Під час сильних морозів на ринках можна було побачити таку картину: поряд із продавцями лежав товар, щільно вкритий ковдрами. Зараз морози вже невеликі. Та не виключено, що хтось ще перепродує замерзлі під час морозів овочі чи фрукти.
Овочі та фрукти на прилавках одного з міських ринків розкладені в ящиках. Ніхто вже їх не ховає та не накриває ковдрами – на вулиці плюсова температура.
Продавці запевняють, що товар у них якісний і свіжий.
– А у вас апельсини, часом, не перемерзлі? – запитую в продавця, яка торгує цитрусовими.
– Звичайно, ні, щойно з машини винесли, – запевняє продавець Марія ПАВЛЮК. – Ми завжди зберігаємо товар у складах, які утеплені та знаходяться в приміщенні. Замерзлий товар чи ні, можна визначити за його зовнішнім виглядом. Наприклад, замерзлі цитрусові – тверді та нагадують "скляні" фрукти. Банани також твердіють і чорніють.
Натомість овочі після перемерзання стають м’якими.
– Після перемерзання більшість овочів стають м’якими, оскільки клітини овоча за низької температури псуються, – розповів фермер із Вижниччини Василь СОЛОМКО. – Це не стосується лише столових буряків. Вони стають м’якими від засихання.
За словами Василя Соломка, перемерзлі овочі дуже легко визначити за смаком. Скажімо, картопля після замерзання стає солодкою.
Замерзлі овочі не такі вже й шкідливі, якщо перемерзли лише один раз.
– Замороження в якійсь мірі нагадує консервацію, – каже Василь Соломко. – Проте це не стосується товару, що розмерзається, а потім знову піддається морозам. У цьому випадку фрукти та овочі псуються і стають шкідливими.
Для того, щоби продукти не замерзали, їх варто і на ринках, і вдома правильно зберігати. За словами фермера, потрібно враховувати не лише температуру повітря, яка має бути плюсовою, а й вологість у приміщенні.
Марина КОРПАН
До теми
Час від часу корисно охолоджувати капусту до температури близько нуля градусів і навіть нижчої. Це унеможливить розвиток такої хвороби, як біла гнилизна.
Верхній шар картоплі в погребі часто мокріє, що створює вогнища захворювань. Щоби цього уникнути, варто накрити картоплю гігроскопічними матеріалами. Зверху картоплі можна покласти шар буряків.
Щоб уникнути надмірної вологості, поставте у погріб кілька мисок із негашеним вапном.
Яблука осінніх сортів обов’язково зберігайте окремо від зимових, оскільки етилен, який виділяється при цьому, сприяє швидкому дозріванню зимових яблук, що сприяє загниванню.
15-02-2014, 11:09
0
4 838