RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Виживемо лише в борг


Захід обіцяє допомогти кредитами, а нам доведеться затягти паски

Нова влада мусить братися за економіку не з нуля, а з величезного мінуса. Крім порожньої скарбниці, маємо ще й велетенські борги. Сукупний зовнішній борг України на кінець 2013 року сягнув 140 мільярдів доларів (приблизно 80% ВВП), у тому числі короткостроковий – 65 мільярдів доларів.
Попередня влада використовувала гроші дуже "ефективно" – так, російський кредит у три мільярди доларів, отриманий Україною восени, просто зник.

Жорстка економія

Наразі уряд оголосив про запровадження жорсткої економії та навіть видав відповідну постанову. Планують переглянути держбюджет і заощадити приблизно 65-80 млрд грн.

Міністр фінансів Олександр Шлапак анонсував скорочення 42 програми, які мігрували з бюджету в бюджет і фінансувалися на 1-2% на рік.
Кабмін також переглянув більше 80 рішень попереднього уряду щодо окремих державних проектів. Це, зазначає чиновник, дозволить зекономити 48 млрд грн.

Міністерства й відомства очікує скорочення видатків. Чиновникам буде заборонено створювати без дозволу уряду бюджетні установи, збільшувати кількість працівників, видавати грошові винагороди службовцям і здешевлювати вартість харчування за бюджетний рахунок.
Уже скорочено численність держслужбовців: в Адміністрації Президента – на 65 осіб, Раді національної безпеки й оборони – на 90 осіб.
Усім міністерствам і відомствам дано команду здійснити інвентаризацію державних резиденцій, дач, будинків відпочинку та оздоровчих закладів. Після інвентаризації об’єкти нерухомості будуть передані Фонду держмайна для подальшої реалізації.
Ще 40 млн грн в уряді обіцяють виручити від розпродажу державних автопарків.
Державним установам також заборонять витрачати бюджетні кошти на ремонти, придбання автотранспорту, мобільних телефонів, ноутбуків, обслуговування чартерних рейсів.
Останнє вже продемонстрував особисто прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який до Брюсселю та США летів рейсовим літаком.

Оптимізація витрат

Наступним кроком заощаджень бюджетних коштів стане оптимізація витрат. Ідеться про скасування податкових пільг та підвищення деяких податків.
Більш болючим стане інший крок уряду, якого не уникнути, – скорочення соціальних програм. За прогнозами фахівців, уряду доведеться скоротити деякі доплати й надбавки бюджет­никам, обмежити виплату пенсій працюючим пенсіонерам.

Захід допоможе

Допомогти фінансово обіцяє Захід. Ідеться про значні суми кредитних коштів, які Україна може отримати вже найближчим часом. ЄС уже оголосив про майбутню допомогу Україні в розмірі 15 млрд євро. Це навіть більше, ніж можна було сподіватися за часів Януковича.
Мільярд доларів пообіцяли США, також очікується відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом.
ЄС оголосив про скасування мит на українські товари, що може дати нашим виробникам до 500 мільйонів євро на рік.
Натомість конфлікт із Росією призведе до відчутних втрат на Сході, зокрема у вигляді подорожчання газу.

Власні резерви

Водночас в Україні залишаються й чималі власні резерви поповнення бюджету. Йдеться про тіньову економіку та криміналізацію цілих сфер. Фахівці кажуть, що не менше 30% товарного імпорту потрапляє в Україну без сплати митних зборів, а це мільярди гривень.
Загалом же обсяг тіньової економіки в Україні становить до половини валового внутрішнього продукту. Подолання цього явища, за приблизними оцінками, може додатково принести в бюджет понад 100 мільярдів гривень.
Ігор ДОВГАНЬ

Думка

Ярослав КИРПУШКО,
директор Буковинського центру реконструкції та розвитку:
– Грошей є багато й у світі, і в Україні, але головне не в цьому. Майдан – це боротьба за гідність, принижену корупцією й поборами. Тому зараз важливо: не де взяти гроші, а для чого. Наприклад, попередньому уряду не подобалося, що ЄС виділяє кредити лише під конкретні програми, тобто витрачати гроші лише за призначенням. Тому якість нинішнього уряду буде залежати від того, як він витрачатиме гроші і як боротиметься з корупцією. На 160 млрд гривень давали підприємці хабарів – це вже була не корупція, а відверте здирництво. Тому насамперед необхідно зламати корупційні схеми й вертикалі та щоб новий уряд не діяв методами попереднього.
14-03-2014, 17:24
Коментарів 0 Переглядів 2 165


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!