RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Мільйон – на радників-порадників


Радники неіснуючого мера отримували зарплату з цільового фонду соціально-економічного розвитку міста (тобто з грошей, які місто мало би використовувати на свій розвиток), хоча їм повинні платити гроші з міського бюджету. Цифри вражають: у 2013 році чиновники у такий спосіб отримали майже мільйон гривень.

Зарплату із зароблених містом грошей отримували навіть радники міського голови – ті, кому ці гроші мали би виплачувати з іншого джерела – міського бюджету. То наскільки ця ситуація правильна і хто стоїть за цим?

"Радник мера за відсутності мера –
це порушення логіки"


796 тисяч гривень – така сума вказується в пункті "оплата праці згідно з трудовими контрактам" звіту міськради про використання коштів з фонду соціально-економічного розвитку міста у 2013 році. Традиційно цей пункт стосувався буквально кількох працівників мерії та установ, які підпорядковуються міськраді: кілька сотень гривень за місяць отримував опалювач музею Георга Дроздовського, трохи більшу зарплату мав сурмач, який щодня на ратуші виконує "Марічку".

Проте торік до переліку тих, хто отримував гроші з цільового фонду, додали кількох службовців – зарплату одержували спеціалісти різних відділів та управлінь ратуші, зокрема прес-служби, а також троє радників міського голови.

Ми надіслали інформаційний запит до Чернівецької міськради з проханням роз’яснити, хто і за що отримував гроші з фонду соціально-економічного розвитку.

І ось що нам відповіли у фінансовому управлінні: найбільше з цих грошей отримували радники міського голови. Так, на зарплату одному раднику виділяли 3600 гривень на місяць за "координування і контроль виконання окремих розпоряджень і доручень міського голови, аналіз вхідної документації та інформаційно-аналітичну роботу". Другий радник неіснуючого мера отримував зарплату такого розміру за "вивчення та аналіз матеріалів за напрямками організаційно-методичного та правового забезпечення діяльності міськради". А ще третій радник мера мав зарплату розміром 3850 гривень за "забезпечення вчасного виконання робіт з контролю за капітальним будівництвом та ремонтом установ, що належать комунальній власності міста".

Чи мали право радники отримувати гроші саме з цього фонду? Звертаємося до депутата міськради Олексія КАСПРУКА, який за часів правління мера Миколи Федорука деякий час був його радником.

– Те, що за відсутності мера у міськраді понабирали радників міського голови, вважаю порушенням логіки, – каже
О. Каспрук. – Є чимало питань щодо цих людей, і ми їх вивчаємо. Наприклад, щодо надання їм житла, оплати навчання, вирішення різних побутових речей за рахунок міського бюджету. Люди радили "товаришу секретарю", як "правильно" розправлятися з місцевим самоврядуванням. Тепер ми бачимо, що вони нарадили.

– Коли я був радником міського голови, я працював як посадова особа місцевого самоврядування і кошти я отримував з бюджету, а не за трудовим договором, – каже Каспрук. – Я виконував функції із забезпечення діяльності міського голови. А тут виходить така ситуація: міського голови немає, але радники в нього є. Що вони робили – то велике питання.

"Я отримував там копійки"

Не погоджується з тим, що радники мають отримувати гроші з окремої міської "панчохи", і народний депутат та колишній мер Микола ФЕДОРУК.

– За мого керівництва містом радникам не виплачували зарплати із цільового фонду соціально-економічного розвитку міста, – каже "МБ" Микола Федорук. – Там є певна кількість радників, які мають бути державними службовцями. Радник не може отримувати гроші з цього фонду. Гадаю, цією справою мала би зацікавитися фінансова інспекція – чому так трапилося і хто в цьому винен?

Поцікавились ми думкою про це і в екс-радника міського голови Бориса РУСНАКА. І ось що почули:

– По-перше, цей фонд – це також бюджет, – каже він. – По-друге, я не був чиновником. Чиновник – це службовець місцевого самоврядування. Я таким не був. Я був просто службовцем – таким, як прибиральниця, як водій… А фонд соціально-економічного розвитку – це складова бюджету, це також бюджет. Інших грошей у міськради нема. Це колись були позабюджетні фонди, а зараз їх вже немає.

– Ви так примітивно ставитеся до цього питання, – продовжує Б. Руснак. – У нашій міськраді є цілий відділ радників. Відділ три роки був вакантним, і ті гроші економилися, бо там мали бути чиновники, але їх не було. І вони зарплату не отримували, її економили. Там зарплата значно більша, ніж ті гроші, які платили мені як службовцю. Тоді ці кошти перевитрачалися чи економилися? Дивіться ширше на це питання.

– Я кажу це, як той, хто розуміється на цьому: шкоди жодної не завдавалося, – каже
екс-радник. – Я там отримував копійки. Я не йшов у міськраду заробляти гроші. Я прийшов туди приносити користь.
Микола КОБИЛЮК

Що кажуть
в інших містах
Геннадій МІНАЄВ,
колишній міський голова Сум:
"Це ганьба, щонайменше. І злочин по суті. Було рішення міськради з цього приводу? Ні? Тоді це злочин! В положенні про цей фонд (затверджується міською радою) повинні бути прописані і затверджені відповідні пункти видатків (в цьому разі – на зарплату, преміювання й інші види матеріального заохочення). Якщо такого рішення немає або таких пунктів немає у положенні про цільовий фонд, це не тільки фінансові порушення, це справді злочин. У вас що, у Чернівцях КРУ немає?".

Василь ПАВЛЮК,
секретар Львівської міської ради:
"Вони не мали права цього робити. З цих фондів вони не мають права брати гроші на зарплату. З інших резервів можна брати, але точно не з фонду соціально-економічного розвитку міста. У Львові зарплату радників мера виплачують із тих коштів, які були закладені в бюджеті. Звісно, нині безгрошів’я всюди, і у Львові також воно є. Отже, якщо казначейство не виплачує гроші, то їх на зарплату службовцям ми беремо з інших джерел. Проте пізніше ми покриваємо їх із цих бюджетних статей, які були закладені. Але такі речі, як у Чернівцях – це дуже серйозне порушення". n
10-04-2014, 12:11
Коментарів 0 Переглядів 3 449

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Навіщо сушити голову марними переживаннями, якщо ще до настання свят встигаєте взяти участь у практичних майстер-класах із великодньої випічки на дріжджах та заквасці — "Пасхальна випічка – Panettone" та "Сучасні традиції Великодня" від професійної кулінарно-кондитерської школи Chef Arts School.