності псоріазу серед дітей і підлітків у цілому по Україні збільшився на 46,5%; у Чернівецькій області – на 78,6%.

Псоріаз у дітей відрізняється нетиповістю головних ознак і деякою своєрідністю, особливо у грудних дітей.

В дітей псоріаз найчастіше приймає одну з наступних форм:
- Ураження локалізуються на колінах, ліктях або волосистій частині голови і, зазвичай, мають стійкий характер (перебіг хвороби без загострень та ремісії).
- Дрібні червоні бляшки, що покривають іноді все тіло, зникають через декілька тижнів. У багатьох дітей псоріаз викликає відразу.

Локалізація ураження
В дітей ураження локалізуються практично в тих же ділянках тіла, що й у дорослих. Однак ураження на обличчі у дорослих (5,6% випадків) відзначається набагато рідше, ніж у дітей (30% випадків). Висипання можуть розташовуватися на чолі й щоках, супроводжуючись почервоніння шкіри, а іноді поширюються на повіки і вуха. Ураження обличчя психологічно переноситься особливо важко і може призводити до замкнутості.

В дітей псоріаз уражує й інші ділянки тіла, включаючи:
Слизові, особливо язик, епітелій якого може піддаватися десквамації, через що язик покривається плямами, форма і розмір яких щодня змінюються ( "географічний язик");
Долоні і підошви з розвитком гіперкератозу (потовщення рогового шару епідермісу);
Лікті, коліна, поперек і волосиста частина голови - найбільш часта локалізація ураження при псоріазі;
Шкірні складки: якщо не вважати повних дітей, у яких під підборіддям є шкірні складки, в інших випадках ураження шкірної складки на шиї відзначається рідко. Шкіра пахвових западин також рідко стає мішенню поразки, на відміну від навколопупкової області, де ураження з'являється досить часто.
Нігті: у третини дітей, які страждають дитячим псоріаз, уражуються нігті на руках та ногах. Нігті покриваються дрібними поглибленнями і стають схожі на наперсток.
Волосиста частина голови: ураження волосистої частини голови при дитячому псоріазі не рідкість. Однак важливо пам'ятати, що у дітей ураження волосистої частини голови може бути проявом дерматиту, що разом з цим локалізується на сідницях.


В дітей з надмірною масою тіла та ожирінням можливий псоріаз шкірних складок або ділянок шкіри, схильних до розтягування. Не дозволяйте своїй дитині заповнювати дефіцит позитивних емоцій переїданням. Необхідно також підтримувати в доброму стані імунну систему дитини. Оскільки дитяча імунна система, як і взагалі весь організм, остаточно не сформована, для її повноцінного функціонування надзвичайно важлива збалансована дієта. Для імунної системи дуже шкідливий тютюновий дим, тому необхідно стежити, щоб дитина не контактувала з курцями і, тим більше, не пробувала палити сама.

Лікування
Курс лікування псоріазу складає 20–25 процедур, тривалість однієї процедури – 15 хвилин. Такі процедури проводяться 2-4 рази на тиждень в амбулаторних умовах, без відриву від роботи чи навчання. Ключовим фактором у лікуванні методом фототерапії є наявність обладнання в транспортній досяжності для пацієнта. При поширених формах і в прогресуючій стадії хвороби дитини найкраще госпіталізувати. Як правило, призначають седативні і десенсибілізуючі засоби. Також застосовують внутрішньом’язово 10% розчин кальцію глюканат через день, по 10-15 ін’єкцій за весь курс. Зовнішньо на шкіру наноситься саліцилова, сірчано - Дегтярна мазь, а також глюкокортикоїдні препарати: Флуцинар, Елоком. Белосалік,а також ефективний для лікування псоріазу ультрафіолет.

Фототерапія
Це ефективний метод лікування псоріазу, особливо розповсюджених форм, а як відомо у дітей часто спостерігаються останні. Однак фотохіміотерапія ПУФА не може застосовується у дітей до 15років, проте вототерапія з використанням вузькоспектрового УФБ з довжиною хвилі 311нм є суттєво безпечнішим методом, не потребує фотосенсибілізації і може бути використана для лікування дітей від 5 років. А локальна та направлена фототерапія, при проведенні якої отримана доза УФ зменшується в десятки разів може бути використана для лікування навіть молодших діток, за умови рекомендації лікаря.

Факти щодо псоріазу, які має знати кожен:
1) Псоріазом хворіє близько 3% населення земної кулі та понад 1 200 000 українців. Псоріазом хворіють чоловіки, жінки, діти та навіть новонароджені.
2) Псоріаз не передається при контакті, ним неможливо заразитись.
3) Псоріаз, точніше схильність до його розвитку, можна тільки успадкувати від батьків. Якщо у одного із батьків є псоріаз, ризик розвитку його у дитини становить близько 15%. Якщо обоє батьків мають псоріаз, ризик його успадкувати складає до 40%.
4) Псоріаз може уражати не лише шкіру. У 30-40% псоріаз уражає нігті, а у 15-20% людей з псоріазом є ризик розвитку запального ураження суглобів – псоріатичного артриту (артропатії).
5) Псоріатичний артрит може стати причиною інвалідності.
6) Псоріаз з важким перебігом суттєво підвищує ризик супутніх серцево-судинних захворювань.
7) Псоріаз неможливо вилікувати, але його перебіг можна і треба контролювати так, щоб його прояви на шкірі були мінімальними, і він не заважав повсякденному життю.

На сьогодні є багато захворювань шкіри з подібною до псоріазу висипкою, тому лише лікар-дерматовенеролог зможе правильно поставити діагноз псоріазу та призначити адекватне лікування відповідно стадії та клінічних особливостей псоріазу у кожного конкретного хворого.

Матеріал підготувала: Гаєвська Марина – доцент кафедри дерматовенерології БДМУ.

Редактор: Леся Токарюк
25-11-2015, 12:03
Коментарів 0 Переглядів 8 607

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!