На Буковині шахраї добираються до своїх жертв за допомогою телефону, Інтернету та через оголошення "Пропоную роботу".
Для експерименту вирішила пошукати роботу за оголошенням. Натрапила на фірму без назви. В оголошенні читаю "Потрібен продавець дитячих іграшок в магазин". Додзвонившись, одразу починаю цікавитись, які обов’язки, де магазин, які умови праці. На жодне з питань не отримую конкретної відповіді. Дівчина люб’язно запрошує прийти на співбесіду з шефом. Мовляв, він і надасть всю інформацію.
За вказаною адресою не виявилося жодного магазину. У приміщенні без вивіски і будь-яких ознак сфери діяльності мені вручили анкету, сказали заповнити і чекати.
В анкеті обов’язково потрібно було вказати адресу прописки, проживання, номер та серію паспорта, що мене насторожило.
"А персональні дані писати обов’язково?", – запитаю дівчину-секретаря. Вона відреагувала агресивно: "Не хочете мати роботу – то не пишіть".
На співбесіді хлопчина років 25-ти наполегливо допитувався, чи хочу я багато заробляти, і що я готова заради цього робити. Відповідь "я прийшла, щоб влаштуватися продавцем дитячих іграшок, як було вказано в оголошенні" його чомусь розсердила. Анкету мою теж не повернули – підсунули лиш складену у кілька разів її копію.
Через таку "фірму" Ольга Шевчук два роки тому потрапила на роботу в сусіднє місто.
"У нас взяли паспорти, посадили в машини і змусили продавати якусь медтехніку. Цілий день ми ходили по різних установах і пропонували людям неходовий товар. Заплатили нам потім якісь копійки. Добре, що все обійшлося. З тих пір, коли йду на роботу, документи свої нікому в руки не даю, і правду в різного роду сумнівних анкетах не пишу", – розповідає дівчина.
Обманюють і по телефонуОстаннім часом на Буковині поширене телефонне шахрайство.
"Найчастіше людям дзвонять засуджені, котрі відбувають термін покарання в колоніях, і кажуть, що ваш син в міліції. Його випустять, якщо ви перерахуєте необхідну суму грошей на вказаний рахунок. Для переконливості дають трубку сусіду, який ледь не плачучи просить його визволити. Люди перераховують гроші, а потім з’ясовується, що їх син спить в сусідній кімнаті, або десь гуляв і повернувся. Таким же способом шахраї виманюють гроші на операцію дітей, – розповідає заступник начальника управління карного розшуку управління МВС в області Микола Лазорко.
З початку року в області зафіксували 49 випадків телефонних шахрайств. Повернути гроші при такій схемі майже нереально.
"Телефон, з якого дзвонили, по сигналу ми визначаємо швидко. А от кому саме він належить – дослідити вкрай важко. У колонії з нього міг дзвонити будь-хто. Сидить чоловік у в’язниці, а з ним ще десятеро з різних міст. Номери телефону та дані про людину засуджені дають один одному, гроші перераховують на рахунки сторонніх осіб або родичів. Потім ми перевіряємо ці рахунки – а вони в іншій частині України, – додає Микола Лазорко. – Переважно обманюють людей віком від 50 до 65 років, жителів сіл".
У середньому з допомогою телефону шахраям вдавалося виманити в людей від 5000 гривень до семи тисяч євро.
"Перш ніж бігти до терміналу, краще запитати, в якому відділку затриманий, прізвище слідчого. Потім передзвонити на 102 і уточнити, чи інформація відповідає дійсності. Жодних грошей нікому давати не потрібно", – наголошує правоохоронець.
Інтернет-покупки без товарівПотрапляють люди на шахраїв і завдяки покупкам через Інтернет. Традиційна схема: товар оплатили, але не отримали.
"Один чоловік продавав так фотоапарат. Сотні людей перерахували йому гроші, а фотоапарата так ніхто і не отримав. Потім оголошення зникло і кому воно належало – не знайдеш. Адже в Інтернеті можна назватися будь-ким", – розповідає Микола Лазорко.
Жертвами інтернет-шахрайств на Буковині, за даними міліції, 2014 року стало 42 особи.
"Зараз покупки через Інтернет стали модними, – каже Микола Лазорко. – Однак людям слід бути обережними. У жодному разі не розповсюджуйте такі дані, як персональні коди, номери карток, пін-коди, серію та номер паспорта, адресу. За покупки краще розраховуватись післяплатою, коли товар буде у вас".
Наталя Шевчук
Цифра
550 випадків різного роду шахрайств з початку 2014 року зафіксували працівники міліції в області.
9-12-2014, 10:41
0
4 250