До найближчої точки бойових дій звідси трохи більше двохсот кілометрів, але це не заспокоює військових. "Тут спокійно, мирно. Але лише один Бог знає, куди тебе завтра відправлять", – закурюючи цигарку й запиваючи водою із заіржавілого горнятка, каже солдат територіального батальйону з Буковини.
У батальйоні, який зараз дислокується у Бердянську Запорізької області, побував кореспондент "МБ".
"Вам нада єхать туда. Іначє дарогі просто убітиє"Близько шостої години ранку доїжджаємо до Запорізької області. При в’їзді в ледь не кожен населений пункт нас зустрічають БРДМи, блокпости та солдати з українськими прапорами.
За кілька десятків кілометрів до Бердянська даішник на блокпосту зупиняє наш "Спрінтер". Української мови, судячи з усього, не розуміє – двічі перепитує, хто ми, звідки і навіщо їдемо. Невиспані і втомлені від 1000-кілометрової поїздки, розповідаємо про мету візиту.
"Броники" веземо нашим хлопцям", – говорить водій. Інспектор почергово дивиться то на номерні знаки "буса", то на синьо-жовтий прапор у лобовому склі. Без жодних емоцій і жестів на обличчі правоохоронець монотонно бурчить, показуючи рукою напрямок: "Вам нада єхать туда. Іначє дарогі просто убітиє".
Сідаємо в автобус і вирушаємо далі. Після десятихвилинної паузи, контрактник Стас, що їде з нами, із посмішкою іронічно заявляє: "Прикиньте, а якщо він нас "сєпарам" здасть...". Ми мовчимо. Але, здається, від шокуючої думки, починаємо прокидатися.
Територія, прилегла до Бердянська, дуже схожа на величезне колгоспне поле. Від одного села до іншого – відстань добряча, майже 80 кілометрів. Усе навколо встелене квітучими соняшниками. Дороги, щоправда, кращі, ніж на Буковині – напевно, тому що нема кому псувати асфальт: за дві години ми зустріли до десяти автомобілів. Старі "совкові" особняки, які дорогою то з’являються, то зникають, додають неймовірної депресивності цьому краю.
"Форма нова нам не завадила би"Не менш депресивне село, в якому розміщений територіальний батальйон із Буковини. У центрі – старий магазин із розбитими вікнами, який не відчиняли років зо 20. Через дорогу в невеличкому особняку місцеві підприємці відкрили власний магазин – не надто просторий, зате в ньому можна придбати найнеобхідніше: від "мильно-рильного" й до ковбаси і хліба.
– Ваших чернівецьких хлопців тут дуже багато, – каже продавець, допомагаючи нам завантажувати ящики з мінералкою в "бус". – Хороші хлопаки, приходили кілька разів по харчі.
Метрів за 50 від магазину видніється приміщення старого колгоспу, де розмістилися буковинські бійці. Біля входу стоїть солдат – побачивши автобус, забирає з дороги саморобні шипи для заборони в’їзду. "Ми з Чернівців", – сигналить водій військовому. "Та вижу, вижу, шо свої", – чуємо буковинський говір від бійця, що показує рукою до території батальйону.
– Та добре нам тут. Правда, перші дні було незвично спати під відкритим небом. Запоріжжя – це теж Україна. Коли йдеш вулицею, вигукуючи: "Слава Україні!", тобі обов’язково скажуть: "Героям слава!", – військовий, допивши воду, кладе горня поблизу старої обдертої бочки від квасу, показує територію, де розмістився восьмий територіальний батальйон із Чернівецької області.
– Ми тут виконуємо функції по посиленню морського кордону, – до мене підходить старшина батальйону Олег ЛАКУСТА. – Труднощів немає, якщо чесно. Хіба з питною водою. Ось форма нова нам не завадила би. Добре було б, якби з Чернівців спонсори знайшлися, – демонструє він свою світло-коричневу форму з прапором США на плечі.
"Ходіть, покажу, як ми живемо", – перехоплює мою розмову з бійцем
капітан В’ячеслав КОЛЕСНИК. Демонструє вишикуваний повз стежку ряд наметів із синьо-жовтими прапорцями. В один з них заходимо.
– Дивись, тут умови – наближені до бойових, – каже військовий. – Спартанські. Але ми проблеми не відчуваємо, це ж війна. Першого дня, коли ми тільки-но прибули сюди, взагалі ночували під відкритим небом.
– Я перебуваю тут тиждень, – продовжує В’ячеслав. – Але вже маю претензії до окремих людей, які залишилися у Чернівцях. Хочу звернути увагу на таку незрозумілу річ: всі офіцери й прапорщики перебувають тут на посадах солдатів. Чому? Через офіцерів і прапорщиків, які з 300-го полку не хочуть сюди їхати. І вони збираються там на стадіоні та отримують нашу зарплату, а ми, виходить, виконуємо функції координаторів?! Тому хотів би передати палкий привіт офіцерам і прапорщикам, які залишились у Чернівцях. Ви дуже помилялися...
– До нас дзвонили старші начальники і питали: "Доповідайте наявність особового складу й кількість", – продовжує В’ячеслав. – Та ж зрозумійте правильно: ми тут не доповідаємо, де ми перебуваємо, а ви таке запитуєте!
"Дивись, які завантажені приїхали – не було місця у машині"– Ти журналіст? Тебе там шукають, – чую з-за спини. Солдат, якому приблизно 30 років, показує на сарай: "Там волонтери щось хотіли".
Підходжу до білого "Спрінтера", з якого виносять мішки з картоплею, борошном та мінеральну воду в ящиках. Низького зросту смаглявий чоловік агресивно вигукує із салону: "Ти з якою метою сюди приїхав? Ви брешете усі, журналісти! Напишіть хоч частку правди про наших солдатів, про волонтерів". Намагаюся не зчиняти скандал, з’ясовую хто ці люди й чого хочуть.
– Ми волонтери з Перебиківців. А ти там "піариш" депутатів... Дивись, які завантажені приїхали – не було місця у машині…
Після 15 хвилин емоційного та не надто конструктивного монологу чоловіка, починаю розуміти, чого ці волонтери хочуть – аби я поспілкувався з їхнім товаришем
Миколою ДЕСЯДНІЧЕНКОМ, який тут проходить службу. Солдат же поскаржився на те, що держава не постачає необхідне військове спорядження і харчування. Натомість вся ця робота лежить на волонтерах.
"Хлопці приїхали, привезли продукти, раніше привозили форму, яка зараз на мені. Берци, рукавиці... Це те, що дають волонтери. Бронежилет у мене теж від волонтерів, розгрузка... А все решта – від держави. Одна форма, автомат, каска металева, яка не рятує... Не знаю, як держава, а ми їмо ось – харчі від волонтерів", – розповів він.
Поговоривши з бійцем, прощаюся. Згодом один із волонтерів наздоганяє мене: "Ти дивися, щоб це інтерв’ю було в газеті – а якщо ні, то ми тебе у Чернівцях знайдемо…".
Троє військових стоять "на перекурі" поблизу заіржавілої бочки від квасу. "Та не фотографуйте це страховисько, краще нас. Потім перекинете "в контактах", – молодий солдат, помітивши фотоапарат у моїх руках, каже, запиваючи водою сигарету.
– Тут краще, ніж у самій зоні АТО, але гірше, ніж удома, на Буковині, – каже він. – Дисципліни дотримуємось: комбат суворий, але справедливий. Відпускає нас по селу погуляти, іноді на море ходимо покупатися – воно звідси за 200 метрів. І хоч розуміємо, що ми тут у безпеці, але найбільше хочеться додому – бачити рідних своїх. Краще би взагалі цих подій не було...
Біля наметів комбат збирає військових – роздає накази. Декому з бійців "перепадає":
"Я вас по-людськи прошу. Ви знаєте, що я вас відпускаю на море. Але давайте не зловживати моєю добротою. Ясно?". "Так", – у відповідь чуємо від бійців.
Комбат іде до "бусиків" з волонтерами розвантажувати бронежилети. Тим часом солдати один за одним скидають мені смс-повідомлення з адресами своїх "електронок"...
"Фотки отримав, дякую. У нас все гаразд – тільки небо хмариться. Дай Бог, щоби скрізь було так спокійно, як тут", – уже в Чернівцях отримую смс-ку від одного з наших бійців.
Микола КОБИЛЮК