RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Багатшими не станемо. А біднішими?


Кореспондент "МБ" запитала в економістів про те, скільки коштуватиме гривня, якими будуть ціни, на що очікувати бізнесу.

Бюджет на 2014 рік поки що не прийнято. Із якими фінансовими параметрами буде жити країна весь рік, найімовірніше, стане зрозумілим не раніше 16 січня. Крім того, Євромайдан тримається і чим він закінчиться – наразі невідомо.

Більшість експертів не бачить веселих економічних перспектив.

– У нашому центрі прогнози на наступний рік досить песимістичні. Та рецесія, яка почалася в другому півріччі 2012 року триватиме й у 2014 році щонайменше півроку, – зазначив Олександр ЖОЛУДЬ, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень, у розмові з кореспондентом "МБ". – Незначне зростання можливе у другому півріччі. Тому загалом річне зростання буде нульове.

Серйозним ударом по настроях бізнесу вбачає Оксана КУЗЯКІВ, виконавчий директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, відмову уряду від обіцяного зменшення податків: "Це свідчить про те, що уряд боїться зменшення надходжень до бюджету. Очевидно влада намагається зберегти податкові надходження бодай на рівні 2013 року. Але це лише спричинить недовіру бізнесу до економічної політики і зниження ділової активності".

Богдан СТОРОЩУК, доцент кафедри економічної теорії та менеджменту ЧНУ, вважає, що незначне економічне зростання ймовірне лише через вибори 2015 року.

– Очікуються фінансові вливання від європейських та російських компаній і олігархів. Й під вибори в країну підуть гроші. Це потроху стимулюватиме економіку, – вважає експерт. – Але спаду в економіці не буде ще через надто велику зацікавленість Європи нами. Міжнародне агентство S&P підвищило наш рейтинг – це бонус за громадянську волю країни. Саме Євромайдан показує світу, що в Україні є сильна і свідома громадянська спільнота. Це й цінує Європа, тож вона вкладатиме не в окремих осіб, а в суспільство.

Водночас Ярослав КИРПУШКО, директор Буковинського центру реконструкції та розвитку, досить оптимістичним бачить 2014 рік.
– Він буде кращим, ніж 2013-й. Бо зробити ще гірше дуже складно. Щоб отримати два роки економічного колапсу уряду потрібно бути дуже "талановитим" та "успішним".

Але справа не лише в керівництві країни. Потрібно змінюватися Україні і українцям. З точки зору кваліфікації, зайнятості, структури економіки. Це нібито всі знають і розуміють, але в українця є така особливість: від національних проблем втекти у город. Європу потрібно будувати насамперед у себе у дворі, у бізнесі, за студентською партою...

Ціни не зростуть

– Інфляція буде доволі низькою через жорстку монетарну політику, щоб утримати номінальний курс гривні. Але низька інфляція не означатиме, що ціни не зміняться. На окремі товари та послуги ціни можуть зростати, інші будуть знижуватися, – каже Олександр Жолудь.

– Ціни матимуть тенденцію до зростання. Але у людей немає грошей, то тому їм (цінам) немає куди підвищуватися, – вважає Богдан Сторощук. – У світі ситуація також кризова, багато потужних фірм, щоби не збанкрутувати, регулярно вдаються до серйозних розпродажів. Так буде й наступного року.

Через економічну кризу в країні, яка продовжиться й у новому році, більшості з нас навряд чи вдасться поповнити свої гаманці.
– Загальний добробут населення навряд чи зросте, – прогнозує Оксана Кузяків. – Адже бізнес почувається досить песимістично. Ділова активність – це зарплати працівникам, податки, споживча та купівельна спроможність – є прямо пропорційними добробуту. Побоюючись зменшення надходжень до бюджету і щоби зберегти наповнення бодай на рівні 2013 року, уряд відмовився від зменшення податків у 2014 році, а зниження податків стимулює активність бізнесу. Наразі ж отримаємо зворотній ефект.

Курс гривні триматимуть

Обмінний курс триматимуть, найімовірніше, до виборів та під час виборів. Це стало очевидним ще у 2013 році, коли і готівковий, і на міжбанку курс долара коливався на 20-30 копійок, а офіційний не змінився.

– Можливо, так триватиме і в 2014 році. Офіційний курс долара буде на рівні 7,99 гривні до кінця 2014 року, – прогнозує Олександр Жолудь.

Водночас люди вже не так болісно реагують на коливання долара. Паніки та черг біля обмінників та кас наприкінці минулого року не було. З одного боку, через те, що у людей немає коштів, а з іншого – банки притримали готівку, а в міняйл купувати – дорого.

– Уряд зондує курс на наступний рік – 8,8 гривні за долар. Імовірність девальвації існує і з точки зору експортерів хотілося би здешевлення гривні. Але, з іншого боку, очікуються вибори. Тому різкої динаміки не буде, – каже Ярослав Кирпушко.

Богдан Сторощук вважає, що девальвація гривні все-таки може відбутися, бо утримувати її немає ані потреби, ані можливості.
– Нас переконують, що стабільний курс – це велике досягнення. Але це більше політичне питання. Тож девальвація буде максимум до 9 гривень за долар.

Уряд заграватиме з виборцями

Соціальні стандарти – пенсії, державні допомоги та мінімальні зарплати – зростатимуть. Традиційне передвиборче загравання уряду до своїх виборців буде й у 2014 році.

– На жаль, це не дуже коректне підвищення і спрямоване лише під вибори, – міркує О. Жолудь. – Це питання не продиктоване економічними реаліями. Воно лише роздуває дефіцит бюджету і збільшує наш борг. І те, що російську позику ми пустимо зараз на підвищення зарплат, також є не дуже коректним. Треба враховувати, що через два роки нам борг потрібно буде віддавати. Але уряд йде знайомою схемою: частину коштів з обіцяних Росією (15 мільярдів доларів, – авт.) Україна витратить на погашення боргів.
Втім, свою вигоду люди все-таки отримають, бо "під вибори знову роздаватимуть не лише обіцянки, але й гроші", – сказав Я. Кирпушко.

Бізнес виживатиме


– Бізнес не буде добре почуватися. Тягар на підприємців зростатиме, – переконаний Ярослав Кирпушко.

Серйозно погіршить довіру бізнесу до уряду відмова від зниження рівня податків. Нагадаємо, торік анонсувалося зниження податку на додану вартість із 20 до 19 відсотків, а податку з прибутку – з 19 до 16 відсотків.

– Бізнес очікував цього і закладав зниження податків у плани. А нині виявляється, що податки не зменшаться, – зазначає Оксана Кузяків. – Це ще більше погіршить умови ведення бізнесу та довіру до уряду. Економіка ЄС виходить із кризи і це частково може позитивно вплинути на український бізнес. А з іншого боку, російська економіка навпаки перебуває не в найкращій ситуації (про це кажуть і російські експерти). 2013 рік був одним із найгірших для російської економіки, а 2014 – буде не кращим. Тому не доводиться очікувати покращення та пожвавлення частині українських партнерів (яка є значною), що мають торговельні стосунки з Росією. Тож перспективи нині виглядають не дуже оптимістичними.

– Останнє щоквартальне опитування показало, що підприємств із песимістичними очікуваннями стало більше, ніж оптимістів. Відтак бізнес продовжить зменшувати обсяги виробництва. Через невизначеність він обере вичікувальну позицію. Він просто продовжить існування без можливості розвиватися, вкладати інвестиції.

Експерт вважає, щоби бізнес втримати від ще більшої зневіри, потрібно бодай щось зрушити: у питаннях корупції, яка розрослася до небачених масштабів, отримання прав власності та рівності прав для всього бізнесу.
Ліна НАГІРНЯК
2-01-2014, 17:24
Коментарів 0 Переглядів 2 454

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.