RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

«Ми побачили якісь коробки…»

Три роки тому на фінансування нового перинатального центру в Чернівцях держава виділила 68 мільйонів гривень. Тоді ж активно розпочались будівельні роботи і для нового сучасного медичного центру закупили дорогу техніку. Однак буковинські породіллі досі не мають своєї цивілізованої клініки.

Дороге обладнання для перинатального центру простоює і старіє на складах. Така інформація нещодавно прозвучала в передачі "Брат за брата" на телеканалі ZIK.

"Вартість медичного обладнання становила близько 21 мільйона, ще три мільйони коштувало технологічне обладнання. Там дуже цікаві технології, які називаються "чисте повітря", – розповіла заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Марія ПОЛІЩУК.

«Ми побачили якісь коробки…»


Чернівцям перепало 68 мільйонів гривень лише у грудні 2013 року. Із них 43 мільйони витратили на будівництво, ще 25 мільйонів – на медичне обладнання. Здати об’єкт мали на початку 2014-го. Збудувати центр за такий короткий термін взялось підприємство "Промбудсервіс-Косів", але справу до кінця не довело.

«Ми побачили якісь коробки…»


Підприємство виграло тендер на крупну суму не вперше, однак жодне будівництво, за яке бралася фірма, не доведене до кінця. Так, у 2013 році ця фірма отримала 8 мільйонів гривень на добудову дитячого садка та сім мільйонів на реконструкцію Яремчанської школи №2 на Івано-Франківщині. Жоден із цих об’єктів досі не закінчений.

А тим часом чиновники запевняють: для нового центру навіть закупили потрібне сучасне медичне обладнання.

Перевірити склад вирішили після телесюжету

Посадовці кажуть, що, оскільки центр недобудували, а встановити дороге обладнання ніде, його сховали на "надійних складах". "Обладнання – на першому поверсі в аптечних складах. Там поставили решітки, здали під охорону. Воно – в надійному місці", – запевняє Олександр Пуршага, керівник управління капітального будівництва ОДА.

У сюжеті телеканалу охоронець згаданих приміщень зізнався, що про спеціальне обладнання нічого не знає. Та й, на перший погляд, зазначені кімнати – звичайнісінькі склади без жодних додаткових засобів безпеки. Відразу й не скажеш, що техніки там – аж на 23 мільйони гривень. Роки минають, обладнання псується, а використовувати його – зась.

«Ми побачили якісь коробки…»


Місцеві чиновники вирішили створити комісію з числа можновладців, правоохоронних органів та громадських діячів, яка здійснила інвентаризацію на згаданому складі.

Перевіряти обладнання спочатку планували 18 березня, але з незрозумілих причин зібрання комісії перенесли на 22-ге. Складське приміщення на вулиці Текстильників у районі аеропорту – громіздка цегляна будівля довжиною до 50 метрів. На вікнах аптечного складу комунального підприємства "Буковина-Фарм" встановлені металеві грати. Представник складу демонструє, як він відчиняє двері приміщення. Спочатку відкриває замок, згодом вмикається гучна сигналізація. Чоловік вводить код і телефонує до державної служби охорони – повідомляє своє прізвище і те, що він відкрив склад.

Напівтемне прохолодне складське приміщення забите картонними ящиками. У них, за словами представників управління капітального будівництва, знаходиться обладнання. Представники комісії рахують коробки, звіряють інвентарні номери. Відкривати їх – зась, адже представник фірми, яка продала медобладнання, відмовився забезпечувати гарантію у випадку, якщо коробки будуть пошкоджені.

"Ми не бачили, що перевіряємо"

Власне, відмова представника фірми відкривати коробки спровокувала конфлікт у цеху. Представники громадськості, яких долучили до процесу інвентаризації обладнання, відмовились ставити свої підписи під протоколом комісії.

– Єдина проблема, що виникла у процесі перевірки – того обладнання, яке перевіряли, ми не побачили. Ми відмовились підписатися тільки тому, що ми обладнання не бачимо. Ми бачили якійсь коробки з наклейками, які, можливо, відповідають тому, що знаходиться всередині. Я не знаю, а раптом там пилосос якийсь, – каже "МБ" заступник голови антикорупційного комітету при Народній раді Чернівецької області Родіка ДИЯКОН. – Це була якась незрозуміла перевірка… Це фінінспекція працювала, так?

Наразі активісти очікують на висновки фінансової інспекції.

– Залежно від того, які висновки будуть, ми діятимемо відповідним чином. Подивимось, хто там підписувався, чому вони там підписувались. Бо ми ж обладнання не бачили, тільки коробки, – додала Р. Диякон.

За словами пані Родіки, у її комітеті є інформація про те, що в коробках зберігається застаріле обладнання.

– У нас була інформація про те, що там не те обладнання, яке мало би бути, – каже вона. – Розумієте, є фірма одна на етикетці, але ми не впевнені в тому, що обладнання саме від цієї ж фірми знаходиться всередині. Звісно, це лише наші здогадки, але їх потрібно підтвердити. Бо, чесно кажучи, я сподівалася, що проведення цієї інвентаризації буде нормальне. Але вони категорично відмовились відкривати.

Журналіст "МБ" намагався зв’язатися з представником фірм, які забезпечили медобладнання для перинатального центру. Однак на наші численні дзвінки він не відповідав. Редакція "МБ" тримає на контролі скандальну справу з будівництвом медичного центру.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
25-04-2016, 13:47
Коментарів 0 Переглядів 2 387

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Не такий Трамп страшний, як його малюють. Блог Ярослава Волощука
Останній візит нашого президента до США приніс як багато здобутків так і чимало хвилювань.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
ВІДЕО Переглянути все відео

Перевірку влаштували закладам громадського харчування та комунальним установам

Про роботу цієї молодої, активної і прогресивної команди фахівців, яка орієнтується лише на успішний результат для вас і вашого бізнесу, розповідають засновники мережі компаній Бюро перекладів і локалізації Lingvo Team Євгеній і Аліса ЄРЬОМІНИ.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.