RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Свиней вирощують у «суворому режимі»


На Глибоччині заснували підприємство, яке вирощуватиме 7500 свиней.

У Миговому Вижницького району успішно діє фермерське господарство "Євросвинка – плюс", яке займається вирощуванням племінних свиней французької породи "п’єтрен" і є нині найсильнішим виробником цих тварин у державі. Про це свідчать численні нагороди та великий попит на "французів" в усіх регіонах. Тепер таке саме підприємство – ТОВ "Генетик-інвест" – з’явилося в селі Тереблече Глибоцького району.

"М’ясо відзначається високою якістю"

– Наше товариство було зареєстровано ще у 2012 році, – розповідає Олександр Бабій, керівник "Генетика". – Та перших тварин ми завезли в грудні минулого року: купили їх в Калуському районі на Івано-Франківщині. Вирощуємо свиней трьох порід – ландраси, велика біла і дюрок. Їхнє м’ясо відзначається високою якістю. Привозимо свиней у 20-кілограмовій вазі й дорощуємо їх до шестимісячного віку вагою 110-120 кілограмів. Після цього відправляємо їх на м’ясокомбінат. Наразі маємо 2400 свиней.

За словами Олександра Бабія, ТОВ "Генетик" викупило три приміщення Чернівецької птахофабрики. Одне з них й переобладнали для тварин. Облаштували його за європейськими стандартами. Обладнання – кормівники та технологічна лінія, голландської фірми, вентиляційна система та кормові бункери – двох французьких фірм. Вимоги вирощування й утримання такі, що нагадують суворий режим. Ніхто зі сторонніх сюди не має права зайти. Обслуговуючий персонал зобов’язаний після роботи обов’язково прийняти душ. Виробничий процес повністю комп’ютеризований. Тут працює дев’ятеро осіб, з яких двоє – оператори свинокомплексу. Це Ілля Вакарюк та Петро Данилюк. Подача кормів відбувається автоматично. Як і вода, яка надходить із підземної свердловини. Одна 20-кілограмова свинка отримує за хвилину сім кубометрів чистого повітря, доросла – 21 кубометр. Якби сталася якась технічна поламка, про це відразу показує комп’ютер, й на сигнал тривоги негайно реагує інженерна служба. У приміщенні сухо й тепло, бо температура регулюється. Відходи "провалюються" через бетонні решітки, які "Генетик" виготовляє власними силами. Після цього фізіологічний матеріал потрапляє за межі ферми трубопроводами в лагуну. Тобто гній йде на поля.

Площа комплексу – понад три гектари

Товариство має в оренді й два гектари землі, де планує висаджувати зернові культури. Щодо кормів, то їх виготовляють у Миговому теж власними силами. Вони збалансовані, сюди входить пшениця, кукурудза, соя, ячмінь та інші компоненти. Виручені від продажу кошти вкладаються в ремонт та переобладнання ще двох фермських приміщень. Загальна площа свинокомплексу становить понад три гектари. "Генетик-інвест" сплачує й чималі податки до місцевого бюджету.

– Нині ми інтенсивно готуємося до пуску другої черги свинокомплексу, який передбачено здати в експлуатацію наприкінці року – у грудні, – продовжує Олександр Бабій. – Тут теж буде дотримана сучасна технологія вирощування й завезене імпортне обладнання. Всього ж ми плануємо довести поголів’я свиней до 7500 голів. Усі виробничі процеси будуть автоматизовані. Наш ветеринар Микола Кричун постійно дбає про те, щоб тварини не хворіли, був відповідний приріст живої ваги. Виробнича дисципліна у нас на відповідному рівні. Що не кажіть, але людський фактор відіграє основну роль на будь-якому виробництві. Зрозуміло, що наші працівники вболівають за свою роботу, бо отримують непогану зарплату.

– Підприємство "Генетик-інвест" займається вирощуванням свинини на промисловій основі, – каже Борис Тодорюк, начальник Головного управління ветмедицини в області. – Тут велике значення має дотримання технологічних режимів. Закупівля тварин здійснюється згідно з ветеринарними документами, які свідчать про те, що у господарстві-постачальнику тварини здорові. При завезенні їх на ферму тут організований і проведений місячний карантин, під час якого свиней оглядають, здійснюючи необхідні дослідження та щеплення. Потім відбувається період дорощування та відгодівля. Якщо так буде і надалі, то це підприємство може посісти лідируючі позиції не лише на Буковині, а й в Україні. Бо майбутнє галузі саме за такими комплексами.
Василь Гринюк
26-06-2015, 15:13
Коментарів 0 Переглядів 5 095


З 1986 року Віктор Бачинський очолює Чернівецьке обласне бюро судово-медичної експертизи


"Після загибелі Дмитра моя війна лише почалася", – каже Ольга Ковальова.


Тут військовим і цивільним допомагають повернутися до звичного життя.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Стенди, де буде зображення Героїв з Чернівців та інформація про них, встановили вздовж двох крайніх доріжок


Всі за мир, а хто ж за війну? Блог Ярослава Волощука
Все більше і більше розмов із різних джерел та найрізноманітніших медіа-платформ ми чуємо заклики чи пропозиції про потенційне призупинення війни.
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.

Разом із перспективами земельного ринку постає ще більше питань: на що слід звернути увагу під час її вибору? Які документи потрібно оформлювати під час купівлі-продажу? Як виглядає портрет надійного покупця? Відповіді на ці запитання для тих, хто хоче придбати земельну ділянку у покроковому гайді цієї статті.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.