RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Нинішні вибори є першими, які проводяться за існування Державного реєстру виборців. Про особливості забезпечення права виборців на участь у голосуванні розповідає Надія МАР’ЯНЧУК, начальник відділу ведення Державного реєстру виборців ОДА.
Орендуєте квартиру неофіційно? Їдьте голосувати додому

– Чи має право громадянин голосувати не за місцем постійного проживання?

– Виборча адреса і адреса реєстрації (прописки) – це різні речі. Вони можуть і не збігатися. Під час складання реєстру виборців ми опираємося на дані паспортних столів. Але є чимало громадян, які будуть голосувати не за місцем прописки. Це військовослужбовці, які мають право голосувати, бездомні. Крім того, кожен громадянин має право проголосувати не обов’язково у своєму населеному пункті, а й в будь-якому іншому. Якщо він документально зможе підтвердити свою відмінну від прописки виборчу адресу.

Якщо людина перебуває у тривалому відрядженні, вона може звернутися до місцевого відділу ведення реєстру виборців. На підставі посвідчення про відрядження і виписки з готелю про поселення відділ внесе цього виборця до списку за іншою адресою.

Однак коли йдеться про коротке відрядження, наприклад, на кілька днів, то краще звернутися безпосередньо до дільничної виборчої комісії.

Хто має право внести зміни до списку виборців?

– Право внести виборця до списку мають і відділ державного реєстру, і дільнична виборча комісія. Однак коли йдеться про короткотривале відрядження, слід звернутися одразу до дільничної комісії. Коли ж людина постійно мешкає не за місцем прописки, краще вирішити це питання у відділі державного реєстру виборців.

Часто діти беруть до себе батьків похилого віку чи інших родичів, але не прописують їх. Непоодинокими є випадки громадянських шлюбів теж без прописки. Буває і тривала робота не за місцем постійного проживання. В усіх цих випадках громадянин може голосувати, але для цього обов’язково треба підтвердити факт проживання за певною адресою. Зазвичай для цього приносять довідки від родичів чи з роботи.

Підставою для зміни виборчої адреси також можуть бути документи про власність на квартиру чи будинок.

– Чимало громадян винаймають житло далеко від місця прописки. Як їм голосувати?

– Якщо вони орендують житло офіційно і можуть принести документ про оренду, їх включать до списку виборців. Однак відомо, що в більшості випадків жодних документів люди не мають. Тож їм доведеться їхати голосувати за місцем прописки.

У день виборів до списків включає лише суд[
– Коли можна внести зміни до реєстру виборців?– Зміни до реєстру виборців можна внести будь-коли. Він постійно функціонує і постійно оновлюється. Однак якщо громадянин хоче проголосувати не за місцем свого постійного проживання, краще подбати про це заздалегідь – хоча би за три дні до виборів. Адже для цього необхідно внести зміни у реєстр виборців – включити громадянина у список на одній дільниці і виключити на іншій.
Наприклад, це може виглядати так. Громадянин, який постійно проживає у Путилі, під час виборів буде у Герці і хоче там проголосувати. Він звертається із заявою до Герцаївського відділу ведення реєстру виборців, який змінює його виборчу адресу. Далі Герцаївський відділ звертається до Путильського, щоби цього громадянина виключили зі списку виборців на дільниці, де він постійно проживає. Так можна уникнути можливості подвійного включення до списку виборців. Для такої процедури необхідно кілька днів.

– Що повинен зробити громадянин, щоб потрапити до списку виборців?

– До 27 грудня 2009 року на виборчі дільниці з державного реєстру виборців у дільничні комісії надійшли попередні списки виборців. Далі списки уточнюють, і до 10 січня 2010 року виборці можуть звертатися до відділів ведення реєстру виборців чи дільничних комісій для внесення до списків. Далі вже до 16 січня треба звертатися тільки до дільничної комісії, яка має право включити громадянина до списку виборців (якщо будуть для цього законні підстави) і повідомити відділ ведення державного реєстру.

Безпосередньо у день виборів теж можна включити громадянина до списку виборців, але право на це має лише суд.
Щоправда, ситуація із судовим рішенням є найбільш непередбачуваною. У законі допущено юридичний "ляп". Рішення суду одразу набуває чинності, з ним виборець іде на дільницю і голосує. Однак при цьому суд не зобов’язаний узгоджувати свої дії з відділом ведення реєстру виборців. Це означає, що теоретично саме суд може створити своїм рішенням випадки голосування одним громадянином на різних дільницях.

Наприклад, житель Чернівців має будинок у приміському селі. Тож спочатку він може проголосувати за місцем прописки. Потім з документом про право власності на сільський будинок звертається до районного суду. Суд має право ухвалити рішення про включення цього громадянина у список виборців цього села. Однак зміни до реєстру виборців, зрозуміло, внесені вже не будуть, і громадянин проголосує двічі.

– Чи мають право громадяни голосувати вдома?

– Громадяни, які не можуть за станом здоров’я прийти на виборчу дільницю, мають звертатися із заявою безпосередньо до дільничної комісії. Ця процедура проста і не вимагає узгодження з відділом ведення реєстру виборців. Однак бажано звернутися до комісії заздалегідь, а не в день виборів.

Ігор ДОВГАНЬ
12-01-2010, 14:42
Коментарів 0 Переглядів 4 815

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.