RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Силовики взялися за Калинку


Хмари згущуються над керівництвом Калинівського ринку. Увечері 13 лютого до кабінетів перших осіб підприємства "завітали" правоохоронці, які начебто вилучили документацію та сервери.

Цій події передували численні конфлікти підприємців Калинки з гендиректором Русланом Сербінчуком. Упродовж всього минулого року люди неодноразово скаржилися на діяльність керівника – буцімто він зловживає своїм службовим становищем, незаконно втручається в роботу працівників та навіть намагається відібрати в них торгові місця. Обурення доводило людей ледь не до радикальних дій – підприємці 5-го сектору штурмували ратушу й кабінет секретаря міськради й навіть кілька разів перекривали рух транспорту в центрі міста. Зверталися й до правоохоронців, щоб вони розібралися із ситуацією. Однак прокуратура відреагувала лише зараз.
То що ж насправді відбувається на найбільшому підприємстві області?

"Кто мєня хочет пасадіть?"

Здирництво, корупція та зловживання – ці слова чи не найчастіше зустрічаються в листівках про діяльність Руслана Сербінчука та його заступника Вадима Колегая, які останнім часом поширюються Калинівським ринком. "Вони продовжують будь-якими шляхами розкрадати та привласнювати різними відкатами та відмиваннями гроші нашого ринку", – йдеться в цих листівках.

Підприємці занепокоєні ставленням адміністрації ринку до них – начебто за два роки нового керівництва вони жодного доброго слова не почули від своїх "очільників". Вони кажуть, що відчули на собі лише утиски та страх у будь-який момент втратити роботу.

"Після того, як до Сербінчука завітали "гості" з міліції, він розлютився не на жарт: приходив до нас, погрожував, запитував: "Кто тут мєня хочет пасадіть?", – розповідав "МБ" один із підприємців 5-го сектору Калинки.

Сварки сварками, але прокуратура області все-таки відкрила кримінальне провадження. У рамках цієї справи співробітники управління боротьби з економічною злочинністю УМВС здійснили вищезгаданий рейд до кабінетів керівників ринку. Цю інформацію "МБ" підтвердили прес-служби обох відомств. Щоправда, зазначили, що жодних подробиць розголошувати не можуть.

Що ж могло спричинити відкриття кримінального провадження? Журналіст "МБ" отримав деякі матеріали щодо зловживань на Калинці.
На початку минулої осені міськрада дала Калинці дозвіл на складання проекту відведення стоянки приватного ринку "Добробут". Депутати ухвалили це питання, незважаючи на рішення суду, яке забороняло це робити. Фактично проблема не узгоджена й досі: хоч ця земля належить ринку "Добробут", та ще до Нового року на цю стоянку Калинка завезла свою будку – начебто для збирання плати за в’їзд автомобілів.

"Золота" будка

Будівля із пластику та скла невеличка – приблизно два на два метри. Тут чергує четверо охоронців приватної фірми "Гарант" – заходять на зміну раз на чотири доби. Отже, загалом до Нового року їх тут працювало 32. Згодом кількість охоронців скоротили удвічі – тож тепер їх 16. Під час встановлення будки до приватного ринку її супроводжували кілька вантажівок та восьмеро (!) охоронців. Для чого?!
Ми відвідали цю одіозну споруду Калинівського ринку на "Добробуті". Бачимо охоронця, який гріється всередині будки.

– Що ви тут робите? – представившись, запитую чоловіка.

– Будку охороняємо, – усміхаючись, каже він.

– Охороняєте від чого? – з нерозумінням перепитую. Охоронець знизує плечима й знову усміхається: "То треба цікавитись в нашого керівництва".

До нас підходить ще один охоронець – кремезний чоловік років 40. Цікавиться, що я шукаю тут. Пояснюю йому, з якою метою прийшов і що мене цікавить. "Ну, звісно, усім цікаво, для чого охороняти будку посеред стоянки…, – наче іронізуючи, каже чоловік. – Ми нічого не знаємо, дзвоніть до шефа".

За інформацією джерел "МБ", Калинка підписала контракт на три місяці з приватною фірмою охорони "Гарант" на суму майже один мільйон (!) гривень. Навіщо будці така надмірно посилена охорона?

Зв’язатися з керівництвом "Гаранту" ми не можемо впродовж кількох днів – директор фірми Руслан Сторожук не піднімає слухавку.
Питанням про доцільність встановлення цієї будки зацікавилась й Рада підприємців Калинки – орган, з яким адміністрація мала би радитися про будь-які інвестиції та фінансові операції. Однак керівники ринку говорити про це з радою відмовилися.

– Ні для кого не секрет, що на благоустрій Калинки 2013 року передбачили сім мільйонів гривень. Я намагалася з’ясувати в Сербінчука, куди ж пішли ці гроші? Запитала, чи доцільно було викидати мільйон гривень на одну будку. Натомість почула: "Ви слішком много знаєтє!", – розповіла член ради підприємців Калинівського ринку Галина КОХАНЮК.

Бунт у третьому секторі

Утиски на собі відчули й власники та орендарі торгових точок третього сектору Калинки. Джерела "МБ" розповіли, що на початку зими цих людей запрошували до юридичного відділу адміністрації. Там їм вручали документи, які пропонували підписати. Проте люди відмовилися це зробити – вказані умови їх зовсім не влаштували.

– У всіх підприємців є підписані з керівництвом ринку угоди, – розповідає один із підприємців. – У когось – до 2018 року, у когось – до 2020. Проте адміністрація ринку, мабуть, вирішила в нас відібрати ці торгові точки: нам "підсовували" документи, згідно з якими попередні угоди анулюються. Натомість термін дії контракту мав би зменшитись до одного року.

Люди відмовилися підписувати. На це адміністрація відреагувала миттєво – уже 20 грудня у третьому секторі за вказівкою Сербінчука були опечатані приблизно 80 контейнерів, а біля цих торгових точок поставили охоронців.

Терпець у підприємців урвався через два дні – удосвіта 22 грудня сотні людей перекрили заїзд на так звану львівську стоянку. Пізніше люди вийшли на вулицю Калинівську – це спричинило довжелезні затори на дорозі поблизу ринку.

Тоді адміністрація отямилася і дала вказівку розпломбувати опечатані контейнери й допустити людей до роботи.

"Ця будка –
майно Калинки"


А ось директор Калинки запевняє, що корупції в його діяльності немає, а на ринку все спокійно. На звинувачення у свій бік Руслан Сербінчук лише іронізує: "У мене навіть немає слів щодо фантазії тих людей, які розповсюджують цю інформацію".

– По-перше, нічого не вилучили ні з мого кабінету, ні з інших кабінетів, – каже "МБ" Сербінчук. – Ринок працює в нормальному режимі, всі працівники на роботі. Я не можу вам сказати, чому вони (правоохоронці, – авт.) приходили.

– Чому не можете пояснити?

– Є певні речі, які не можна озвучувати.

– Це пов’язано зі слідчими діями?

– Я не можу вам сказати. Я вам ще раз кажу: нічого не вилучили, всі працівники на місці, всі працюють. Калинівський ринок працює далі нормально.

– Що ж то за будка майже за мільйон на "Добробуті"?

– Ви знаєте, яка ситуація з "Добробутом"? Вони не впускають туди працівників Калинівського ринку, заважають здійснювати роботу, хоча земля належить вже Калинівському ринку. Передали її в безстрокову оренду. Тобто це, по суті, Калинівський ринок, на який "Добробут", охорона "Добробуту", керівництво Калинівського ринку не допускає. Ця будка, як ви її назвали, є майном Калинівського ринку. Крім цього, там стоїть автомобіль. І ось, щоб ця будка не пропала, щоб її працівники "Добробуту" не зламали, там стоїть охорона. Щодо ціни й контракту – це все злі язики, які щось хочуть довести. Є певна сума, яка обговорена, підписаний контракт із даною фірмою.

– Ви можете назвати цю суму?

– Там іде оплата за день. Не 800 тисяч на місяць і не на три місяці. Зараз там працює всього-на-всього двоє людей, а не восьмеро. Є певна сума, яку ми проговорили з фірмою "Гарант", я оплачую її. І це приблизно 12 чи 14 тисяч на місяць – залежно від кількості відпрацьованих днів.

– Чому виникла потреба у залученні приватної фірми "Гарант" до цієї роботи? На території ринку працює ж служба безпеки…

– На той момент, коли ми туди заходили, потрібно було терміново набрати людей. Мені потрібні були охоронці, які би це забезпечили. Так швидко набрати людей я не зміг. Є певні процедури: для того, щоб набрати мені людей, потрібно розширювати штат, вводити додаткові одиниці. На комунальному підприємстві це не так просто зробити. Є певна процедура, як це проводиться. Тому уклали договір із фірмою "Гарант", яка на той час єдина, до речі, погодилася працювати на такому складному об’єкті. Перша організація, куди ми зверталися, – відділ Державної служби охорони. Вони не захотіли. Не знаю, чому.

Журналіст "МБ" з’ясував: охоронці ДСО все-таки працювали на території ринку. Проте лише один день, бо керівництво служби начебто не захотіло встрявати у корупційні схеми.

– Вони зранку прийшли, а увечері пішли. Усього один день були, – розповідають нам у службі охорони ринку "Добробут". – Керівники нашого підприємства показали керівникам ДСО документи, у яких підтверджується, що територія стоянки належить "Добробуту", а не Калинці. ДСО до вечора дала "відбій" – вони не захотіли, щоб їх використали для рейдерського захоплення.

Чи справді на найбільшому в регіоні ринку були зловживання керівників, наразі з’ясовують правоохоронці.
Редакція "МБ" триматиме цю тему на контролі. 
Микола КОБИЛЮК
24-02-2014, 16:44
Коментарів 0 Переглядів 3 530

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.