RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Публікації » Перемерзлі овочі – м’які, а цитрусові – тверді

Перемерзлі овочі – м’які, а цитрусові – тверді


Під час сильних морозів на ринках можна було побачити таку картину: поряд із продавцями лежав товар, щільно вкритий ковдрами. Зараз морози вже невеликі. Та не виключено, що хтось ще перепродує замерзлі під час морозів овочі чи фрукти.

Овочі та фрукти на прилавках одного з міських ринків розкладені в ящиках. Ніхто вже їх не ховає та не накриває ковдрами – на вулиці плюсова температура.

Продавці запевняють, що товар у них якісний і свіжий.

– А у вас апельсини, часом, не перемерзлі? – запитую в продавця, яка торгує цитрусовими.

– Звичайно, ні, щойно з машини винесли, – запевняє продавець Марія ПАВЛЮК. – Ми завжди зберігаємо товар у складах, які утеплені та знаходяться в приміщенні. Замерзлий товар чи ні, можна визначити за його зовнішнім виглядом. Наприклад, замерзлі цитрусові – тверді та нагадують "скляні" фрукти. Банани також твердіють і чорніють.

Натомість овочі після перемерзання стають м’якими.

– Після перемерзання більшість овочів стають м’якими, оскільки клітини овоча за низької температури псуються, – розповів фермер із Вижниччини Василь СОЛОМКО. – Це не стосується лише столових буряків. Вони стають м’якими від засихання.

За словами Василя Соломка, перемерзлі овочі дуже легко визначити за смаком. Скажімо, картопля після замерзання стає солодкою.
Замерзлі овочі не такі вже й шкідливі, якщо перемерзли лише один раз.

– Замороження в якійсь мірі нагадує консервацію, – каже Василь Соломко. – Проте це не стосується товару, що розмерзається, а потім знову піддається морозам. У цьому випадку фрукти та овочі псуються і стають шкідливими.

Для того, щоби продукти не замерзали, їх варто і на ринках, і вдома правильно зберігати. За словами фермера, потрібно враховувати не лише температуру повітря, яка має бути плюсовою, а й вологість у приміщенні.
Марина КОРПАН

До теми

 Час від часу корисно охолоджувати капусту до температури близько нуля градусів і навіть нижчої. Це унеможливить розвиток такої хвороби, як біла гнилизна.
 Верхній шар картоплі в погребі часто мокріє, що створює вогнища захворювань. Щоби цього уникнути, варто накрити картоплю гігроскопічними матеріалами. Зверху картоплі можна покласти шар буряків.
 Щоб уникнути надмірної вологості, поставте у погріб кілька мисок із негашеним вапном.
 Яблука осінніх сортів обов’язково зберігайте окремо від зимових, оскільки етилен, який виділяється при цьому, сприяє швидкому дозріванню зимових яблук, що сприяє загниванню. 
15-02-2014, 11:09
Коментарів 0 Переглядів 4 838


Дівчина вчора, 23 листопада, пішла з дому та досі не повернулася
Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони


92-річний Аркадій Мардар із Кельменців на все життя запам’ятав ті страшні моменти
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.