RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Свиней вирощують у «суворому режимі»


На Глибоччині заснували підприємство, яке вирощуватиме 7500 свиней.

У Миговому Вижницького району успішно діє фермерське господарство "Євросвинка – плюс", яке займається вирощуванням племінних свиней французької породи "п’єтрен" і є нині найсильнішим виробником цих тварин у державі. Про це свідчать численні нагороди та великий попит на "французів" в усіх регіонах. Тепер таке саме підприємство – ТОВ "Генетик-інвест" – з’явилося в селі Тереблече Глибоцького району.

"М’ясо відзначається високою якістю"

– Наше товариство було зареєстровано ще у 2012 році, – розповідає Олександр Бабій, керівник "Генетика". – Та перших тварин ми завезли в грудні минулого року: купили їх в Калуському районі на Івано-Франківщині. Вирощуємо свиней трьох порід – ландраси, велика біла і дюрок. Їхнє м’ясо відзначається високою якістю. Привозимо свиней у 20-кілограмовій вазі й дорощуємо їх до шестимісячного віку вагою 110-120 кілограмів. Після цього відправляємо їх на м’ясокомбінат. Наразі маємо 2400 свиней.

За словами Олександра Бабія, ТОВ "Генетик" викупило три приміщення Чернівецької птахофабрики. Одне з них й переобладнали для тварин. Облаштували його за європейськими стандартами. Обладнання – кормівники та технологічна лінія, голландської фірми, вентиляційна система та кормові бункери – двох французьких фірм. Вимоги вирощування й утримання такі, що нагадують суворий режим. Ніхто зі сторонніх сюди не має права зайти. Обслуговуючий персонал зобов’язаний після роботи обов’язково прийняти душ. Виробничий процес повністю комп’ютеризований. Тут працює дев’ятеро осіб, з яких двоє – оператори свинокомплексу. Це Ілля Вакарюк та Петро Данилюк. Подача кормів відбувається автоматично. Як і вода, яка надходить із підземної свердловини. Одна 20-кілограмова свинка отримує за хвилину сім кубометрів чистого повітря, доросла – 21 кубометр. Якби сталася якась технічна поламка, про це відразу показує комп’ютер, й на сигнал тривоги негайно реагує інженерна служба. У приміщенні сухо й тепло, бо температура регулюється. Відходи "провалюються" через бетонні решітки, які "Генетик" виготовляє власними силами. Після цього фізіологічний матеріал потрапляє за межі ферми трубопроводами в лагуну. Тобто гній йде на поля.

Площа комплексу – понад три гектари

Товариство має в оренді й два гектари землі, де планує висаджувати зернові культури. Щодо кормів, то їх виготовляють у Миговому теж власними силами. Вони збалансовані, сюди входить пшениця, кукурудза, соя, ячмінь та інші компоненти. Виручені від продажу кошти вкладаються в ремонт та переобладнання ще двох фермських приміщень. Загальна площа свинокомплексу становить понад три гектари. "Генетик-інвест" сплачує й чималі податки до місцевого бюджету.

– Нині ми інтенсивно готуємося до пуску другої черги свинокомплексу, який передбачено здати в експлуатацію наприкінці року – у грудні, – продовжує Олександр Бабій. – Тут теж буде дотримана сучасна технологія вирощування й завезене імпортне обладнання. Всього ж ми плануємо довести поголів’я свиней до 7500 голів. Усі виробничі процеси будуть автоматизовані. Наш ветеринар Микола Кричун постійно дбає про те, щоб тварини не хворіли, був відповідний приріст живої ваги. Виробнича дисципліна у нас на відповідному рівні. Що не кажіть, але людський фактор відіграє основну роль на будь-якому виробництві. Зрозуміло, що наші працівники вболівають за свою роботу, бо отримують непогану зарплату.

– Підприємство "Генетик-інвест" займається вирощуванням свинини на промисловій основі, – каже Борис Тодорюк, начальник Головного управління ветмедицини в області. – Тут велике значення має дотримання технологічних режимів. Закупівля тварин здійснюється згідно з ветеринарними документами, які свідчать про те, що у господарстві-постачальнику тварини здорові. При завезенні їх на ферму тут організований і проведений місячний карантин, під час якого свиней оглядають, здійснюючи необхідні дослідження та щеплення. Потім відбувається період дорощування та відгодівля. Якщо так буде і надалі, то це підприємство може посісти лідируючі позиції не лише на Буковині, а й в Україні. Бо майбутнє галузі саме за такими комплексами.
Василь Гринюк
26-06-2015, 15:13
Коментарів 0 Переглядів 5 169

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.