RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Біженці відроджують свій бізнес


Людям допомагають здебільшого благодійники та волонтери, а влада не поспішає.

Сім’я із Сєвєродонецька приїхала до Чернівців ще влітку. Сьогодні їхнє місто вже звільнено від окупації, але повертатися переселенці не поспішають. Тривожні звістки надходять звідти: бойовики вкотре обстріляли, знайомих викрали…

– Я родом із Красного Луча. Зараз він окупований і там залишилася донька, дуже хвилююсь. А в Сєвєродонецьку ми знімали квартиру, – розповідає художниця Ірина ЗІНИК. – Повертатися туди, вважаю, ще рано. У нас там не було свого житла і наше мистецтво зараз там нікому не потрібне. Тамтешні люди думають здебільшого про те, як вижити. Ми вирішили розпочати заново тут – у Чернівцях. Тут для мене ще й набагато цікавіше. Тут інші люди, вони живуть і творчістю, і мистецтвом, цікавляться новим.

У себе на батьківщині пані Ірина проводила майстри-класи з маловідомої, але дуже цікавої художньої техніки – енкаустики. Тепер намагається впровадити це і в Чернівцях.

– Енкаустика – це малювання гарячим воском та праскою. Чернівчани дуже зацікавилися цим, навіть чоловіки приходять, діти дуже жваво сприймають, – розповідає художниця і вправно їздить праскою поверхнею глянцевого паперу. Ірина саме показує найпростіші основи цієї техніки. Кілька штрихів восковим олівцем по теплій поверхні праски і на папері з’являється щось космічно-романтичне.

– Цій техніці – чотири чи п’ять тисяч років – викладення гарячого воску на дереві, мармурі чи полотні. Найпростіші і найдоступніші варіанти – це малювання на папері. Кожна людина, яка взагалі не вміє малювати, може з перших спроб зробити художній виріб. Так цікаво спостерігати за чоловіками, вони миттєво стають дітьми, так щиро радіють, що в них щось виходить, – посміхається мисткиня.

Допомагають благодійники

Будучи вже у Чернівцях, художниця виготовила і продала кілька своїх робіт. Але жінка помітила, що на Буковині вологий клімат і її роботи потребують ретельнішого захисту. Та й лише на перший погляд ця техніка проста. Насправді енкаустика вимагає не лише чимало ресурсів, але й багато часу. "Я намагаюся продовжити життя своїм роботам. Використовую практику наших пращурів, – беру за основу дерево або полотно. Лише три доби витрачаю для того, щоб підготувати їх. Наношу необхідну основу, покриваю воском зі спеціальним бальзамом. І після виконаних послідовних кроків твір повинен закріпитися – полежати майже місяць. Це дуже довга, ретельна робота".
Привернула мою увагу різнокольорова абстракція на дереві.

– Це переродження, – пояснила художниця. – Саме так я почувалася, коли приїхала до Чернівців. В ній є все, що я відчула, коли опинилися без дому, без коштів, без роботи...

Наразі Ірина творить здебільшого на підлозі, бо у невеличкій квартирі мешкає загалом п’ятеро осіб. Але пані Ірина з чоловіком не зважають, вони безмежно вдячні господині, бо живуть тут безкоштовно. Справи потихеньку просуваються – є конкретні плани щодо проведення кількох сеансів майстер-класу.

Невдовзі відкриється виставка робіт Ірини, яку організовує за власні кошти у салоні "Срібний лев" Фаїна НІЛЬМАН. "Як митець Ірина дуже цікава, її роботи оригінальні і я вважаю, що потрібно допомагати таким талантам", – сказала чернівчанка.

Бізнесу поки не вийшло

Віктор ЧАГЛЕЙ привіз з Криму власний бізнес – там він виготовляв вироби з дерева та глини. Хотів продовжити його й на Буковині.
Все добре починалося: мерія запропонувала підприємцю приміщення на вулиці Барбюса, 6. Там у маленькій кімнатці на 15 квадратів чоловік взявся проводити майстр-класи для зацікавлених. Встановив своє обладнання, переробив станок, який там стояв, щоб можна було на ньому виготовляти різноманітні вироби з дерева. Привіз власну пічку для обпалення глини. Як підприємець змінив КВЕД на надання послуг для людей-інвалідів та інших соціальних груп. Провів кілька занять, приходили і чернівчани, і знайомі переселенці. Але з настанням холодів бізнес згорнувся.

– Це приміщення не опалюється. Там неможливо працювати, – сумно каже пан Віктор. – Крім того, договір із мерією я так і не підписав. Спочатку мені обіцяли організувати людей для того, щоб я навчав їх працювати з деревом та глиною. Обіцяли платити зарплату. Мені навіть повідомили, що вже й виділили на це кошти – дев’ять тисяч гривень на півроку. Тобто щомісяця я мав отримувати по 1500 гривень зарплати. Проте, коли дійшла справа до підписання договору, про гроші там вже не йшлося, а лише повідомлено, що міська рада зобов’язується виділити приміщення та обладнання.

Сім’я у чоловіка немала – разом із дружиною та трьома дітьми – п’ятеро.

– Зараз з гіпсу виливаємо різноманітні фігурки, картинки виготовляємо, продаю їх на Калинці, у художньому салоні. До вересня жили безкоштовно, а зараз знімаємо житло за свої гроші. Сподівалися на кошти, які обіцяла держава для переселенців. Але нам відмовили, бо нібито я тут маю нерухомість. Я справді родом з Буковини і тут є майно батьків, але на мене воно не оформлено. Відтак сподіваємося лише на себе. Важко і шкода, що бізнесу поки що не вийшло.
Ліна НАГІРНЯК
3-11-2014, 11:48
Коментарів 0 Переглядів 2 291

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Без здорових ясен ніколи не будуть здоровими зуби. Лише разом ці дві структури забезпечують добрий стан ротової порожнини. Якщо є проблема пародонтиту чи гінгвіту, то ніколи не буде якісної посмішки.

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!