RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Маланка у Чернівцях є штучною»


У Чернівцях 15 січня відбулася "Маланка-фест"... З різних районів Буковини, Черкащини, Молдови та Румунії маланкарі попривозили те, що бережуть віками. Та організаційні питання засмутили учасників дійства. Як у приказці: "Вміли покликати, та не вміли прийняти".

Спілкуючись із маланкарями, можна зрозуміти найважливіше – колективи поважають один одного і кожну Маланку вважають неповторною. От тільки не всі вони розуміють, навіщо псувати фестиваль незрозумілими статутами...
Пропонуємо вашій увазі відгуки учасників фестивалю, його досягнення та промахи.

"Це не переберія у Чернівцях,
а показ мод"


Щиро свою думку висловлює виконавчий директор фестивалю "Вашковецька переберія" Орест СІРЕЦЬКИЙ:

– Ви зрозумійте, що самим по собі колективам не притаманна ворожнеча. Є тільки єдність Маланки. І ми щиро поважаємо один одного. Ми працюємо не заради грошей. Питання в іншому – Маланка у Чернівцях є штучною. Ця Маланка нав’язана людям, і фестиваль має незрозумілу організацію. Природно, щоби Маланка була у селі: Вашковецька – у Вашківцях, Красноїльська – у Красноїльську, Чагорська – у Чагрі. І коли говорять, що будуть на ЮНЕСКО подавати Чернівецьку Маланку, я не розумію, як можна подавати у спадщину те, чого не існує? Що таке Чернівецька Маланка? Та краще би вже говорили Буковинська Маланка.

Особисто ми з громадою вирішили подавати нашу Вашковецьку переберію окремо до спадщини ЮНЕСКО.

Хочу наголосили, що Маланка-фест – це проект туристичний, культурологічний. Це непогано. Але що за незрозумілі статути? Чому не можуть змагатися за перемогу переможці попередніх років? І в той же час це прийняте правило порушується? Та ж навіть на Чемпіонат світу з футболу допускаються до змагань попередні переможці!

Якого результату з таким статутом досягнуть організатори "Маланки-фест" через п’ять років? Та фестиваль зійде нанівець. Перший сигнал уже є: минулого року ми привезли на фестиваль 23 переодягнені машини, у цьому заледве назбирали дев’ять чи десять. Отак, зійде фестиваль нанівець. Хіба що потім запропонують новий медовий шматок, приманку. Мовляв, даємо по 10 тисяч за участь у фестивалі...
Питання у тому, чи варто робити конкурс на цьому фестивалі? Це усе має бути без конкурсу! Хіба що вибирати краще вбрання, кращий прикрашений транспортний засіб тощо. Сама по собі Маланка з різних сіл не може бути кращою чи гіршою одна за одну.

Фестиваль має суто комерційне забарвлення. Кажуть, що це туристичний продукт. Та що, ми не бачимо людей, які дивляться на нас? Повиходили переважно тільки чернівчани! Немає жодного туризму!

То чому по селах не підтримати наше народне мистецтво? Чому не привезти до нас на дві-три години туристів? Чому турфірми не везуть?
Це не переберія у Чернівцях, а показ мод! Та ж справжня Маланка вітає народ, запрошує до танцю, заспівати. А нам це не дають зробити: кажуть, щоби рухалися у колоні далі!

Що можу сказати про Красноїльську Маланку? Я дуже її поважаю, але не розумію, чому цей колектив з року в рік на фестивалі є привілейованим? Чому їм дозволено не взяти участь у ході, але потім вони спокійно підготовлені без поспіху виходять на сцену? І чому вони навіть привітання не вимовлять українською мовою?

Та фестивалі фестивалями, а щира переберія на Буковині буде завжди.

"Є багато незрозумілого"

– Ми отримали призове місце і, звичайно, задоволені своїм досягненням, – зауважує організатор "Маланки з Горбови" Дан КРИШМАРУ. – Однак, якщо пригадати оцінку результатів фестивалю глядачами... Багато маланкарів дуже незадоволені.

Думаю, це пов’язано із цьогорічним статутом. Спочатку повідомили, що переможці попередніх років, тобто Вашковецька та Красноїльська маланки, можуть бути лише почесними гостями фестивалю. Але напередодні події 10 січня нас повідомили, що знову відбулися зміни у статуті: Красноїльська маланка може змагатися за перемогу. Особисто ми схиляємо перед цим колективом голову, але є багато незрозумілого.
Ми мали надію, що переможемо у номінації "Краща переберія", або думали, що цю нагороду дадуть Чагру. Особисто мені сподобався колектив із Сучави: їхні костюми справді несуть у собі історію. А Вашковецька переберія? Не побачив чогось вражаючого.

Учасник кіцманського колективу "А Калина не верба" Дмитро СУХАРИК зауважує, що головне у фестивалі – це участь, а на перемогу не претендували: "Ми – аматорський колектив і добре розуміли, що на фестивалі будуть відомі професійні колективи. Головне – це участь..."
Валерія Чорней

Досягнення фестивалю
Приїзд колективів із Молдови, Румунії та Черкащини.
Працювали польові кухні та ярмарок.
Відбувалася пряма трансляція події.
Приїхали спеціальні туристичні групи.

Промахи фестивалю
Зміна програми в останній момент (було розрекламовано, що фестивальна хода розпочнеться о 15.00, натомість в останній момент з’ясувалося, що хода рушить о 12.30).
Незрозумілий статут, згідно з яким переможці попередніх років не можуть змагатися у фестивалі, а бути тільки його почесними гостями. Попри це перемогла переможець першого фестивалю "Красноїльська маланка".

Цікаво
Гроші підуть на народне гуляння

Колектив "Маланка з Горбови" 30 тисяч гривень, які йому вручили за друге місце, витратить частково на покриття витрат на створення дракона, а частково на народне гуляння з танцями та пригощанням.
Вашковецька переберія планує, що частину зароблених 30 тисяч за звання "Кращої переберії" може витратити на підготовку документації, яку подаватимуть з метою включення Вашковецької маланки до Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.
17-01-2014, 10:38
Коментарів 0 Переглядів 4 388

Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!