RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ейфорія у кримчан поволі минає


Як живеться мешканцям Криму після приєднання до Росії – розповідають кримські біженці, які приїхали до Чернівців. Вони щодня спілкуються телефоном зі своїми рідними та друзями.

Мешканцям Криму почали видавати російські паспорти з двоголовим орлом на обкладинці. Однак новоспеченим росіянам ставлять не кримську прописку, а десь у Магадані, Тюмені, Краснодарському краї, на Чукотці, в Ханти-Мансійському автономному округу.

– Моїй знайомій видали російський паспорт із пропискою у 80-му округу Російської Федерації, – розповіла кримська татарка Ельзара, яка приїхала до Чернівців із чоловіком і трьома дітьми. – Коли вона зателефонувала на "гарячу лінію" Верховної Ради Криму і запитала, де це, їй пояснили, що це Ханти-Мансійський федеральний округ. Жінка обурилася: "Я не хочу бути там прописана, бо я – кримчанка, все життя прожила в Криму, в мене тут є будинок, рідня". На що їй відповіли: "А хіба у вас є вибір?" Зараз кримчани не знають, як захистити своє майно. Адже можуть прийти незнайомі люди з ордером і сказати, що це їхня квартира чи будинок і вони тут прописані. А заперечити нічим, бо у паспорті стоїть прописка у Магадані. Тепер лише від "доброї волі" Росії залежатиме визнання права власності на нерухомість, придбану за українськими законами. Кримчани почали усвідомлювати, що російські паспорти обернуться для них несподіваними проблемами. Скажімо, провести відпустку в Європі або здійснити поїздку в країни Шенгенської зони стане нереально. Адже європейські консульства в Росії не обслуговуватимуть кримчан. Тобто півострів буде відрізаний від світу.

Путін поєднав православних і мусульман

– Проблема російського населення в Криму, яка нібито підштовхнула Росію до окупації, – надумана і не має підгрунтя, – переконує пані Ельзара. – Ніхто нікого не змушував розмовляти українською мовою. Навіть документацію дозволяли вести російською. На півострові на всіх керівних посадах завжди працювали тільки росіяни. Тому можна говорити швидше про утиски українців та кримських татар, яким важко було працевлаштуватися на хорошу роботу. Скажімо, в мене є дві вищі освіти: юридична та економічна, а я останні роки була безробітною. Хочу розповісти про одну неприємну історію, яка трапилася з моїм сином ще задовго до російської окупації. Спочатку він навчався в українській гімназії, а потім ми перевели його в російську школу. Якось на перерві син вигукнув "Слава Україні!" А його однокласник, батьки якого теж українські патріоти, відповів "Героям слава!" Це почула вчителька і викликала нас із чоловіком до школи. Сказала, що ми виховуємо нашого сина націоналістом.

– Коли стало небезпечно мітингувати на площах Сімферополя, де ми проживали, активісти почали збиратися у православній церкві Київського патріархату, – пригадує біженка. – До цього часу я думала, що є одна православна церква. А виявилося, що вона поділяється на Московського і Київського патріархатів. Священиків Київського патріархату в Криму зараз почали утискати, забороняють їм проводити Богослужіння. Вони приходили на всі наші мітинги, виступали там, просили захистити українців. Якщо заберуть церкви у Київського патріархату, то кримські татари готові надати їм свої мечеті для Богослужінь. Так Путін поєднав православних і мусульман.

"Без російського паспорта можуть затримати"

– Кримчани, навіть ті, хто виступав за приєднання до Росії, починають усвідомлювати, що все відбувається не так, як обіцяли. Ейфорія поступово минає, – запевнила інша кримська біженка Валентина. – Моя мама, як і всі кримські пенсіонери, не отримала пенсію за березень. Бо українську пенсію вже не дають, а обіцяну російську ще не дають. У банках бракує готівки. Не всі магазини приймають російські рублі. Люди панічно бояться, що Україна може відключити воду та електроенергію. Не знають, кому платити за комунальні послуги, бо півострів відключили від електронної системи платежів. Щоб отримати роботу, тепер треба брати дозволи у Федеральній міграційній службі. Без російського паспорта не можна купити ні квиток на поїзд, ні сім-карту. Мінятимуть водійські права та реєстраційні номери на машинах. Батьки випускників турбуються, які атестати отримають їхні діти – українські чи російські. Багато хто не хоче вступати до російських вузів.

– Кримчанам роздають так звані пам’ятки, – стверджує пані Валентина. – У ній вказано, що потрібно постійно носити із собою російський паспорт, інакше можуть затримати на дві доби до встановлення особи. Також радять купувати алкоголь вдень, видалити піратський софт і готуватися до захисту своєї нової батьківщини. В моєї знайомої синові виповнилося 18 років, він мріяв вступити до Київської політехніки. Ніна плаче, що тепер його можуть забрати до російської армії і відправлять воювати в "гарячі точки". Кримчан попередили про заборону будь-яких мітингів на території півострова, інакше штрафуватимуть на 100 тисяч рублів.

Українських військових, які перейшли на бік російської армії, переводять служити у віддалені російські округи. "Російські військові ставляться до них зі зневагою, навіть не вітаються. Кажуть: "Якщо ви зрадили українській армії, то можете зрадити і нашій", – запевнила кримська біженка.

– Ми щодня телефоном спілкуємося з чоловіком, який повернувся до Криму, – каже Ельзара. – Він розповідає, що зараз там відносно спокійно. Весна, квітнуть дерева… Та всюди висять російські прапори, ходять озброєні солдати, їздять бронетранспортери. Враження таке, ніби це чужа країна".
Надія БУДНА
5-04-2014, 11:02
Коментарів 0 Переглядів 3 779

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!