RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Це незбагненна Божа благодать»


Скупавшись цього дня в ополонці, можна не хворіти весь рік.

Традиційно на Богоявлення Господнє, 19 січня, у церквах освячують воду, яка тривалий час не псується і допомагає від багатьох недуг. Навіть у річках та озерах цього дня вода стає цілющою. Тисячі буковинців, навіть дітей, купаються у крижаній воді й запевняють, що весь рік не хворіють.

Церква пояснює феномен йорданської води тим, що на Водохреща Божа благодать спускається на землю, і всі води оживають. Науковці ж вважають, що на Йордан наша планета проходить космічний простір, який стирає всю негативну пам’ять води й омолоджує її.

"Йорданська вода має бути у кожній родині"


– Коли наводила порядок у комірці, знайшла пляшечку з освяченою водою, – розповіла по телефону чернівчанка Марія ТКАЧУК. – Вона була чиста, як сльоза, а на смак – ніби тільки-но набрана із джерела. Чоловік пригадав, що ми поставили її туди ще сім років тому, коли народилася внучка. Це справді диво, що за цей час йорданська вода так добре збереглася.

– Якби не було свята Богоявлення, то не освячувалися б йорданські води. Коли Ісусу Христу виповнилося 30 років, він пішов до Івана Хрестителя і попросив, щоб той охрестив його, – розповів отець Володимир (Боровий) храму Успіння Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви. – Під час хрещення Ісуса Христа у річці Йордані над ним зійшов Дух Святий у вигляді голуба, прочинилося небо, і почувся голос Бога Отця: "Це Син Мій улюблений, що Його Я вподобав". Так людям вперше з’явилася Пресвята Трійця: Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий, тому свято називають Богоявленням Господнім.

Коли ми освячуємо воду в храмі, криниці або річці, то кажемо, що це йорданська вода. Бо Йордан – це духовна річка для християн. Священик читає три молитви, закликаючи Духа Святого освятити воду. Це незбагненна Божа благодать і таємниця, якій немає пояснення. Парафіяни неодноразово розповідали мені, що йорданська вода загоювала рани, знижувала тиск, заспокоювала дітей, усувала страх. Тому вона має бути у кожній родині. Зрозуміло, що літра освяченої води, яку приносять додому, не вистачить на весь рік. Але до звичайної чистої води можна додати ложку йорданської – і вона вся стане освяченою.

Те, що вода на Водохреща має чудодійні властивості, підтверджують і вчені Інституту екології людини. Вони досліджували йорданську воду, отримавши на це дозвіл від Патріарха Філарета. Починаючи з 13 січня, науковці вимірювали характеристику води і виявили, що з 18 січня її енергетика зростає та сягає максимуму 19 січня, а 20 – спадає. Цей експеримент здійснювали три роки поспіль і щоразу отримували однаковий результат. Вчені пояснюють, що вода на Водохреща змінюється структурно, стає подібною до тієї зв’язаної води, яка міститься в організмі людини. Тому вона діє, як енергетичний допінг.

"Син зайшов
у крижану воду в п’ять років"


Голова Садгірської райради Юрій Бурега вже багато років купається з друзями і сином на Водохреща в місцевому озері Мідан. І радить це робити іншим людям.

– Я вже 13 років купаюся на Йордан, – запевнив пан Юрій. – Якось спостерігав таку картину. Прийшла молода мама з немовлям на руках. Зняла із себе шубу, а було тоді десь 13 градусів морозу, зайшла у купальнику в озеро. Після цього вийшла на берег і почала годувати дитину грудьми. Жінки, які стояли збоку, подивилися на цю маму і також пішли у воду. Зараз на Йордан в озері купаються тисячі
садгірчан. Це вже стало доброю традицією. І ніхто ніколи не поскаржився, що захворів після цього. Дуже багато значить внутрішнє налаштування і гарний настрій. Вода взимку дуже чиста, заряджена позитивною енергетикою, у ній немає бактерій. Після занурення відчуваєш такий приплив енергії, таке тепло у тілі, що хочеться кричати від радості. Люди, які купалися на Водохреща, зізнавалися, що вперше у своєму житті відчули такі позитивні емоції. Ніколи не чув, що йому після цього стало зле або неприємно. Цього року також будемо купатися на Йордан в озері. Священики освятять воду, буде гарячий чай. Але не буде концерту та колядок, бо зараз не до святкувань та веселощів.


– Я займаюся моржуванням вже понад 20 років, – зізнався садгірчанин. – У нас є своя компанія, з якою ходимо в лазню, п’ємо трав’яні чаї, спілкуємося, а потім занурюємося в річку або озеро. Купаємося навіть при 18-20 градусах морозу. Таким чином загартовуємо тіло, волю, характер, покращуємо настрій. Мій син вперше зайшов у крижану воду, коли йому було п’ять років. Зараз йому вже 14, і він "морж" зі стажем. Маленький син дуже часто хворів. А після того, як почав взимку купатися, ми забули про його застуди і кашлі.
Надія БУДНА

Як купатися на Йордан

Лікарі радять готуватися до цієї процедури протягом року: приймати вранці холодний душ або обливатися холодною водою. Перед тим, як зайти у крижану воду, необхідно розігріти тіло, зробивши розминку або пробіжку. Занурюватися краще по шию, не замочивши голову, щоб уникнути рефлекторного звуження судин головного мозку.

Із собою потрібно взяти рушник чи простирадло для обтирання, а для підходу до ополонки – взуття на неслизькій підошві або вовняні шкарпетки. І не забудьте про комплект сухої зміни одягу.

Перебування в ополонці для початківців, у залежності від температури води, повинно тривати у середньому 10-20 секунд, а для моржів зі стажем – не довше двох хвилин. Після купання необхідно розтертися рушником та одягнути сухий одяг. Категорично забороняється вживати до і після занурення у воду алкогольні напої.
Лікарі настійно рекомендують утриматися від купання в ополонках людям, які мають проблеми зі здоров’ям.

Народні традиції
Свяченою водою хрестили дітей і благословляли наречених

– Здавна освячену воду зберігали у хаті весь рік до наступного Водохреща, – розповів буковинський етнограф Микола ШКРІБЛЯК. – Наші предки приписували магічну силу йорданській воді, вірили у її цілющу силу.

Господар кропив нею хату, город, сільськогосподарський реманент, худобу, сад. Вмивали нею очі та вуха, щоб добре бачити і чути. Дівчата клали у свячену воду ягоди калини або коралі і вмивалися, щоб бути гарними.

На Буковині у воду кидали хрестики із бджолиного воску, які після освячення ліпили в хаті над дверима та вікнами, на сволоці. Коли молодята йдуть до шлюбу, батьки благословляють їх на добру долю та скроплюють йорданською водою. Хрестять дитину також тільки йорданською водою. А ще нею обливають дітей від наврочення та страху. 
17-01-2015, 11:31
Коментарів 0 Переглядів 2 907

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.