RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Курців закони не зупиняють


19 листопада у світі відзначають Міжнародний день некуріння. Це нагода хоча би на день відмовитися від згубної звички і згадати, що за паління в громадських місцях передбачені штрафи.

Молода мама, яку ми зустріли на Центральній площі, однією рукою хитає візочок із дитиною, а в другій тримає запалену цигарку. "Я палю ще зі школи, – зізналася Альона. – Кілька разів намагалася кинути, але не могла. Навіть коли була вагітна, ховалася від чоловіка і палила. Знаю, що це погано, але нічого не можу вдіяти".

На зупинці громадського транспорту палить чоловік середнього віку. Жінка, яка стоїть поруч, обурюється: "Заборонено палити на зупинках, але на це ніхто не зважає і не штрафує курців". Поспішаючи сісти в тролейбус, чоловік кидає запалену цигарку позаду себе, і вона ледь не падає на обличчя жінки.

Неподалік ратуші палить охоронець на сходах біля магазину. Дим потрапляє в очі перехожих. На їхні зауваження чоловік не реагує і продовжує палити.

– Ці курці навіть не усвідомлюють, якої шкоди завдають своєму здоров’ю та тим, хто їх оточує, – переконаний завідувач фізіотерапевтичного відділення міської поліклініки №1 Іван Марчук. – Я не палю і пацієнтам своїм не раджу цього робити. Адже тютюновий дим містить до сотні шкідливих хімічних речовин, зокрема миш’як, радіоактивний ізотоп калію, ціле сімейство канцерогенів. Це велике навантаження на дихальну та серцево-судинну системи. Якщо подивитися на рентгенівські знімки легенів курців, то можна побачити, що вони дуже темні. У тих, хто палить, частіше трапляються інсульти та інфаркти. У чоловіків-курців нерідко спостерігається захворювання судин нижніх кінцівок, що може призвести навіть до гангрени та ампутації ніг. Особливої шкоди куріння завдає жіночому організму. Жінки, які палять, частіше виявляються безплідними. У дівчаток-підлітків і молодих дівчат нерідкі випадки порушення місячного гормонального циклу. А у вагітних жінок-курців частіше виникають важкі токсикози, передчасні пологи, різні ускладнення під час пологів. Зрештою вони ризикують життям і здоров’ям своєї дитини.
Надія БУДНА

Статистика

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я тютюнопаління в XX столітті забрало життя понад 100 мільйонів осіб.
Україна посідає перші місця у списку 132 країн за рівнем поширення куріння. У нас палять дві третини чоловіків, старших 15 років, та кожна п’ята жінка. За роки незалежності жінок, які палять, стало вдвічі більше!

До речі
Курити заборонили скрізь, крім квартири

В Україні діє закон про заборону паління в громадських місцях: на зупинках, в ресторанах, барах, готелях, адмінбудівлях, ліфтах, у приміщеннях і на територіях закладів охорони здоров’я, навчальних закладів, спортивних споруд та закладів, об’єктів культурного призначення, на дитячих майданчиках, у під’їздах житлових будинків, підземних переходах, у громадському транспорті, гуртожитках, аеропортах, вокзалах.

Згідно із законодавством власники закладів ресторанного господарства зобов’язані відвести спеціальні місця, де відвідувачі могли би палити. Його площа має займати не більше 10 відсотків від загальної площі та має бути обладнана витяжною вентиляцією. У разі невиконання цих вимог власникові закладу загрожує штраф від 1000 до 10 000 гривень. За паління у недозволених місцях можуть оштрафувати на суму від 51 до 340 гривень.
21-11-2013, 16:08
Коментарів 0 Переглядів 2 041

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.