RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Їдуть за обміном, а залишаються назавжди


Для окремих студентів та молодих викладачів вони відкривають можливість подальшого працевлаштування за кордоном. Кореспондент "МБ" з’ясовувала, як працюють програми обміну.

Студенти, котрі побували за кордоном за умовами міжнародних програм обміну, переважно задоволені і собою, і новим досвідом. Деякі настільки, що залишаються за кордоном назавжди. Найпоширенішими серед молоді є програми Work and Travel, Au Pair, Айсек, програма імені Фулбрайта.

"Ще до вступу на факультет іноземних мов я поставила за мету виїхати за кордон за програмою міжнародного обміну. Тоді ще про ці програми я нічого не знала. У вузі порадили Au Pair – як одну з кращих для німецькомовних студентів, – пригадує чернівчанка Ірина Прокопів. – Тепер уже п’ять років працюю нянею в сім’ї Мюллерів у Берліні. За ці роки я вже як член сім’ї".

Мета програми Au Pair – вивчення мови та культурний обмін. Проте для більшості учасників – це ще й шанс влаштувати своє життя.
"Поїхала, коли була на третьому курсі гуманітарного університету. Спочатку дивилася за дитиною, допомагала по господарству господарям. За це отримувала щомісяця 250 євро на кишенькові витрати, – розповіла Ірина. – У сім’ї за програмою пробула рік, проживання і харчування забезпечувала німецька родина. Я їжу готувала, прибирала, проводила час з маленьким Еріком. Ми дуже подружилися з батьками. Після закінчення програми Мюллери запропонували мені залишитися в них. Довелося два роки довчатися заочно. На сесію мене відпускали".
За умовами програми учасники мають місяць відпустки, яка оплачується, а також можливість відвідувати мовну школу. Після закінчення отримують сертифікат.

У Польщі навчання платне

Ті, хто бажають, аби їхні дипломи визнавалися в Європі, орієнтуються на польські навчальні заклади. Навчання тут платне – для отримання вищої освіти та здобуття ступеня магістра доведеться заплатити в середньому дві тисячі євро за рік навчання, за аспірантуру та докторантуру – три тисячі євро за рік.

Однак всі іноземні студенти мають можливість отримати стипендію в рамках двосторонньої угоди про кооперацію через Бюро з академічних визнань та міжнародних обмінів (www.buwiwm.edu.pl) та стипендію в рамках програми Socrat/Ersamus (www.socrates.org.pl).
Переважно навчання в Польщі пропонують англійською мовою, однак є можливість паралельно вивчати польську.
Повну або часткову фінансову допомогу, залежно від академічних здібностей кандидатів, пропонує Центральний європейський університет у Будапешті.

Це чудова можливість для тих, хто мріє отримати ступінь магістра і доктора в області соціальних, гуманітарних наук та менеджменту, а також бакалавра в галузі адміністрації бізнесу та глобального менеджменту.

"Мову вивчаєш дуже швидко"

Про те, як літні канікули в Америці змінили її життя, розповідає студентка Буковинського державного медичного університету Юлія Майборода. Вона побувала там за програмою обмінів Work and Travel USA.

"Минулого літа я зрозуміла, чому люди говорять про Америку як про чудо. Нам пощастило побувати там, пожити. Спочатку важко було усвідомити усе що відбувалось навколо: всі ціни ми переводили в гривні, не могли зрозуміти людей, які постійно щось говорили і усміхалися. Три тижні дивились на це все, а коли потрібно було їхати додому, ледь не плакали, так не хотілося. Ми мали час подорожувати на вихідні: враження – незабутні. А ще вразила простота американців, життєрадісність. Вони до всього ставляться легко, – розповіла дівчина – Я допомагала на кухні у закладі на зразок Макдональдс у невеликому місті Санта Клара, що одразу біля Сан-Хосе. Працювалося важко, особливо перші дні, коли ще все здавалося, наче на іншій планеті. Зате мову вивчаєш дуже швидко – бо немає іншого вибору".

За словами Юлії, в Америку поїхати потрібно встигнути, оскільки існує вікове обмеження – до 23 років. Крім того, потрібно бути студентом денної форми навчання і знати англійську на розмовному рівні.

Дають 1500 доларів стипендії щомісяця

Молодим науковцям, викладачам і студентам, які хочуть вступати в магістратуру за кордоном, реалізувати свою мрію допоможе програма імені Фулбрайта.

Особливість програми в тому, що вона надає повну фінансову підтримку учасникам на здобуття магістерського ступеня або наукового дослідження.

Випускниця Чернівецького торгово-економічного інституту КНТЕУ Анна Усата, завдяки стипендії Фулбрайта здобула в США ступінь магістра.
За словами стипендіатки, умови, в яких вона вчилася, були стимулюючими: високі вимоги і всі засоби для навчання. Для потреб студентів – комп’ютеризовані класи, цілодобові бібліотечні фонди, консультації успішних людей.

"Всі викладачі дуже підтримують студентів у будь-яких питаннях. Створено клуби для іноземців, організовуються заходи для підтримки культурного обміну", – додала Анна.

За умовами програми Анна отримувала 1500 доларів стипендії щомісяця. Стипендії цілком вистачало на їжу, житло, одяг та подорожі. На книги видавали додаткові кошти з фонду.

Професійні стажування є і в Китаї, і в Індії

Міжнародна молодіжна громадська організація Айсек (Aiesec) дає можливість англомовним студентам поїхати за кордон як волонтер (Global Citizen), або як стажера по своїй спеціальності (Global Talent).

Волонтерська програма – короткотривала. Перебувати за кордоном потрібно від шести до восьми тижнів. Програма передбачає участь у соціальних проектах Айсек або інших громадських організацій. Перевагою програми є те, що в ній можуть брати участь не лише студенти різних курсів, а й заочники, випускники вузів та молоді спеціалісти.

Можливість працювати за спеціальністю за кордоном дає Міжнародна програма професійних стажувань Global Talent. За нею молодих фахівців чекають: Китай, Польща, Туреччина, Єгипет, Індія, Греція, Естонія.

Довгострокове стажування триває від трьох місяців до одного року. Воно дає змогу працювати в міжнародній компанії у таких сферах, як викладання, маркетинг, продажі, управління персоналом, готельний бізнес, фінанси, інформаційні технології, інженерія.

За цією програмою стажерам виплачують мінімальну зарплату, якої вистачає на проживання, харчування і проїзд. До участі допускають студентів різних форм навчання та спеціалістів, які закінчили навчальний заклад не більш як два роки тому. Учасники повинні володіти англійською на високому рівні та мати сертифікат, який це підтверджує.
Наталія Шевчук

Чи хочете повчитися закордоном?

Любомира МАХОВІЙЧУК, студентка БДФЕУ:
– Міжнародні програми обміну – це великий шанс для українських студентів безкоштовно потрапити на навчання за кордон. Багатьох стримує лиш один фактор – потрібно досконало володіти іноземною мовою. Я лиш на першому курсі, однак, якщо зумію підтягнути мову – обов’язково спробую поїхати за якоюсь програмою.

Вікторія МОСКАЛЮК, майбутній юрист:
– Потрібно створювати умови для розвитку молоді в Україні. Нехай краще з інших країн їдуть до нас і захоплюються рівнем життя і освіти у нашій державі. Бо інакше поступово усі розумні і талановиті люди виїдуть.

Михайло МУЛЯК, майбутній дизайнер:
– Я за кордоном не був, але дуже хочу спробувати взяти участь у якійсь програмі. Мій сусід був у Америці, жив у сім’ї, ходив на роботу. Враження у нього – супер.

Степан ГАВРИЛЮК, майбутній механік:
– Я мрію потрапити на практику в Німеччину. Якщо ти був на практиці за кордоном, то в особовій справі ти маєш хороші рекомендації. З їхньою допомогою можна працювати за кордоном, а також легше знайти роботу за спеціальністю в Україні.

Анастасія БАЛЬОН, майбутній юрист:
– Дивлячись на ситуацію в країні, багато хто хоче виїхати за кордон. Я ж вважаю, що потрібно, аби молодь після закордонної практики чи стажування поверталася в Україну і застосовувала набуті навички для розвитку рідної країни.
15-11-2014, 09:48
Коментарів 0 Переглядів 6 121

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.