RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

2015-й: нам би пережити


Наступний рік має стати переломним: або всі затягнуть паски, запрацюють реформи і країна виплутається, або затягнуть паски лише найбідніші, а олігархи продовжать розкрадати країну…

Що саме очікувати від наступного року в економічних питаннях, не можуть сказати навіть досвідчені експерти. Це залежатиме від багатьох чинників: як розгортатимуться події на Сході країни, чи позичить кошти МВФ, як діятимуть уряд і Національний банк, якими у результаті будуть курси валют тощо.

З огляду на розвиток подій сьогодні та показників, закладених у проекті бюджету на 2015 рік, економісти дають не дуже втішні прогнози: погіршення рівня життя у перші півроку, бути готовими до долара за 25, зростання цін, зниження доходів, збільшення безробіття…

Головна проблема – газ
2015-й: нам би пережити

Ерік НАЙМАН, доктор економічних наук:
– Потрібно морально готуватися до долара за 25. Що може бути гірше? Може бути, якщо МВФ не дасть грошей. Наша головна проблема сьогодні це – "Нафтогаз" і ціни на газ. Валютні резерви Національного банку знижуються саме через те, що потрібно погашати дефіцит "Нафтогазу" і розраховуватися за російський газ. Нам потрібно пережити опалювальний сезон. Коли він закінчиться, нам не потрібно буде газу, валюта почне заходити у країну у великих обсягах, і гривня автоматично почне зміцнюватися.
Очікую, що перше півріччя буде дуже важким. А з другої половини почнеться підйом, причому різко. За рахунок надходження валюти та реформ. Без них валюта не прийде.

2015-й: нам би пережити

Андрій НОВАК, голова Комітету економістів України:
– Судячи із макропоказників проекту бюджету, уряд обрав стратегію затягування соціальних пасків. Паралельно із масовим підвищенням цін це означає зниження рівня життя більшості населення. Біда у тому, що про реформи поки що лише багато говорять, але не видно конкретних кроків.

Зарплата знизиться

Найбільш наближені орієнтири нашого економічного життя вже визначені у проекті бюджету на 2015 рік. Згідно із попередніми цифрами, інфляцію очікують у межах 13 відсотків, дефіцит бюджету знизили з 65 до 63 мільярдів гривень, падіння ВВП – на 4,3%. Обсяг зовнішньої торгівлі зменшиться на 8,9%, імпорту – майже на 13%.
Також офіційно знизяться і доходи населення: середньомісячна зарплата на 4,4 відсотка, мінімальні прожиткові рівні збільшать лише у грудні 2015 року на 124 гривні до 1300 гривень.
Крім того, у проекті бюджету передбачено змінити сплату єдиного соціального внеску, доберуться й до легалізації фонду оплати праці.
Також планується внести зміни загалом і у Податковий та Бюджетний кодекси.
В останньому, зокрема, передбачається надати більше грошей та пільг регіонам. Але області будуть самотужки фінансувати освіту, медицину, культурне та спортивне життя. Також самі будуватимуть дороги комунальної власності. Для цього регіони зможуть залучати інвесторів, використовувати гранти та допомогу Євросоюзу.

Витрачаємо,
ніби ми багаті


2015-й: нам би пережити

Економіст Інституту світової економіки Андерс АСЛУНД, відомий критикою дій українських урядовців, вже встиг знайти слабкі місця у проекті бюджету. Фахівець вважає, що найбільш вразливе місце бюджету – це дефіцит.
– Дефіцит бюджету нині в Україні складає 12% від ВВП. Це дуже багато. Державні витрати в країні – на рівні високо-розвинутих країн Європи – 53% ВВП. У Німеччині, наприклад, – 45%, у більшості європейських країн – 34%. Україна повин­на скоротити державні витрати, – каже науковець.
На думку експерта, найбільш непотрібними є дотації на газ, вугільну промисловість та утримання держапарату. Йдеться про безпідставні витрати на привілеї чиновникам, більша частина яких виплачується із Пенсійного фонду. Зокрема "продати всі "Конча-Заспи", скасувати безкоштовне житло" та інші привілеї високопосадовців.
Головне зауваження економіста – скоротити державний апарат.
– Зараз в Україні працює 83 державних регуляторних інспекцій, а повинно бути – 11. У Пенсійному фонді працює 40 тисяч чиновників, в податковій – 60 тисяч. Більшість функцій, які вони виконують, можна зробити за допомогою комп’ютера або Ощадбанку, – вважає А. Аслунд. – Скорочувати штат і врізати повноваження потрібно швидко і різко.
Про те, що Україна витрачає, як багата, квітуча країна, але живе на позичені гроші, неодноразово говорили різноманітні світові експерти. "Жити потрібно за статками", – наголошують вони. І, схоже, наступного року вже традиційно уряд збирається і справді економити. Але за рахунок великої та найбіднішої частини населення.
Експерти кажуть, що паски затягнути доведеться. Бажано – всім. І якщо запрацюють реформи, передусім судова, реально боротимуться із корупцією та зменшать регуляцію бізнесу, тоді з 2016 року можна очікувати економічне піднесення, яке відчують всі.

"Революції дають результат наступним поколінням"

2015-й: нам би пережити

Ігор БУРКУТ, політолог:
– Важким буде рік: триває війна з Росією, яка досі ще називається АТО. Економіка перебуває у надзвичайно складному стані, зростає інфляція. Але країна має розпочати реформи. Більше часу на них немає. Тільки під них можна отримати зовнішні запозичення, бо внутрішніх резервів уряд вже немає. Однак будь-які реформи здійснюються за рахунок більшості населення. Людям, звісно, доведеться страждати. Нам слід готуватися до того, що в 2015 році не те, що не буде підвищення життєвого рівня, а буде його зниження. Будуть запроваджуватися нові стандарти, абсолютно незрозумілі багатьом людям. Потрібен буде час для того, щоб розібратися, що відбувається. Все це призводить до певної соціальної напруги. У суспільстві існує невдоволення тим, що результати Революції гідності виявилися зовсім не такими, на які сподівалися її учасники. Думали, що вдасться зламати олігархічну систему, а замість неї створити конкурентну. Але отримали не те. Тому особливого оптимізму я не відчуваю. Інша річ – здійснення реформ дасть можливості Україні розвиватися. Перші результати відчують наші діти.
Як правило, революції дають позитивний результат наступним поколінням, а не тим, хто ці революції робить. Тому не треба дурити себе думками про те, що все буде добре. Дай Боже, щоб масштаби війни не зростали, щоб в Росії відбулися кардинальні зміни, а сама Росія не вибухнула, бо під її уламками можемо загинути і ми. І дай Боже, щоб Захід зрозумів, з ким він має справу в особі Путіна: нехай ведуть адекватну політику, не заграючи з ним. Водночас у 2015 році у світі з’являтимуться нові технології, які дозволять замінити нафту і газ відновлювальними джерелами енергії. Американці, які швидко розвивають ці технології, пообіцяли передати ці схеми китайцям. Натомість Китай пообіцяв підтримувати США в їхній політиці. Ці зміни відбуватимуться поза нами. Нам буде не до того.

2015-й: нам би пережити

Віктор НЕБОЖЕНКО, політолог:
– Готуйтесь до того, що новий рік буде дуже важким. Із усіх суб’єктів української державної влади ніхто не хоче брати на себе відповідальність за реформи. Ніхто не знає, як завести цю машину, де знайти той ключик, який приведе нас до хорошого результату. Швидше за все, у новому році буде підсилення конфлікту між різними гілками влади. Велика проблема буде і на фронті: сподіваюся, якщо не буде серйозних наступів з боку Росії, бо вона може не наважитись на це через тиск Заходу, але буде проблема взаємодії між різними військовими формуваннями. Є такий термін – парамілітарне формування. Нам треба визначитись: або армія воюватиме, або при армії воюватимуть добровольчі батальйони. Дуже важливо з’ясувати їхню військово-політичну роль. Якщо військову роль вони довели (бо витримали важкий удар), то нині важливо зрозуміти – вони частина української армії чи ні? І це завдання скоро стане, на жаль, політичним завданням для всіх: і для командирів батальйонів, і для Генштабу. Та найголовніший екзамен складатимуть Верховна Рада, уряд і президент: чи зможуть вони розпочати реформи? 
Ліна НАГІРНЯК,
Микола КОБИЛЮК
28-12-2014, 10:11
Коментарів 0 Переглядів 2 464

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.