RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Карантин вніс серйозні корективи у спортивне життя області. Як ми вже повідомляли, практично всі змагання відмінено або перенесено.
– Більшість спортсменів все-таки продовжує тренуватися. І ризик захворіти грипом для них набагато менший, ніж для "звичайних людей", – вважає заслужений тренер України з легкої атлетики Денис Тищук.
– Паніка – поганий союзник для будь-якої позитивної справи. Почув по телевізору інформацію, що, виявляється, у попередні роки жертв від ускладнень респіраторних захворювань було більше, ніж тепер. Звісно, багато навіть, коли одна людина хворіє. Але треба спокійно і об’єктивно розібратися в ситуації. У нас під впливом загальної паніки здебільшого закрили стадіони, спортзали, заборонили навіть тренуватися. У підсумку, наприклад, моїм підопічним доводиться вибігати на тренування прямо з дому, оскільки перевдягатися ніде. Хоча, зазначу, в нашій групі, слава Богу, дуже-дуже маленький відсоток захворюваності. Або навіть якщо й хворіють, то завдяки міцнішій імунній системі, організм набагато легше переносить хворобу. Ми тренуємося на свіжому повітрі, що, як і загартовування та грамотне харчування, сприяє зміцненню імунної системи.
Рішення щодо уроків фізвиховання в школах – безглузді
– Напевно, про імунітет слід дбати не лише під час епідемії грипу?
– Проти грипу та інших хвороб слід боротися не лише сьогодні, а й вчора і завтра. А точніше – постійно. Але ж, як кажуть, "доки грім не гряне, чоловік не перехреститься". Більше того, у нас останнім часом, на жаль, робляться системні кроки, які не покращують, а, навпаки, погіршують здоров’я нації. Чого вартують безглузді рішення щодо уроків фізвиховання в школах! Це ж якими "фахівцями" треба бути, щоби після тих трагедій на уроках відмінити крос. Організм реагує не на назву виду спорту чи діяльності, а на фізичне навантаження, його інтенсивність, об’єм, тощо. Будь-який фахівець знає, що класична основа уроку – це пульсова крива, суть якої полягає в тому, що на початку уроку пульс десь 60-65, а основна частина має відбуватися на пульсі 120-130. Отож шлях від 60 до 120 – це розминка, яка складається з ходьби та легкого бігу, плюс комплекс гімнастичних вправ. Уже потім – основна частина. Кажуть: замінимо крос спор­тив­ними або рухливими іграми. Але в такому разі надмірний емоційний фон, який характерний для рухливих видів, швидше може призвести до непередбачених ситуацій. Уже дожилися до того, що якось я проходив поруч з однією чернівецькою школою (не буду називати номер), а там на уроці фізкультури два десятка дітей сидять на лавці, а вчитель із двома учнями грає на баскетбольному майданчику в "мінус 5". Попри реальне погіршення стану здоров’я дітей, далеко не всі довідки, що звільняють від уроків фізвиховання, є виправданими – їх теж "дістають" різними методами. Як кажуть, "слово і лічить, і калічить". Ось нещодавно ми знайшли здібного хлопчика в одному селі. Мій колега-тренер пішов запрошувати його займатися легкою атлетикою, а мама каже: "Ви що, не читали – бігати не можна! Ви що, хочете, щоби моя дитина померла". Ось вам і результат невдалих і непрофесійних кроків і заяв після відомих трагедій на уроках фізкультури…
Капуста – це велика імунна сила
– Чи є у вас "спортивні поради" щодо зміцнення імунітету?
– Імунній системі організму завжди потрібна допомога! Я вже казав, що зміцненням імунітету треба займатися регулярно, а не лише під час епідемій грипу. Імунна система особлива вразлива, коли наш організм піддається значним фізичним і психологічним навантаженням, особливо під час вітамінного голоду в зимові місяці. Ослаблена імунна система здебільшого стає неспроможною протидіяти атакам різних вірусів, в тому числі і грипу. І тоді головним засобом протидії стають не лише ліки, а й види продуктів харчування, які мають властивість укріплювати ваші сили у боротьбі з недугами. Хтось із великих сказав: "Майбутнє медицини – це ще й профілактика". Американські дієтологи, які розробляють програму харчування для зміцнення імунної системи людського організму, відокремили декілька продуктів, які мають критичний вплив на покращення вашого здоров’я.
1. Перше місце у тому "рейтингу" посідає капуста. Усі види капусти мають великий протираковий ефект. На основі багатьох досліджень доведено, що регулярне вживання капусти зменшує ризик захворіти раком шлунку кишечника та грудей. Лікувальний ефект при цьому не лише у вітамінах чи мінералах, якими багата капуста, а в серії сполук. Але сила цих сполук може бути втрачена у процесі варіння у воді, тому краще споживати капусту в сирому вигляді або приготовану в мікрохвильовій печі.
2. У цитрусових ви знайдете необхідну дозу вітаміну С. В одному з експериментів добровольці вживали протягом двох тижнів 2000 мг вітаміну С. Внаслідок цього на 50 відсотків зріс опір їхніх організмів проти вірусу застуди, який був ін’єкційований піддослідній групі.
3. Рибні продукти. Перевагу слід надавати рибі, виловленій у холодних водах. Така риба багата тими видами жирів, які забезпечують захист від хвороб серця і раку.
4. Цибуля і часник. Мабуть, вони найбільше відомі своїми лікувальними властивостями. Вчених особливо приваблює їх можливість протидіяти раковим захворюванням і зміцнення імунної системи. Жителі Китаю та Індії, які у своєму раціоні велику роль надають часнику і цибулі, удвічі менший ризик захворіти раком шлунку. Часник також знижує рівень холестерину, одночасно зменшується ймовірність серцевого нападу. Крім того, екстракт часнику допомагає боротися з грибковими та бактеріальними інфекціями.
5. Зелений чай треба розглядати набагато більше, ніж як просто напій. Його компоненти мають властивість блокувати ріст ракових клітин, знижують тиск і рівень холестерину. Це все підтверджено на практиці провідними науковцями світу.
6. Горіхи, хліб з висівок, рослинне масло несуть у собі вітамін Е – потенційний окислювач, він захищає клітини крові від окислення і робить їх більш стійкими перед раковим вторгненням. Цей вітамін допомагає виробити організмові людини білі кров’яні тільця, які відіграють важливу роль у боротьбі з інфекціями.

Безперечно, здоровий спосіб життя, заняття фізичною культурою і спортом, відмова від тютюнопаління, алкоголю, особиста гігієна (загартування, провітрювання свого помешкання, прогулянки на свіжому повітрі тощо) – це також складові укріплення власної імунної системи! 

Георгій МАЗУРАШУ
5-11-2009, 10:25
Коментарів 0 Переглядів 3 089

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.