RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Вперше в ополонку – на Водохреще!
"Моржі" розповідають, що після занурення навіть застуда минає

На Водохреще пірнути в ополонку приходять і дорослі, і діти. Кажуть, їх об’єднує віра в цілющі властивості йорданської води.

– Під час занурення в крижану воду відчуваєш щось дивовижне. Мені здається, що ту ауру піднесення і з Марсу було б видно! – каже чернівчанин Веніамін АЛЕКСАНДРОВ. – Цього року пірну в крижану воду на Водохреще всьоме. Вдома обливаюся водою з-під крану. Вперше на Водохреще прийшов пірнати в ополонку з двоюрідним братом. Тоді, пригадую, криги на річці не було. Доки дійшов до місця, де можна було зануритися з головою, пальців ніг просто не відчував. Те, що переживаєш під час занурення, словами не передати. Тіло ніби вкривається панциром. Холоду не відчуваєш – лише жар. Це ніби суміш страху, здивування та захоплення.

– Я не вважаю себе релігійною людиною, просто віруючою, – продовжує "морж". – Але те, що цього дня вода є особливою й наділеною цілющими властивостями, сумніву не викликає. Ця вода ніколи не псується. Ще не чув, щоби після занурення у крижану воду хтось захворів. Більше того – навіть не чхнув. Одного разу на Водохреще я пірнав, коли був застудженим. Після того, як занурився у воду, всі симптоми хвороби минули.

Минулого року до нашої компанії приєдналося ще кілька людей. Спочатку товариші казали, що ми божевільні. Потім самі захотіли спробувати. Щоправда, з собою й термос з гарячим чаєм взяли, і ковдри, і коньяк, щоб зігрітися. Стояли до останнього на березі й не наважувалися ступити у воду. Поборовши себе, не могли передати своїх емоцій. Всі зігрівальні засоби не знадобилося. Холоду ніхто й не відчув. І це незважаючи на те, що жоден з друзів не загартовувався до занурення. І що цікаво, таких людей, як мої друзі, з кожним роком на Йордана дедалі більшає.
Візьміть із собою фанерку, теплі шкарпетки й тапочки

Веніамін дав поради початківцям.Аби ноги не мерзли, треба взяти з собою картонку або фанеру, на яку можна стати під час служби, аби не стояти на льоду. Богослужіння може й годину тривати, а змерзнувши, буде ще важче зробити перший крок до ополонки.

Вийшовши з води, зігрійте ноги. Їх слід витерти сухим рушником. Потім потрібно вдягнути теплі шкарпетки і взути тапочки з товстою гумовою підошвою. Занурюватися в ополонку краще у людних місцях. У жодному разі не пірнайте на самоті.

Краще пірнати на Кемпінгу
– Після занурення в йорданську воду люди дуже сильно змінюються, – запевнив В.Александров. – Вони стають світліші. Аура позитиву цього дня дивовижна. Пірнаю у крижану воду не для здоров’я, воно в мене відмінне, більше для душі. Завжди після кожного занурення охоплює почуття піднесення.

Важливим є вибране вами місце. Спершу роки ми з братом пірнали біля садгірського мосту на Пруті. Але там є певні незручності. Богослужіння вчасно не починається, доки не приїде вся міська еліта та священнослужителі. Часом з годину на морозі доводиться чекати. Ми відкрили для себе спокійніше місце – біля моста на Кемпінгу. Там править службу священик з монастиря. А ще ополонка прорубана у вигляді хреста – це теж одухотворює. На багатьох водоймищах зараз проводять богослужіння, потрібно вибрати спокійне місце, близьке вам до душі.
Захоплення Веніаміна тепер поділяє і його дружина. Вона також планує занутирися на Водохреща.

Хреститися можна й піском – була б віра
Отець Володимир, Українська православна церква:

– Чимало людей намагається віддати данину святу, відкрити для себе щось нове. Багато хто без підготовки підходить до цього таїнства. Напередодні всіх великих свят передують дні очищення, випробовування своєї совісті та піст. Цілий день треба думати, до якого свята ми готуємося, чим можемо подякувати Богу за ті дари що нам посилає Бог. Аби це не була данина моді, потрібно надавати цьому духовного змісту.

Ми бачимо, що велика кількість людей бажає взяти участь у житті церкви та зануритися у йорданську воду. І там, де дозволяє місцевість, ми виходимо освячувати водоймища. Ця практика для церкви не нова. У давнину це було незмінною традицією. Але у часи гоніння на церкву та на віру вона була заборонена. На Водохреща відбувається велика переміна. Цього дня очищається природа та кожна людина.

Пірнути в ополонку не є ознакою віри. І це не гарантує, що людина зцілиться та буде здоровою цілий рік. Сама віра допомагає, як і будь-який психологічний момент. Саме Водохреще – це не лише видиме занурення. В історії описуються випадки, коли на сході, де води було обмаль, хрестилися піском. Лише при цьому говорилося правильна формула хрещення.
Цікавим є той факт, що навіть люди невіруючі на Йордана беруть воду з крану і вона довго зберігається. Підприємства, що випускають мінеральну воду, й набирають воду з 18 до 26 січня, до Богоявлення, самі дивуються. Ця мінеральна вода відрізняється навіть на смак. Різниця разюча.

Хто хоч раз пірнав цього дня, обов’язково приходить знову. Ми з сином також готуємося до занурення. І І нам невідомо ще жодного випадку, коли занурення хтось захворів.
Антоніна БАБЧУК

Радить фахівець
Після алкоголю і сауни пірнати протипоказано
Перш ніж моржувати, слід загартувати свій організм. Лікар-терапевт вищої категорії доцент кафедри кандидат медичних наук Валентина ВАСЮК радить починати загартовування влітку. Спершу почати з контрастного душу, поступово зменшуючи температуру на один-три градуси. Доведіть температуру води до позначки, яку зможете нормально переносити ваш організм. Лише після загартовування через обливання можна перейти до розтирань снігом, з часом – до купань в ополонці. В жодному разі не слід моржувати без попередніх тренувань. Адже різкий контакт з холодною водою може призвести до зупинки серця навіть у здорової людини.

Моржування протипоказане за наявності певних захворювань:
– серцево-судинної системи,
– вегето-судинної дистонії,
– гіпертонічному захворюванні,
– у пост інфарктному та пост інсультному станах,
– хворобі Рейно,
– проблемами з судинами головного мозку,
– на фоні сильно зниженого імунітету.
Моржування має поєднуватися з раціональним харчуванням і правильним способом життя. При цьому такий спосіб життя дає свої результати. У моржів оздоровлюються стінки судин, шкіра. Ці люди менше хворіють, мають кращий імунітет. У них загальмовуються процеси старіння. Нам відомі випадки, коли завдяки моржування виліковувалися від хронічних та онкологічних захворювань. Хоча були й летальні випадки моржування. Важливо, пам’ятати що алкоголь та сауну не слід поєднувати з різким зануренням у холодну воду, аби уникнути неприємних наслідків.

З історії свята
На другий Святвечір від ранку нічого не їдять
Хрещення Господнє (Богоявлення) — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке православні та греко-католицькі християни відзначають 19 січня. З ним пов'язують хрещення на Йордані Христа. Народні назви свята – Йорда́на (або Ордана), Водохреща.
Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Батька, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва — Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським вченням, з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.

Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. Віддавна в народі посвячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що водохрещенська вода не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року. Дехто схильний вважати, що цьому сприяє срібло від хреста, який священик занурює в воду під час обряду.
Напередодні Водохреща святкується "Голодна кутя", або другий Святий Вечір. Увесь цей день віруючі люди нічого не їдять — постять. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На вечерю подають пісні страви — смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар.
Ось як описав традиції Другого святвечора буковинський народознавець Авксентій ЯКІВЧУК:
· Діти цього дня зрання ходять попід вікна щедрувати. Щедрівки, як правило, носять характер побажання. Господарі дякують, обдаровують щедрівників хто чим може.
· Мати з дочками притрушують стіл запашним сіном, а зверху накривають білим обрусом. Кладуть сіна і під стіл, щоб нагадувало ясла.
· Поки жіноцтво сервірує стіл дванадцятьма стравами, батько наливає в миску свяченої води і васильком кропить усе господарство, щоби усе лихе минало його господу.
· До вечері сідають усією родиною. Перед тим, як сісти за стіл, усі промовляють "Отче наш" і "Богородице Діво".
· Покуштувавши всі дванадцять страв, стіл залишають накритим, страви не забирають, а кладуть біля них ложки, адже вночі можуть прийти сюди душі померлої родини і захочуть спожити святої вечері.
· Повечерявши, господарі щедрують за столом, а потім наряджають трійцю (велику свічку, закріплену на триніжці), оперізують її красивою хусткою, ґерданами, квітами та васильком.
Після Водохреща розпочинався новий весільний сезон, який тривав до Великого посту. Це був час веселощів і дозвілля. Молодь збиралась на вечорниці, сім'ї ходили один до одного в гості, щоб наблизити весну.
– Православні традиції нашого народу мають певні рамки – кутя, дванадцять пісних страв, – розповів отець Володимир Української православної церкви. – Люди дотримуються цих традицій. Та не в стравах та їх кількості діло. Важливим є духовний бік підготовки до свята. Важливо, аби на святвечір зібратися вся родина у батьківському домі. Після молитви голова родини має слово. Він пригадує все що Господь подарував кожному за рік, кому в чому не поталанило, хто не правильно вчинив. Це, ніби вечір прощення та подяки перед Богом та родиною.

Народні прикмети
* На Водохрещі день ясний — хліба будуть чисті, а якщо похмурий — буде у хлібі повно "сажки";
* Іде лапатий сніг — на врожай.
* Якщо пасмурно — хліба буде вдосталь.
* Якщо зоряна ніч — вродяться горіхи і ягоди.
* Коли на Водохрещі випав повний місяць — бути великій воді.
* Удень йде сніг — на врожай гречки.
* Якщо вдень випав іній, то у відповідний день треба сіяти пшеницю.
* Під час освячення води йде сніг — добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

Розкла Богослужінь на Хрещення Господнє у деяких храмах Чернівців.

Храм Святої Параскеви Сербської (вул.Заньковецької, 24)
18 січня. 7.00. Царські Часи.
9.00 Божественна Літургія з освяченням води.
19 січня. 7.00. Божественна Літургія з освяченням води.
9.00. Архієрейська Божественна Літургія з освяченням води.

Свято-Духівський кафедральний Собор (вул.Головна, 85)
18 січня. 7.00. Божественна Літургія з освяченням води.
19 січня. 7.00. Божественна Літургія з освяченням води.
10.00. Архієрейська Божественна Літургія з освяченням води.

Храм Успіння Пресвятої Богородиці (вул. Руська, 28)
18 січня. 10.00. Богослужіння, після якого – освячення води.
19 січня. 9.00. Утреня.
10.00. Божественна Літургія з освяченням води.

Храм Трьох Святителів (вул. Коцюбинського, 2)
18 січня. 9.00. Божественна Літургія з освяченням води.
16.00.вяткова Всенішна.
19 січня. 9.00. Божественна Літургія з великим освяченням води.

Храм Святої Рівноапостольної княгині Ольги (вул. Руська, 247)
18 січня. 10.00. Освячення води.
19 січня. 8.00. Божественна Літургія з освяченням води.

Храм Святого Миколая (вул. Сагайдачного, 87)
18 січня. 8.30. Божественна Літургія з освяченням води.
19 січня. 8.30. Божественна Літургія з освяченням води.

Храм Різдва Христового (вул. Комарова, 30)
18 січня. 9.00. Божественна Літургія.
12.00. Освячення води.
19 січня. 9.00. Божественна Літургія з освяченням води.

Храм Пресвятої Трійці (Бульвар Героїв Сталінграду, 15-А)
18 січня. 10.00. Освячення води.
19 січня. 9.00. Божественна Літургія
11.30. Освяченням води.

Храм Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії (вул. Білоруська, 27)
18 січня. 12.00. Освячення води.
19 січня. 9.00. Божественна Літургія з освяченням води.

Храм Різда Іоанна Хрестителя (вул. Софії Ковалевської, 5-В)
18 січня. 8.00. Божественна Літургія з освяченням води.
19 січня. 8.30. Божественна Літургія
11.30. Освяченням води.

Храм Успіння Пресвятої Богородиці (вул. Новоушицька, 2)
19 січня. 9.00. Божественна Літургія
11.0. Освяченням води.

Свято-Петропавлівський храм (вул. Сторожинецька, 25)
18 січня. 7.00. Царські Часи.
9.00 Божественна Літургія з освяченням води.
19 січня. 9.00. Божественна Літургія з освяченням води.

Храм Святого Апостола Андрія Первозванного (вул. Хрещатинська, 36-Б)
18 січня. 8.00. Освячення води.
19 січня. 9.00. Божественна Літургія з освяченням води.

Свято-Миколаївський храм (вул. Руська, 35)
18 січня. 7.00. Божественна Літургія з освяченням води.
10.00. Божественна Літургія з освяченням води.
19 січня. 7.00. Божественна Літургія з освяченням води.
10.00. Божественна Літургія з освяченням води.

Свято-Введенський жіночий монастир (вул. Буковинська, 10)
18 січня. 7.30. Божественна Літургія з освяченням води.
19 січня. 7.30. Божественна Літургія з освяченням води.

Монастир Різдва Пресвятої Богородиці “Горєча” (вул. Троянівська, 1)
18 січня. 8.00. Освяченням води.
19 січня. 10.00. Божественна Літургія з освяченням води.
12-01-2010, 14:46
Коментарів 0 Переглядів 4 723

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.