RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Шахраї ошукують через Інтернет та телефон


На Буковині шахраї добираються до своїх жертв за допомогою телефону, Інтернету та через оголошення "Пропоную роботу".

Для експерименту вирішила пошукати роботу за оголошенням. Натрапила на фірму без назви. В оголошенні читаю "Потрібен продавець дитячих іграшок в магазин". Додзвонившись, одразу починаю цікавитись, які обов’язки, де магазин, які умови праці. На жодне з питань не отримую конкретної відповіді. Дівчина люб’язно запрошує прийти на співбесіду з шефом. Мовляв, він і надасть всю інформацію.
За вказаною адресою не виявилося жодного магазину. У приміщенні без вивіски і будь-яких ознак сфери діяльності мені вручили анкету, сказали заповнити і чекати.

В анкеті обов’язково потрібно було вказати адресу прописки, проживання, номер та серію паспорта, що мене насторожило.
"А персональні дані писати обов’язково?", – запитаю дівчину-секретаря. Вона відреагувала агресивно: "Не хочете мати роботу – то не пишіть".

На співбесіді хлопчина років 25-ти наполегливо допитувався, чи хочу я багато заробляти, і що я готова заради цього робити. Відповідь "я прийшла, щоб влаштуватися продавцем дитячих іграшок, як було вказано в оголошенні" його чомусь розсердила. Анкету мою теж не повернули – підсунули лиш складену у кілька разів її копію.

Через таку "фірму" Ольга Шевчук два роки тому потрапила на роботу в сусіднє місто.

"У нас взяли паспорти, посадили в машини і змусили продавати якусь медтехніку. Цілий день ми ходили по різних установах і пропонували людям неходовий товар. Заплатили нам потім якісь копійки. Добре, що все обійшлося. З тих пір, коли йду на роботу, документи свої нікому в руки не даю, і правду в різного роду сумнівних анкетах не пишу", – розповідає дівчина.

Обманюють і по телефону

Останнім часом на Буковині поширене телефонне шахрайство.

"Найчастіше людям дзвонять засуджені, котрі відбувають термін покарання в колоніях, і кажуть, що ваш син в міліції. Його випустять, якщо ви перерахуєте необхідну суму грошей на вказаний рахунок. Для переконливості дають трубку сусіду, який ледь не плачучи просить його визволити. Люди перераховують гроші, а потім з’ясовується, що їх син спить в сусідній кімнаті, або десь гуляв і повернувся. Таким же способом шахраї виманюють гроші на операцію дітей, – розповідає заступник начальника управління карного розшуку управління МВС в області Микола Лазорко.

З початку року в області зафіксували 49 випадків телефонних шахрайств. Повернути гроші при такій схемі майже нереально.
"Телефон, з якого дзвонили, по сигналу ми визначаємо швидко. А от кому саме він належить – дослідити вкрай важко. У колонії з нього міг дзвонити будь-хто. Сидить чоловік у в’язниці, а з ним ще десятеро з різних міст. Номери телефону та дані про людину засуджені дають один одному, гроші перераховують на рахунки сторонніх осіб або родичів. Потім ми перевіряємо ці рахунки – а вони в іншій частині України, – додає Микола Лазорко. – Переважно обманюють людей віком від 50 до 65 років, жителів сіл".

У середньому з допомогою телефону шахраям вдавалося виманити в людей від 5000 гривень до семи тисяч євро.
"Перш ніж бігти до терміналу, краще запитати, в якому відділку затриманий, прізвище слідчого. Потім передзвонити на 102 і уточнити, чи інформація відповідає дійсності. Жодних грошей нікому давати не потрібно", – наголошує правоохоронець.

Інтернет-покупки без товарів

Потрапляють люди на шахраїв і завдяки покупкам через Інтернет. Традиційна схема: товар оплатили, але не отримали.
"Один чоловік продавав так фотоапарат. Сотні людей перерахували йому гроші, а фотоапарата так ніхто і не отримав. Потім оголошення зникло і кому воно належало – не знайдеш. Адже в Інтернеті можна назватися будь-ким", – розповідає Микола Лазорко.
Жертвами інтернет-шахрайств на Буковині, за даними міліції, 2014 року стало 42 особи.

"Зараз покупки через Інтернет стали модними, – каже Микола Лазорко. – Однак людям слід бути обережними. У жодному разі не розповсюджуйте такі дані, як персональні коди, номери карток, пін-коди, серію та номер паспорта, адресу. За покупки краще розраховуватись післяплатою, коли товар буде у вас".
Наталя Шевчук

Цифра
550 випадків різного роду шахрайств з початку 2014 року зафіксували працівники міліції в області.
9-12-2014, 10:41
Коментарів 0 Переглядів 4 242

Теги -

Після вистави й багатохвилинних оплесків творчій групі глядачі виходили з театру усміхненими.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Після вистави й багатохвилинних оплесків творчій групі глядачі виходили з театру усміхненими.


Чому я сортую сміття і чому це не вигідно. Блог Людмили Осадчук
Почали з того, що окремо збирали органічне сміття і все інше.
План перемоги є, а де «золота» рибка? Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, українському народу та парламенту був представлений план перемоги
ВІДЕО Переглянути все відео

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".


Запросіть друга підключитись до Intelekt та отримуйте вдвох по 500 гривень на рахунок! Чим більше товаришів приведете — тим більше коштів накопичите. Цікаво? Гортайте нижче!

Завітайте до нас та отримайте сервіс, який заслуговує на довіру!