Свиней вирощують у «суворому режимі»

Публікації
5 187
0
Свиней вирощують у «суворому режимі»


На Глибоччині заснували підприємство, яке вирощуватиме 7500 свиней.

У Миговому Вижницького району успішно діє фермерське господарство "Євросвинка – плюс", яке займається вирощуванням племінних свиней французької породи "п’єтрен" і є нині найсильнішим виробником цих тварин у державі. Про це свідчать численні нагороди та великий попит на "французів" в усіх регіонах. Тепер таке саме підприємство – ТОВ "Генетик-інвест" – з’явилося в селі Тереблече Глибоцького району.

"М’ясо відзначається високою якістю"

– Наше товариство було зареєстровано ще у 2012 році, – розповідає Олександр Бабій, керівник "Генетика". – Та перших тварин ми завезли в грудні минулого року: купили їх в Калуському районі на Івано-Франківщині. Вирощуємо свиней трьох порід – ландраси, велика біла і дюрок. Їхнє м’ясо відзначається високою якістю. Привозимо свиней у 20-кілограмовій вазі й дорощуємо їх до шестимісячного віку вагою 110-120 кілограмів. Після цього відправляємо їх на м’ясокомбінат. Наразі маємо 2400 свиней.

За словами Олександра Бабія, ТОВ "Генетик" викупило три приміщення Чернівецької птахофабрики. Одне з них й переобладнали для тварин. Облаштували його за європейськими стандартами. Обладнання – кормівники та технологічна лінія, голландської фірми, вентиляційна система та кормові бункери – двох французьких фірм. Вимоги вирощування й утримання такі, що нагадують суворий режим. Ніхто зі сторонніх сюди не має права зайти. Обслуговуючий персонал зобов’язаний після роботи обов’язково прийняти душ. Виробничий процес повністю комп’ютеризований. Тут працює дев’ятеро осіб, з яких двоє – оператори свинокомплексу. Це Ілля Вакарюк та Петро Данилюк. Подача кормів відбувається автоматично. Як і вода, яка надходить із підземної свердловини. Одна 20-кілограмова свинка отримує за хвилину сім кубометрів чистого повітря, доросла – 21 кубометр. Якби сталася якась технічна поламка, про це відразу показує комп’ютер, й на сигнал тривоги негайно реагує інженерна служба. У приміщенні сухо й тепло, бо температура регулюється. Відходи "провалюються" через бетонні решітки, які "Генетик" виготовляє власними силами. Після цього фізіологічний матеріал потрапляє за межі ферми трубопроводами в лагуну. Тобто гній йде на поля.

Площа комплексу – понад три гектари

Товариство має в оренді й два гектари землі, де планує висаджувати зернові культури. Щодо кормів, то їх виготовляють у Миговому теж власними силами. Вони збалансовані, сюди входить пшениця, кукурудза, соя, ячмінь та інші компоненти. Виручені від продажу кошти вкладаються в ремонт та переобладнання ще двох фермських приміщень. Загальна площа свинокомплексу становить понад три гектари. "Генетик-інвест" сплачує й чималі податки до місцевого бюджету.

– Нині ми інтенсивно готуємося до пуску другої черги свинокомплексу, який передбачено здати в експлуатацію наприкінці року – у грудні, – продовжує Олександр Бабій. – Тут теж буде дотримана сучасна технологія вирощування й завезене імпортне обладнання. Всього ж ми плануємо довести поголів’я свиней до 7500 голів. Усі виробничі процеси будуть автоматизовані. Наш ветеринар Микола Кричун постійно дбає про те, щоб тварини не хворіли, був відповідний приріст живої ваги. Виробнича дисципліна у нас на відповідному рівні. Що не кажіть, але людський фактор відіграє основну роль на будь-якому виробництві. Зрозуміло, що наші працівники вболівають за свою роботу, бо отримують непогану зарплату.

– Підприємство "Генетик-інвест" займається вирощуванням свинини на промисловій основі, – каже Борис Тодорюк, начальник Головного управління ветмедицини в області. – Тут велике значення має дотримання технологічних режимів. Закупівля тварин здійснюється згідно з ветеринарними документами, які свідчать про те, що у господарстві-постачальнику тварини здорові. При завезенні їх на ферму тут організований і проведений місячний карантин, під час якого свиней оглядають, здійснюючи необхідні дослідження та щеплення. Потім відбувається період дорощування та відгодівля. Якщо так буде і надалі, то це підприємство може посісти лідируючі позиції не лише на Буковині, а й в Україні. Бо майбутнє галузі саме за такими комплексами.
Василь Гринюк
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

01:30
Що відбувається з тілом, якщо їсти м’ясо щодня, і скільки його можна вживати
01:15
Лікарі порадили людям за 65 не їсти ці продукти
01:00
Щоб покращити смак. Сім причин, чому ваша кава гірка — і як її правильно заварити
00:45
Що приклеїти на підошву – лайфхаки, щоб взуття не ковзало
00:30
Кому не можна пити кефір? Дізнайтесь, чи входите ви в групу ризику
00:15
Є у кожному домі: чотири продукти, які часто їдять довгожителі світу
22 лютого, 2025
23:45
5 знаків Зодіаку, яким навесні загрожує небезпека: будьте обережні, якщо ви у списку
23:15
Не тільки м'ясо: 12 найкращих продуктів із високим вмістом заліза
22:58
Орбан зробив цинічну заяву про "те, що залишиться" від України
22:34
Папа Римський переніс астматичний криз, його стан критичний, - Ватикан
22:10
"Так несподівано": померла багаторічна завідувачка терапевтичного відділення лікарні на Буковині
22:00
У 4 знаків Зодіаку починається нове життя. Вони відродяться з попелу
21:36
Правила без винятків: 7 речей, які ніколи не варто прати в гарячій воді
21:15
«Раджу всім не вішати носа». Професору ЧНУ Юрію Макару – 90 років, а він досі викладає
ексклюзив
20:59
У Генштабі підтвердили ураження нафтоперекачувальної станції у Краснодарському краї
20:36
Снайпери ліквідували морпіхів РФ, які просувались через річку - відео
20:13
Українська ракета "Трембіта": експерт оцінив, чи зможе вона прорвати ППО Москви
19:58
Що робити, якщо домашній Wi-Fi погано працює: зверніть увагу на деякі предмети
19:38
Трамп погрожує Україні "проблемами" за відмову від угоди з ресурсами
19:16
Герої Буковини: на війні загинув молодий воїн Василь Беслюбняк
18:58
Чому каву п'ють з холодною водою: просте пояснення, що з нею потрібно робити
18:34
ЄС не може погодити 20 мільярдів євро для України
18:11
Українські біатлоністи - восьмі в естафеті ЧС-2025
17:59
Ця консерва - найкращий продукт для здоров’я людей похилого віку: зміцнить серце та кістки
17:40
Як правильно рахувати зарплату: скільки реально отримуємо на руки та чи вигідніше працювати через ФОП
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм