RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Армія тримається на людях»

Минулого понеділка із зони АТО повернувся Петро Гілюк, волонтер з Лужан Кіцманського району, приватний підприємець.

– Це вже сьома моя поїздка на Схід: бував у Луганській та Донецькій областях, – розповідає він. – Цього разу побував у Станиці Луганській, де несуть службу 60 прикордонників із Буковини, та в Новоайдарі, де базується 80-а Львівська аеромобільна бригада, більша частина особового складу якої теж буковинці. На двох автобусах ми привезли бушлати, спальні мішки, рукавиці, теплі шапки, гумові утеплені чоботи з підкладками, карімати – килимки під спальні мішки, продукти харчування, передачі солдатам від рідних. Допомога адресна. Військовики кажуть, що потрібно, от ми й веземо. Найгірше прикордонникам, бо вони стережуть кордон, тому мусять маскуватися: сплять у землянках, бракує техніки. Ми теж ночували в таких умовах – під мостом, який замінований нашими на випадок переходу сюди росіян. Тутешнє населення підтримує українську армію наполовину. Скажу, що саме завдяки волонтерам забезпечення військових нормальне. Армія тримається на людях. Наприклад, у Лужанах діє центр волонтерської допомоги армії "Долоні любові", який створено ще в період Майдану і яким опікується наш селищний голова Наталія Катрюк. Працюємо не лише вдома, а й у навколишніх селах. Багато допомагає церква. Люди дають, що мають, хто гроші, хто продукти, хто одяг. Щось закуповуємо на Калинівському ринку, то продавці частину товару продають, а частину дарують.

– Перед останньою поїздкою, наприклад, купували у спортмагазині на проспекті Незалежності в Чернівцях спальні мішки чеського виробництва вартістю по тисячі гривень – всього 20 штук, так власниця ще стільки ж виділила за свій рахунок, – продовжує чоловік. – Також не байдужою людиною є Андрій Маковей з Мамаївців, підприємець-волонтер, який на потреби АТО виділив понад півмільйона гривень з власної кишені. Скажімо, він у Німеччині придбав за свої кошти 80 бронежилетів високої якості, щоразу дає гроші на поїздки на Схід, кожна з яких вартує 6000 гривень. Також проплачує придбання обмундирування, безкоштовно ремонтує автобуси – має автосервіс. А ще Андрій придбав тепловізор, берці. Тобто допомагає армії, як може. Везуть допомогу на Схід приватні підприємці, зокрема Юрій Приймук, Василь Лагодин з Ревного, Олександр Кепка. Їхатимемо туди вповні до повної перемоги, в якій не сумніваємося: наші солдати настроєні патріотично.

– Наш центр працює й з тими земляками, які нині перебувають на заробітках за кордоном, – ділиться Наталія Катрюк, селищний голова Лужан. – Звідти отримуємо ліки, радіостанції, жилетки для набоїв та боєприпасів. Але, звісно, левова частина допомоги армії – це заслуга місцевих буковинців з багатьох сіл різних районів. До нас привозять допомогу звідусіль. Іноді приходять літні жіночки з клуночками: "Візьміть тушоночку для хлопчиків!" Повірте, сльози на очі навертаються. Наш центр об’єднує кілька сільських громад, вже відбулося від нас 27 поїздок на Схід вартістю понад 200 тисяч гривень, майже половину з яких оплатив Андрій Маковей. Крім цього, всі буси він ремонтує своїм коштом на власному автопідприємстві. Ми обслуговуємо до 15 військових підрозділів і не лише тих, де служать буковинці. Нині дбаємо про зимову екіпіровку солдатів: щоб одягнути одного воїна, потрібно щонайменше 3000 гривень.

– Не можна сидіти, склавши руки, коли захисники потребують нашої допомоги, – вважає Андрій Маковей, який є засновником обласного координаційного штабу "Буковина – українському війську". – Роблю те, що в моїх силах. Бо знаю, що наші передачі на Сході вкрай необхідні. Днями, скажімо, ми з командою відправили туди вже 50-ту автомашину з вантажами різного призначення. Попри обмундирування надіслали ще кілька бронежилетів, і якщо вони врятують хоча б одного воїна, значить, я прожив своє життя не даремно. (В. Гринюк) 
10-10-2014, 16:33
Коментарів 0 Переглядів 2 706

Теги -

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.