RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Вибори надії

Після виборів військовий конфлікт з Росією може припиниться, але економіка ще тривалий час перебуватиме у кризі. А якщо новий гарант не втілить вимоги українців, то можна буде чекати третього Майдану.

Чи зможе новий президент кардинально змінити ситуацію в Україні, чому потрібно йти на вибори і чого очікувати людям, з’ясовував кореспондент "МБ".

"Очікую рекордної явки"

В останній тиждень перед виборами чернівчани масово перевіряли себе у списках. Члени дільничних виборчих комісій порівнюють: на попередніх виборах такого ажіотажу, як зараз не було. А все – через високі надії і сподівання людей на нового президента.

– Всі очікують, що після виборів щось зміниться, – каже "МБ" член дільничної виборчої комісії у школі №14 пані Тетяна. – З людьми дуже важко працювати, бо приходять дуже агресивно налаштовані, сваряться. Вигукують, що ми хочемо зірвати вибори.

– Ми розуміємо: дуже важкий рік і важке життя взагалі, – продовжує Тетяна. – Цього року очікую рекордну явку виборців. Бо приходять навіть найбайдужіші себе перевіряти у списках. Кажуть, що на вибори треба йти хоча б заради тієї Небесної сотні.

Якщо новий президент не виправдає сподівання Майдану, можна буде очікувати нового Майдану, переконана член дільничної виборчої комісії на вулиці М.Заньковецької Тамара Боровик.

– Від виборів дуже багато очікують, бо вони нам важко дались – через кров. Ми покладаємо багато надій на ту кандидатуру, яка прийде до влади. Бо на Майдані ставилось багато вимог, але їх досі не виконали: люстрація правоохоронних органів і судів. Якщо новий президент не виконає ті сподівання людей, які озвучувались на Майдані, то люди вийдуть ще раз, – каже жінка.

"На вибори треба йти – це показник політичної зрілості"

Військова небезпека після виборів справді може зникнути, але для кардинальних змін потрібні позачергові вибори до Верховної Ради, вважає директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор НЕБОЖЕНКО.

– Те, що роблять політики й близько не стоїть поблизу того, що зробив Майдан, – каже політолог. – Не виключено, що після виборів можуть бути знову розчарування, великі й маленькі Майдани… На вибори треба ходити – це ж показник політичної зрілості. Українські політики зробили велику помилку: якщо Україна вирішила переходити на парламентську форму правління, то треба було терміново робити і парламентські вибори. І зараз ми мали б сильну парламентську республіку. А зараз ми обираємо собі лише президента, який просто вступить у конфлікт із нашим парламентом.

Парламентські вибори все змінять: після них ми налагодимо співпрацю із Заходом, перейдемо до реформ, відділимо старих політиків від нових. А підсумком президентських виборів буде боротьба нового гаранта з чинною нині Верховною Радою, яка залишає себе до 2017 року. А це велика зрада для українців. Бо ж не заради цього люди гинули на Майдані, щоби Партія регіонів ще до 2017 року знущалась над українцями.

Вибори гаранта вплинуть на військовий конфлікт з Росією. Президент має можливість контролювати силовиків. Тож антитерористичні операції будуть більш ефективними.

Микола КОБИЛЮК

Думки

"Якби рік тому знав, що Янукович втече, стрибав би від радості"

Олександр БОЙЧЕНКО, літературний критик:

Вибори надії

– На вибори треба йти обов'язково, хоча серед кандидатів немає жодного, який би мене повністю влаштовував. Тому я, власне, за жодного кандидата нікого й не агітую. Цілком своїм я би назвав лише того кандидата, який би чесно заявив: "Не буде ні федералізації, ні другої державної мови, а буде НАТО і ЄС. А ті регіони, населення яких у такій Україні жити не хоче, можуть шурувати під владу Владіміра Владіміровича Х..ла". На жаль, такого кандидата немає. Але повторюю, що на вибори все одно треба йти і голосувати за менше зло. Бо в політиці взагалі не буває абсолютного добра, а буває лише вибір між більшим і меншим злом. Зрештою, якби в грудні минулого року хтось мені сказав, що урка Янукович скоро втече, а до кінця травня президентом у нас буде хоч Порошенко, хоч Тимошенко, хоч Гриценко, я би стрибав від радості. Нарікаючи на них тепер, не варто забувати, що могло бути набагато гірше.

Ні війна, ні криза швидко не припиняться. Але з'явиться шанс на їх припинення. Хороша нинішня влада чи не дуже, але всі розуміють, що у неї зв'язані руки, бо вона тимчасова. Тож ні вона сама, ні Америка з Європою довгострокові плани до виборів будувати не можуть. Інша справа – коли у нас буде всенародно обраний, легітимний і для нас, і для Заходу Президент. У нього і права будуть зовсім інші, і наші до нього вимоги. І саме тому ці вибори за будь-яку ціну треба провести. А що Росія їх не захоче визнати... Мусимо нарешті зрозуміти, що Росія – це наш єдиний у сьогоднішньому світі смертельний ворог.

На Майдані стояли різні люди з різними сподіваннями. Об'єднувало нас одне – банду геть! Це частково вдалося. Але майбутнє після Януковича кожен уявляв по-своєму, іноді цілком протилежно. І зрозуміло, що виправдати сподівання всіх фізично неможливо. У кожному разі ні Америкою, ні Західною Європою ми не станемо. Але якщо Україна зможе в найближчі роки бодай малесенькими кроками почати рухатися в той бік, куди давно пішли чехи чи поляки, це вже буде величезний успіх.

Павло ДВОРСЬКИЙ, народний артист України:

Вибори надії

– Що буде після виборів, знає лише Бог. Але якщо люди вірять, надіються, і якщо товариство молиться, і кожен з нас відчуває, що від його голосу залежить доля і майбутнє України, то я впевнений, що незалежно від нашої національності і віросповідання, ми оберемо гідного демократичного президента. Дуже сподіваюся, що після виборів ми стрімко рухатимемось у бік Європи. Насамперед мені хочеться, щоби після виборів в Україні був мир і спокій. Хочу, щоби люди отримали таких урядовців, які змогли би згуртувати Україну".

Ваша думка

Що зміниться після виборів?

Валерій ДЕМ’ЯНОВСЬКИЙ, пенсіонер:

Вибори надії

– Великих очікувань від нового президента нема. Сподіваюся, що небезпека війни мине. Хочу, щоби був мир у державі. Економічна криза мине через кілька років. Президент має домовлятися, працювати.

Іванна ШЕВЧУК, лаборант:

Вибори надії

– Певно, як і всі, я хочу миру в Україні. А вже потім хай президент робить "покращення": соціальні виплати на дітей нехай відновлять. Кардинально ситуація в країні не зміниться – для того потрібні роки.

Наталія ПОПОВИЧ, спеціаліст з нерухомості:

Вибори надії

– Завжди дотримуюсь позиції, що потрібно надіятись тільки на себе одну. Хочу від президента, аби дбав про нові робочі місця для молодих. Конфлікт з Росією, гадаю, закінчиться уже скоро, бо люди цю війну не підтримують.
23-05-2014, 10:06
Коментарів 0 Переглядів 2 186

Інформація

Відвідувачі, які знаходяться у групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

У громаді це перший масштабний проєкт у сфері відновлюваної енергетики вартістю близько 4 мільйонів гривень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Біля закладів можна знайти тематичні інсталяції та фотозони, оформлені сіном, гарбузами

Зе – тисяча, чи манна це з неба? Блог Ярослава Волощука
Останній тиждень минув під обговоренням неймовірної події.
Про мову, диктант і українців. Блог Юлії Пацаранюк
Сьогодні відзначають День української писемності та мови
ВІДЕО Переглянути все відео

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

У Чернівцях одним із популярних провайдерів є "Оптиком плюс", який забезпечує стабільний, швидкісний і безлімітний інтернет до 300 Мбіт/с. Компанія використовує сучасні технології та давно впровадила підключення через оптоволоконний кабель, що гарантує надійність і якість.

Разом із автосалоном American Wheels, де в наявності понад 320 автівок на будь-який бюджет та смак, ми вибрали десять найпопулярніших у 2024 році автівок, які гарантовано прослугують Вам довго і будуть приносити задоволення кожен день.

Запрошуємо всіх разом підтримати та визначити кращі бренди Чернівців!