RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дитячі іграшки бувають небезпечні


Протягом лютого до міської дитячої лікарні потрапило двоє дітей, у кишечнику яких знайшли іграшкові магнітики. Їх терміново прооперували.

У реанімаційному відділенні міської дитячої лікарні перебуває шестирічний хлопчик із Красноїльська, який переніс надзвичайно складну операцію. У кишечнику дитини лікарі виявили наскрізні отвори. Їх спричинили два невеликі магніти, які хлопчик проковтнув.

– Син почав скаржитися на сильний біль у животі, блював, – розповіла мама хлопчика Вероніка, яку ми зустріли в лікарні. – Про те, що проковтнув магнітики, нічого мені не сказав. Я дізналася про це тільки після операції. Син пояснив мені, що грався зі своїм другом, і магнітики з холодильника проковтнув спеціально один за одним. Казав, що навіть не думав, що може через це захворіти. Після цього я викинула з дому всі іграшки на магнітах.

Отвори – як від кульових поранень

– Тиждень тому до хірургічного відділення дитячої лікарні привезли шестирічного хлопчика в досить тяжкому стані з пі­дозрою на перитоніт, – розповів професор кафедри дитячої хірургії БДМУ Олег БОДНАР, який оперував хлопчика. – Під час операції ми побачили в кишечнику дитини три наскрізні отвори – як від кульових поранень. З’ясувалося, що причина пошкоджень кишкової стінки – два невеличкі магнітики, розміром менші, ніж одна копійка, які вішають на холодильники.

Пан Олег бере вилучені з кишечнику хлопчика магнітики й шматок паперу. "Уявімо собі, що папір – це кишкова стінка, – пояснює хірург. – Магнітики приклеїлися один до одного з обох боків стінки й прорвали її. Таким чином у кишці утворилися наскрізні дірки, виник перитоніт. Ми провели досить складну операцію в тяжких умовах, коли був повний живіт гною: видалили частину тонкої кишки, зашили отвори. Операція тривала кілька годин. Хлопчик зараз перебуває у відділенні реанімації. Якби вчасно не зробили операцію, наслідки могли бути непередбачувані".

Найнебезпечніші –
магніти


Цього року це вже другий такий випадок. Нещодавно в міській дитячій лікарні Чернівців прооперували ще одного шестирічного хлопчика з Новоселицького району, який проковтнув 12 магнітиків із конструктора. "До лікарні хлопчик потрапив із пі­дозрою на гострий апендицит, – розповів хірург. – Коли наші лікарі почали його оперувати, то виявили в кишечнику дитини 12 магнітиків. Ця складна операція тривала три години. Ці магніти досить маленькі, але вони не могли вийти з організму дитини природним шляхом. Натомість склеїлися й спричинили кишкову непрохідність".

Олег Борисович зібрав цілу колекцію предметів, які лікарі виявили в дитячих організмах. "Можемо зробити своєрідний міні-музей, – каже лікар. – Діти часто ковтають батарейки від конструкторів або частинки іграшок. Зазвичай вони виходять з організму природним шляхом разом із випорожненнями. Та трапляється, що до лікарні привозять у вкрай тяжкому стані дітей, у яких сторонні предмети потрапили в трахею або бронхи. Найнебезпечніші – магніти, які спричиняють наскрізні отвори в кишечнику. Часто батьки навіть не знають, що діти їх проковтнули. А це призводить до тяжких ускладнень і може навіть закінчитися трагічно. Тому батькам потрібно стежити за тим, чим граються їхні діти. Якщо купують магнітні конструктори, то слід пояснити дитині, як ними гратися, і застерегти, що ці елементи не треба брати в рот. Такі складні іграшки бажано купувати дітям 10-річного віку й старшим. 
Надія БУДНА

Поради лікаря
Які іграшки купувати дітям
 Купуйте тільки сертифікований товар.
 Звертайте увагу на виробника. Слід знати назви провідних брендів іграшок.
 Дітям до трьох років не варто купувати іграшки, які містять дрібні деталі та магніти.
 Іграшка не повинна бути важкою, бо може травмувати дитину.
 Звертайте увагу на те, чим набита м’яка іграшка. Ідеальний матеріал – синтепон. Поролон через півроку може почати виділяти шкідливі речовини.
 Понюхайте пластмасові та гумові іграшки, можете навіть спробувати їх на смак. Якщо запах і смак вас насторожують, то краще не купуйте їх.
 Батарейки дитина може витягнути, покласти до рота.
 Маленька дитина не повинна гратися зі шнурами, скакалками, стрічками.
2-03-2014, 13:58
Коментарів 0 Переглядів 3 812

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.