RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Дорогий газ компенсують

Споживачі самі можуть підрахувати, чи можуть вони сподіватися на урядову компенсацію. Принцип її призначення подібний до оформлення субсидій.

Відшкодувати частину комунальних послуг можна вже з травня. Уряд нарешті визначив порядок нарахування та надання адресних допомог малозабезпеченим сім’ям. Їх посадовці обіцяли, анонсуючи підвищення тарифів за газ.

Сьогодні в області є чимало сімей, які отримують субсидії – станом на 1 травня – 6579. Та ще не відомо, як саме працюватимуть ці два види соціальних допомог – їх виплачуватимуть паралельно чи субсидії скасують і всі малозабезпечені отримуватимуть адресну компенсацію. Поки що в обласному департаменті соціального захисту налаштовують програмне забезпечення під нову державну допомогу.
Наразі органи соцзахисту отримали нормативні документи, які пояснюють, хто має право на адресну допомогу, за яких обставин, у яких розмірах тощо.

У постанові Кабінету Міністрів від 5 квітня 2014 року № 83 передбачено, що сім’ї, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, матимуть право на отримання компенсації. А саме, витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на послуги.

Урядовці припускають, що завдяки цим компенсаціям значна кількість сімей не буде платити більше, ніж платила раніше.

Компенсація обчислюється з того місяця, коли звернувся споживач і до завершення опалювального періоду 2014-2015 років. Якщо звернення за наданням компенсації надійшло протягом трьох місяців від дня, коли постанова набула чинності, то компенсацію можуть призначити вже з травня. Документ набуде чинності з 1 липня. Якщо людина звернеться за компенсацією до вересня включно, то вона зможе розраховувати на допомогу за чотири попередні місяці (з травня).

Органи соцзахисту перевіряють дані, які надають споживачі про оплату комунальних послуг та об’єми споживання газу. Підприємства, які постачають газ та забезпечують централізоване опалення, надають інформацію про середньомісячний розмір плати за фактично спожиті комунальні послуги у межах норм споживання до зміни цін і тарифів на комунальні послуги – окремо для опалювального та неопалювального сезонів.

Споживачі, для яких нові тарифи за комунальні послуги будуть надто великими, можуть самотужки порахувати, чи отримають вони компенсації. Отже:

 право на призначення компенсації мають сім’ї, середньомісячний сукупний дохід яких за попередні шість місяців не перевищував прожитковий мінімум для сім’ї. Прожитковий мінімум сім’ї дорівнює сумі прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї (відповідно до соціальних і демографічних груп).

Наприклад: сім’я з чотирьох осіб – чоловік, дружина, одна дитина віком до 6 років, а друга – від 6 до 18 років. Зарплата чоловіка та дружини складає 4500 гривень на місяць. Прожитковий мінімум для сім’ї становить 4764 гривні: 1218 грн х 2 дорослих + 1286 грн + 1032 грн. Дохід сім’ї менший за прожитковий мінімум для сім’ї. Тобто сім’я з такими доходами має право на компенсацію;

 розмір компенсації визначається як різниця між розміром плати за послуги (у межах норм споживання) після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги.
Приклад: до підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію (до 1 травня 2014 року) сім’я сплачувала за ці послуги 300 грн на місяць, а після підвищення – 400 грн. Розмір щомісячної компенсації становить 100 гривень;

 для призначення компенсації потрібно звернутися із відповідною заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. У 10-денний термін після подання заяви заявнику надсилається повідомлення щодо прийнятого рішення про призначення компенсації та її розмір;

 компенсація обчислюється з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014-2015 року. Розмір призначеної компенсації перераховується щомісяця підприємствам, що надають комунальні послуги, і зараховується на особові рахунки заявника. 
Ліна НАГІРНЯК

Розміри прожиткових мінімумів
(з 1 січня 2014 року, у грн):
 для дітей віком до 6 років – 1032;
 для дітей віком від 6 до 18 років – 1286;
 для працездатних осіб – 1218;
 для осіб, які втратили працездатність – 949.
25-05-2014, 10:36
Коментарів 0 Переглядів 2 527

Заходи обмеження споживання діятимуть протягом доби.
Пікові години навантаження – це післяобідній час до 17 години

Подачу води обмежать впродовж двох ночей
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У натовпі можна побачити не тільки чоловіків, а й велику кількість жінок


НАТО – крок за кроком, або маємо те, що маємо. Блог Ярослава Волощука
Я не випадково у фразі використав відомі слова першого Президента України Леоніда Кравчука
Алея – для стихійних базарників і безхатьків. Блог Надії Будної
Мешканці Гравітону скаржаться, що Алею небайдужості в їхньому мікрорайоні перетворили на стихійний базар
ВІДЕО Переглянути все відео

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.


Новий заклад "Чорні вівці" на вулиці Воробкевича – це не просто місце, де можна скуштувати свіже прохолодне крафтове пиво, але й насолодитися справжнім гастрономічним святом. У цьому магазині вас чекають не тільки різноманітні види пива, але й велика кількість смачних страв.

Відкриті простори, спортивні майданчики, дитячі табори та розважальні центри готові прийняти дітей та подарувати їм незабутні літні дні. Ця стаття допоможе вам зорієнтуватися та обрати найкращий спосіб, як провести літо вашій дитині.

Теніс - це не просто спорт, це мистецтво, яке об'єднує гравців і вболівальників з усього світу. Його популярність зростає завдяки видатним зіркам, які своїми досягненнями та майстерністю вписали свої імена в історію. Давайте познайомимося з деякими з них.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.