RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Перемерзлі овочі – м’які, а цитрусові – тверді


Під час сильних морозів на ринках можна було побачити таку картину: поряд із продавцями лежав товар, щільно вкритий ковдрами. Зараз морози вже невеликі. Та не виключено, що хтось ще перепродує замерзлі під час морозів овочі чи фрукти.

Овочі та фрукти на прилавках одного з міських ринків розкладені в ящиках. Ніхто вже їх не ховає та не накриває ковдрами – на вулиці плюсова температура.

Продавці запевняють, що товар у них якісний і свіжий.

– А у вас апельсини, часом, не перемерзлі? – запитую в продавця, яка торгує цитрусовими.

– Звичайно, ні, щойно з машини винесли, – запевняє продавець Марія ПАВЛЮК. – Ми завжди зберігаємо товар у складах, які утеплені та знаходяться в приміщенні. Замерзлий товар чи ні, можна визначити за його зовнішнім виглядом. Наприклад, замерзлі цитрусові – тверді та нагадують "скляні" фрукти. Банани також твердіють і чорніють.

Натомість овочі після перемерзання стають м’якими.

– Після перемерзання більшість овочів стають м’якими, оскільки клітини овоча за низької температури псуються, – розповів фермер із Вижниччини Василь СОЛОМКО. – Це не стосується лише столових буряків. Вони стають м’якими від засихання.

За словами Василя Соломка, перемерзлі овочі дуже легко визначити за смаком. Скажімо, картопля після замерзання стає солодкою.
Замерзлі овочі не такі вже й шкідливі, якщо перемерзли лише один раз.

– Замороження в якійсь мірі нагадує консервацію, – каже Василь Соломко. – Проте це не стосується товару, що розмерзається, а потім знову піддається морозам. У цьому випадку фрукти та овочі псуються і стають шкідливими.

Для того, щоби продукти не замерзали, їх варто і на ринках, і вдома правильно зберігати. За словами фермера, потрібно враховувати не лише температуру повітря, яка має бути плюсовою, а й вологість у приміщенні.
Марина КОРПАН

До теми

 Час від часу корисно охолоджувати капусту до температури близько нуля градусів і навіть нижчої. Це унеможливить розвиток такої хвороби, як біла гнилизна.
 Верхній шар картоплі в погребі часто мокріє, що створює вогнища захворювань. Щоби цього уникнути, варто накрити картоплю гігроскопічними матеріалами. Зверху картоплі можна покласти шар буряків.
 Щоб уникнути надмірної вологості, поставте у погріб кілька мисок із негашеним вапном.
 Яблука осінніх сортів обов’язково зберігайте окремо від зимових, оскільки етилен, який виділяється при цьому, сприяє швидкому дозріванню зимових яблук, що сприяє загниванню. 
15-02-2014, 11:09
Коментарів 0 Переглядів 4 893

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.