RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Обіцянки-цяцянки


Більшість кандидатів у президенти продовжують займатися популізмом, проте всі обіцяють відновити в Україні сильну армію. Ярош обіцяє роздати всім зброю, Тягнибок хоче повернути ядерний статус, а Добкін – за депозити без податків.

Президентська кампанія-2014 відрізняється від попередніх фінансовою скромністю та поспіхом, що зумовлений розвитком подій в Україні. Однак скромністю не відрізняються передвиборні обіцянки кандидатів у президенти. Як правило, всі вони стосуються "світлого майбутнього", сприятливих умов для бізнесу та безвізового режиму з Європою.

Та що потрібно зараз найбільше українцеві і яким обіцянкам вірити, а яким ні?

Політолог Ігор БАБЮК застерігає виборців не "клювати" на дешеві популістські обіцянки та гасла політиків. Бо, мовляв, за красивою обгорткою можна знайти таке…

– Зверніть увагу на одну тезу: чимало кандидатів обіцяють безвізовий режим з Європою або Росією, – каже політолог. – Але це не лише від президента залежить, а від процесів, які відбуваються за межами країни! Кандидат не може гарантувати, що такий режим буде, бо рішення приймає таки Євросоюз, а не він на посаді президента. Але Україна повинна для цього виконати певні вимоги: прозорість влади, відсутність корупційних діянь і дотримання демократичних принципів.

"Найбільша місія за нами – дати їм добрячого копняка"

– Мені не подобається "меню", тобто список тих людей, які балотуються в президенти, – розповідає "МБ" журналіст "Громадського ТБ" Богдан КУТЄПОВ. – Це не ті люди, які зможуть розпочати якісно новий політичний контент. Очевидно, в другому турі зустрінуться Тимошенко й Порошенко, і якщо ми пригадаємо, то це ті ж самі люди, які були на виборах у 2005 році. Я не хочу голосувати за жодного з них, але обрати когось таки доведеться. Порошенко буде далі використовувати свою посаду в своїх інтересах, але, здається, він розуміє, в яких він реаліях опинився. Тимошенко досі говорить гаслами й не розуміє, що все переродилося. Вона витає у своїх мріях.

І все ж я очікую неможливого: що Тимошенко й Порошенко переступлять через себе і об’єднаються. І, грубо кажучи, друге місце піде до першого працювати в уряді. Але найбільша відповідальність, мета й місія нині – за нами: змусити дати їм такого копняка, щоб вони пішли по спіралі.

Хочу, щоби новий президент поводився по-новому, а не починав формувати владні структури зі своїх друзів. У мене є чудовий приклад: новий президент Національної телерадіокомпанії Зураб Аласанія. Він не прийшов, щоби сказати: "Так, я візьму свого друга". Він пішов іншим шляхом: провів аудит і залишив собі двох заступників від попередника. Він переконався, що ці люди справді можуть працювати по-іншому. Ще двох він привів із собою. Тобто формує свою команду для певних цілей. Якщо наша мета – вивести Україну із того страшного економічного становища, утримуючи цілісність країни, то потрібно, щоби гарантом стала людина, яку підтримує Схід і Захід. Гадаю, таким міг би бути Кличко. Та є питання щодо його інтелектуальних здібностей. Але він людина з європейським мисленням. Він розуміє, що таке штраф за неправильне паркування, навіть якщо твоє прізвище Кличко.

"Всіх турбують
погані дороги.
Лише один кандидат згадав про них"


– На цих виборах обиратимемо майже кота в мішку, – вважає політолог Олександр СОЛОНТАЙ. – Обиратимемо президента, повноважень якого ми майже не знаємо. Бо всі говорять, що буде реформована Конституція, буде змінена система розподілу влади, буде децентралізація. Це означає, що повноваження у президента будуть інші, аніж ті, з якими ми зараз обираємо. Виходить абсурд: спочатку ми маємо обрати президента, потім змінити повноваження, а вже згодом ми маємо вже його обрати заново? Єдиний варіант, щоби не проводити повторні вибори – працювати лише над зменшенням повноважень президента. Тобто якщо його повноваження з моменту його обрання не зростуть ні в чому, тоді цей президент може залишитися. Якщо повноваження його зростуть хоча би з якогось питання, нам доведеться проводити повторні вибори.

Виходячи з того, що повноваження майбутнього президента невідомі, чітких програм у нас ще немає. Ну як може кандидат написати чітку програму під повноваження, яких ще не знає? Ніяк. Тому ці програми – популізм. Звичайний приклад: усіх українців турбує проблема поганих доріг. Але тільки в програмі одного кандидата можна знайти слово "дорога". Усіх українців турбує стан інфраструктури, бо все у нас валиться. І в програмах лише двох кандидатів можна знайти слово "інфраструктура". Натомість такі гарні слова, як "децентралізація" і "місцеве самоврядування", можна знайти у всіх, але розшифровок цих слів немає. Це дуже схоже на те, як на Сході люди стоять за "федералізм". Всі його підтримують, але ніхто не знає, що це. А коли їм кажуть, що треба об’єднати Донецьку й Луганську області, а Івано-Франківську – з Чернівецькою, всі виступають проти.

Виборці, як правило, не читають програм кандидатів. Їм все одно, хто і що там написав. Ніхто не вважає програму підставою для вибору. Чому? Бо політики весь цей час довго і багато брехали та відступали від своїх слів. Ющенко і Янукович, які обіцяли скасувати районні державні адміністрації, з перших днів свого президентства призначали голів РДА. Виборці добре розуміють, що всі наші політики – брехуни, і на це не зважають під час прийняття свого рішення. Вони швидшевибирають "менше зло".

Щоб не обрати нового Януковича, потрібно підтримувати дискусію про зменшення повноважень президента й уряду, про посилення громад, а також прав людей.
Микола КОБИЛЮК

ваша думка

Чого ви хочете від нового президента?
Василь ДАНИЩУК,
пенсіонер:
– Президент має бути господарником і повинен відновити вітчизняну промисловість та виробництво. Від нового керівника я хочу більше дій, а не популізму. Нехай розвиває сільське господарство. І найважливіше – новий гарант не має допустити війни.

Валентина Прокопівна,
пенсіонерка:
– Новий президент має бути простою і доступною людиною. Він має нам забезпечити мирне небо над головою. Я хочу, щоб він створив для молоді нові робочі місця – аби працювали, а не гроші пропивали. Президент має пам’ятати, що він наш слуга, а не цар.

Христина МОСКОВЧУК,
студентка:
– Президент має карати хабарників і думати про те, що зробити, аби країна процвітала. Серед моїх вимог – також відновлення цілісності України, більше співпраці з Євросоюзом. Молодь для себе хоче успішного й стабільного майбутнього.
27-04-2014, 16:23
Коментарів 0 Переглядів 1 920

Теги -

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу


Такі зміни запровадили "у зв’язку з численними зверненнями мешканців"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.