RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Найдешевше навчання –  сім тисяч за рік


Вартість навчання в деяких вузах підвищилася. Як зазначають у навчальних закладах, на це вплинула інфляція. Втім, через складну ситуацію в країні не підвищили вартість "дорогих" спеціальностей.

Найдорожчими на Буковині залишаються престижні спеціальності стоматолога, перекладача, юриста та журналіста.

Перекладають тягар на студентів

На офіційних сайтах вузів уже розміщений перелік предметів та вартість навчання.

– Ми вже остаточно визначилися з цінами на навчання у вузі, – зазначив відповідальний секретар приймальної комісії ЧНУ імені Юрія Федьковича Тарас ЗВОЗДЕЦЬКИЙ. – Найдешевші ціни на спеціальності – по сім тисяч.

До такої вартості підвищили всі спеціальності, які вартували менше семи тисяч гривень. Скажімо, торік спеціальність "Агрономія" в інституті хімії, біології та біоресурсів ЧНУ імені Ю. Федьковича вартувала 5500 гривень. Цього – сім тисяч гривень.

Зважаючи на інфляцію, підвищення мінімальної зарплати та оплати за комунальні послуги, ми змушені збільшити вартість навчання на ті спеціальності, які коштували найдешевше.

Натомість вартість спеціальностей, що сягала від восьми тисяч гривень, не підвищили.

Нові спеціальності ще не "оцінили"

– З першого вересня за напрямом "Приладобудування" навчатимуть студентів-бакалаврів в Інституті фізико-технічних і комп’ютерних наук ЧНУ. Також за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра на географічному факультеті відкриють спеціальність "Раціональне використання й охорона водних ресурсів". За рівнем бакалавра у ЧНУ готується відкриття спеціальностей "Документознавство та інформаційна діяльність" і "Музейна справа та охорона пам’яток культури" на факультеті історії, політології та міжнародних відносин. На філологічному факультеті можуть відкрити спеціальність "Реклама і зв’язки з громадськістю", а на геофаці – "Готельно-ресторанна справа", – зауважив Тарас Звоздецький. – Ліцензію на впровадження цих спеціальностей отримаємо пізніше. І вже тоді оприлюднимо вартість навчання за новими спеціальностями. Це буде в червні.

Нову спеціальність відкриють також у Чернівецькому торговельно-економічному інституті. Тут також вартість навчання за контрактом не змінилася.

– Про нову спеціальність поки не говоритиму, бо ще чекаємо на ліцензію, – розповіла відповідальний секретар приймальної комісії ЧТЕІ КНТЕУ Алла ТРУФЕН. – Але вартість навчання у вузі залишилася такою ж, як і минулого року. Найдешевшою залишається спеціальність "Товарознавство", а найдорожчою – "Міжнародна економіка".

Складна ситуація в країні пригальмувала ціни

У Буковинському державному медуніверситеті вартість навчання цього року не зросте. Найдешевша спеціальність тут вартує дев’ять тисяч гривень, а найдорожча – 18500 гривень.

– Минулого тижня в університеті було засідання, на якому ми вирішили не підвищувати ціни на навчання в нинішньому році, – розповіли в медичному університеті. – Причина в тому, що наша країна переживає зараз важкі часи. Людям і без того нелегко.
Марина КОРПАН

Коментар
"На навчання у виші можна заробити, маючи робітничу професію"

Ігор БУРКУТ,
кандидат історичних наук:

Сучасній людині треба мати кілька професій. Почнемо з того, що нині насправді дуже потрібні робітничі професії. Той, хто отримує робітничу професію, маючи голову на плечах, потім може отримати й інженерну, і якусь іншу вищу освіту, навчаючись заочно, водночас маючи можливість самому заробляти на це навчання.
Але що виходить? Якщо дитина відразу після школи іде вчитися на платну форму навчання, то за неї платять або батьки, або сама мусить заробляти. Але то, вибачте, таке навчання, що важко собі уявити.
Я би радив молодим людям обирати кілька спеціальностей і не думати, що якщо я там мусив йти в якесь ПТУ, то це глухий кут. Тут головне – не боятися. А вчитися доведеться все життя".
1-06-2014, 09:14
Коментарів 0 Переглядів 3 720

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.