RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Посадки чи шоу?

Чи справді влада, що ще на Майдані обіцяла покарати представників колишнього режиму і подолати корупцію і злочинність серед високопосадовців, арештовує саме "тих". І чому більшість із них виходить на волю?

Внесли заставу – і на волю

Для прикладу – гучна справа із затриманням екс-керівників ДСНС. У березні цього року керівників ДСНС Сергія Бочковського та Василя Стоєцького затримали правоохоронці на засіданні уряду. Чиновників, що підозрюються у розкраданні понад 6,5 мільйонf гривень, заарештували на два місяці. Проте вже у квітні Бочковський і Стоєцький внесли заставу в розмірі майже двох мільйонів гривень і вийшли зі слідчого ізолятора.

У міліції повідомили, що обвинувальний акт щодо Бочковського і Стоєцького нарешті скеровано до суду.

Неабиякого розголосу набула й історія про "діамантових прокурорів". У липні затримали першого заступника начальника слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна і заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця за підозрою у вимаганні хабара в особливо великих розмірах.
У чиновників виявлено приблизно півмільйона доларів, а також коштовності і цінні папери. Також при обшуку в Корнійця знайшли 35 пакетів із 65 діамантами.

Пізніше обоє обвинувачуваних банально відкупилися: один вніс заставу в розмірі 3,2 мільйона гривень, інший – удвічі більшу.

Наприкінці жовтня у Дніпропетровську був затриманий лідер партії "УКРОП", бізнесмен Геннадій Корбан. Йому пред’явлені звинувачення за чотирма статтями Кримінального кодексу: створення організованої злочинної організації, привласнення, розтрата майна: за фактом розкрадання коштів з "Фонду оборони країни", затримання представника влади або співробітника правоохоронних органів в якості заручника: по фактом викрадення голови Державного земельного агентства Сергія Рудика та секретаря Дніпропетровської міської ради Олександра Величка і викрадення автомобільного транспорту.
Однак уже в листопаді Корбана відпустили під домашній арешт.

Від криміналу – за кордон

Посадки чи шоу?


Та чи правильно правоохоронці та влада борються зі злочинністю і корупцією?

Так, Чернівці нещодавно на всю Україну прославила історія з підкупом голосів на виборах 25 жовтня. Команда кандидата в депутати міськради від партії "Рідне місто" застосувала цілу систему з купівлею виборців. Міліція піймала на "гарячому" більше сотні молодих людей, котрі погодилися на спокусливі пропозиції від політичних пройдисвітів. Через кілька днів після виборів удома в найголовнішого підозрюваного в організації цих провокацій – кандидата в депутати міськради Ростислава Білика – спецпідрозділ "Сокіл" провів обшуки. Пізніше суд засудив на три роки умовно трьох студентів, які брали участь у цій схемі. Натомість головного підозрюваного у вчиненні злочину – Ростислава Білика – оголосили у розшук. Бо, як виявилося, він уже встиг втекти за кордон.

Сенсаційну новину цього тижня сповістив головний військовий прокурор Анатолій МАТІОС. За його словами, минулого року в серпні планувалася масштабна спецоперація із затримання 20-ти "беркутівців", причетних до розстрілів на Майдані. Проте вона була зірвана через чиюсь команду або попередження, а спецпризначенці покинули країну.

Хто до цього може бути причетним, Матіос не коментує.

Думки

"Яка справедливість, якщо судді все ті ж?"

Ігор КУХАРЧУК, громадський діяч:

Посадки чи шоу?


– Я не можу дати позитивну оцінку загальній діяльності нинішніх правоохоронців та органів судової влади. Чому? Бо за ці майже два роки після Майдану нова влада, яка під час Революції гідності давала людям обіцянки про те, що в Україні здійснюватимуться реформи, що Україна йтиме демократичним шляхом, сповідуючи європейські цінності, нині демонструє лише політичний піар. З тієї практичної роботи, яку центральна влада мала б виконувати, зроблено за цей час лише 10 відсотків. Влада не займається тими питаннями, які гостро стоять – розвитком економічних процесів, виходом України з кризи, оздоровленням економіки і покращенням соціальних стандартів. Уряд не займається реформами і змінами, які були задекларовані раніше.

На мою думку, в арештах політичних діячів присутній насамперед політичний піар. Варто розуміти, що владі цікаво те, щоби міжнародні організації бачили, що в Україні щось таки відбувається. Всі ці затримання – Корбана, Лукаш, Мосійчука – спрямовано, на мій погляд, на зовнішній фактор. Уряд постійно позичає гроші в різних іноземних організацій, і їм постійно потрібно демонструвати якусь активність. Владі потрібно показати на якихось конкретних прикладах, що вона веде боротьбу з корупцією. На мою думку, це виглядає, як чисто політичний піар. А з іншого боку – у нас не відбулось очищення ні в прокуратурі, ні в судовій владі. Тоді про яку справедливість ми можемо говорити?

"Ніби грамотні люди, але забули про головне"

Ігор БУРКУТ, політолог:

Посадки чи шоу?


– Майдан вимагав покарання тих діячів старого режиму, які здійснювали серйозні злочини проти економіки і проти держави. Але не змінено судову систему, не замінені прокурори, тому все це виявилося звичайними балачками. Коли прем’єр-міністр Арсеній Яценюк перебував у Чернівцях, в університеті при зустрічі з громадськістю він пообіцяв замінити усіх суддів. Красива обіцянка. Але потім у пресі було повідомлено, що Венеціанська комісія заявила, що, мовляв, усіх міняти не можна. Тоді я й зрозумів, що нічого мінятися не буде. На жаль, ми побачили, що знову в нас відбулась не революція, а її імітація. І мені дуже шкода за це, адже ті, хто зараз при владі – вони люди нібито грамотні, щось читали, але забули про головне: незавершена революція обов’язково завершується у найнесподіваніший момент. Причому, дуже криваво.

Бліц-опитування

Чи правильно влада бореться з корупцією і злочинністю?

Наталія ЛУЦЕНКО, пенсіонерка:

Посадки чи шоу?


– Влада ніяк не бореться з цим. Для того, щоб починати з чимось боротися, потрібно мати бажання для цього. А його у нашої влади, на жаль, немає.

Ігор ДЕНИСОВ, безробітний:

Посадки чи шоу?


– Спостерігаю в країні продовження "бєзпрєдєлу": влада не тих мала би притягувати до кримінальної відповідальності.

Юлія Дмитрівна, пенсіонерка:

Посадки чи шоу?


– Кого вони саджають і притягують до відповідальності, мені невідомо. Для мене головне спокій удома, і щоб війни не було.

Микола КОБИЛЮК
Редактор: Микола Кобилюк
15-11-2015, 12:09
Коментарів 0 Переглядів 1 475

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
Чого чекати від вуйка Сема? Блог Ярослава Волощука
Кілька днів тому відбулися довгоочікувані перші телевізійні дебати між діючим та екс – президентом США Байденом та Трампом.
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.