RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сміття - то гроші…

Депутати міськради визнали незадовільною роботу керівника підприємства "Чернівціспецкомунтранс", яка займається вивезенням сміття у місті та виловом безпритульних собак.

На попередній сесії міськради депутати висловили невдоволення роботою керівника підприємства Олександра Іванченка. Депутатська комісія, що вивчала роботу спецкомунтрансу, рекомендувала міському голові Олексію Каспруку не продовжувати контракт з керівником підприємства.

Найбільше обурення депутатів викликав минулорічний тендер на вивезення сміття на суму майже 9 мільйонів гривень, який проводило підприємство. Тоді його виграла київська фірма "Укрвторресурси Буковини". Потреба у такому тендері виникла у зв’язку з тим, що комунальне підприємство не має своєї техніки для вивезення сміття.

Сміття - то гроші…


Про те, що відбувається зараз на підприємстві і чому роботу визнали неефективною, "МБ" поцікавився у самого Олександра ІВАНЧЕНКА.



- Гадаю, відповідь на це запитання потрібно розділити на кілька частин: що саме відбулося і кому це вигідно? Мені відомо, що формулювання висновку комісії довго обговорювали. Спочатку хотіли визнати "роботу підприємства незадовільною", але все ж таки вирішили, що незадовільно працював його керівник, тобто я. Тому текст про підприємство прибрали взагалі, а директору дали оцінку", - зауважує О. Іванченко.

"Я не продаю і не здаю контейнери"

- Депутати обурились щодо продажу підприємством контейнерів…

- Я не міг припинити продаж контейнерів та автомобілів, тому що не я впроваджував таку практику в місті. Звідки це взялося, я не знаю. Процедура відчуження комунального майна така: я пишу, якщо вважаю це за потрібне, відповідну заяву в департамент житлово-комунального господарства, там це питання вивчають і дають мені відповідь. Наступний етап – приходить аналогічна заява в департамент економіки. Вони створюють комісію - і або дозволяють цей продаж, або ні. Пізніше це виноситься на виконком і він ухвалює кінцеве рішення. Тобто, я ні продати, ні здати в оренду контейнери і автомобілі не маю права. Я цього не робив і припинити це я не можу.

Сміття - то гроші…


- На вас скаржаться щодо проблеми вилову собак у місті…

- Це – одне з небагатьох питань, яким я, чесно кажучи, не горджуся у своїй діяльності. Тим не менше, цим потрібно комусь займатися. Розмови про те, що ми палками, лопатами, ломами їх б’ємо, не відповідають дійсності. Такого не було і немає. І ніколи не буде.

Я дуже ціную роботу волонтерів, які працюють у цьому напрямку. Я пропонував – є дві вакансії на підприємстві. Роками тривають розмови про мільйони, які спецкомунтранс нібито отримує за цю роботу. Тоді давайте, ходіть до мене… Займіться роботою з відлову тварин. Якщо ми це робимо неправильно, якщо ми це робимо жорстоко, то виходьте і отримуйте мільйони. Я буду радий! Я розумію, що виходити з плакатами і ходити перед міськрадою – це набагато простіше.

Пропонував я також інший варіант – беріть участь у тендері. Виграйте 1,2 мільйони і займайтесь цією справою. Я – за.

Сміття - то гроші…


Ще один момент - як ухвалюються рішення з відлову тварин. Фінансове управління щорічно подає проект бюджету міста, де окремою статтею записано "відлов безпритульних тварин". Цей проект бюджету проходить усі комісії. Цьогоріч відбувалися ще й громадські слухання. Встаньте і скажіть: "А давайте напишемо: "Відлов тварин виключно з метою стерилізації". Забийте це в бюджет, і будемо так робити! Я ж не проти!

Але я хочу, щоби чернівчани розуміли - наразі ми займаємось відловом тварин виключно з метою стерилізації.

Сортувальників сміття треба легалізувати

- Нещодавно на полігоні у Чорнівці місцеві жителі провели мітинг і вимагали вашого звільнення. Що там насправді відбулося?

- Там були люди, які збирали вторинну сировину і, за їхніми словами, відвозили її на хімзавод. Фактично ж відбувалася скупка краденого і цим мали би зайнятися правоохоронці. Коли це вже отримало масовий характер, ми прийшли їх розігнати. Наступного дня вони повернулися… Це як стихійна торгівля у місті, якщо провести аналогію.

Сміття - то гроші…


Пізніше ми почали запрошувати і міліцію, і держслужбу охорони, і почали наводити порядок, адже люди заважали працівникам спецкомунтрансу.

Наразі там нікого з тих людей немає. Там чергує державна служба охорони, встановили тривожну кнопку. Я думаю, що першого квітня ми це питання вирішимо для тих, хто хоче там легально працювати. Ми легалізуємо, щоб це все було офіційно, щоб вони пройшли інструктаж, техніку безпеки. Надамо людям роботу, вони сплачуватимуть податки. Все це має бути цивілізовано.

- Найбільше обурення депутатів викликав тендер на 9 мільйонів, який виграла київська фірма…

- Я вважаю, що він був проведений законно. Крім того, щоби зайве підтвердити це, ми звернулися в Інститут державного права імені Корецького з проханням провести експертизу щодо процедури проведення цього тендеру. Цей інститут вважається одним з ведучих у сфері права, він також відомий тим, що проводив експертизу Конституції України.

Ми поставили йому чотири запитання щодо порядку проведення тендеру. Чи мали ми право його проводити і чи правильно ми його провели? Всю отриману від інституту інформацію ми направимо департаменту ЖКГ, депутатській комісії і меру. У висновку сказано, що тендер відбувся абсолютно законно.

- Чи гадаєте, що ваше звільнення комусь вигідне?

- Так, це потрібно, на мій погляд, трьом людям. Депутату міськради і власнику "Торгового дому "Укрвторресурс" Максиму Тихоновичу, який наразі винен спецкомунтрансу близько мільйона гривень за послуги з вивезення сміття. Віддавати їх, наскільки я розумію, він не збирається. Крім того, варто відзначити, що, починаючи з вересня 2015 року він не заплатив нам ні копійки. Тобто він півроку збирає гроші, а куди вони йдуть? Мабуть, у його кишеню. Він обманув спецкомунтранс, міськраду і чернівчан.

Сміття - то гроші…


Тепер давайте розглянемо цю ситуацію з іншого боку. У міськраді розглядають питання щодо діяльності спецкомунтрансу. І Тихонович сам голосує "за" - що підприємство погано працює. Хоча він спецкомунтрансу не повернув гроші. То як це називається? Це – межа цинізму.

Друга людина, якій це потрібно – депутат від "Рідного міста" Володимир Бешлей. Він усе це "кришує". У них є чітке завдання – не тільки "прибрати" Іванченка, а й розвалити усе підприємство. Для чого? Щоби Тихонович вивозив сміття у Чернівцях.

Третя людина – Юрій Бурега. До недавнього часу я його поважав. Що йому потрібно? Усіх людей, які раніше були або хочуть бути на полігоні в Чорнівці, організовував він разом із братом. Це їхні люди. Він залишився без "кормушки" у вигляді Садгірської райради. Хотів бути заступником мера – не вийшло. Директором департаменту теж не вийшло. Ну і вирішив обійтися малим – спецкомунтрансом. І, відповідно, впродовж місяця він ходить на полігон… Всім роздає посади... "31-го березня після обіду я заходжу на спецкомунтранс… Все, хлопці, це все – наше…".

Сміття - то гроші…


- Які будуть ваші дії, якщо з вами не продовжать контракт?

- Судитися я ні з ким не буду. З міськрадою – це якось нерозумно. З мером – звісно, ні. Бо в нього зараз і так складна ситуація… Мабуть, зберу валізи і піду додому. У мене інших варіантів нема…

Сміття - то гроші…


("МБ" залишає за особами, які згадані в інтерв’ю, право на висловлення їх позиції з проблеми роботи спецкомунтрансу).

Микола КОБИЛЮК

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
29-03-2016, 15:07
Коментарів 0 Переглядів 2 322

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.