RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Публікації » Таких грибів не бачили й бувалі грибники

Таких грибів не бачили й бувалі грибники


Грибний бум цієї осені фіксують на Буковині. У горах люди збирають по 100 кілограмів білих грибів на день. Продають дари лісу за незвично низькими цінами – по 25-40 гривень за кілограм. Тож дехто купує дешеві гриби мішками.

Осінній грибний бум на боровики триває лише тиждень, але грибники прогнозують швидке його завершення. На черзі – опеньки. Перші вже з’явилися в лісах.

Найбільше грибів – на високогір’ях

Щосезону кільканадцять років поспіль житель села Підзахаричі на Путильщині Ярослав ТРУФИН йде на тихе полювання. Щоразу чоловік долає сотні кілометрів, щоб назбирати грибів і для господарства, і на продаж.

– Збирання грибів – це не лише хобі. Це вже традиція, якої дотримуюся 15 років, – розповів Ярослав Труфин, який привіз півсотні кілограмів грибів на продаж до Чернівців. – Щоразу долаю сотні кілометрів у пошуках боровиків. Та ноги не болять, бо вже звик так ходити. Цього року їздив по гриби на високогір’я до віддалених сіл Путильського району, зокрема й на гору Яловичора. За кілька годин назбирав близько 40 кілограмів грибів. Були заповнені і рюкзак, і сумка в руці.

Жителі гірських сіл щодня вирушають по гриби цілими сім’ями.

– Сьогодні зранку привезла на ринок 115 кілограмів боровиків, які ми назбирали з чоловіком і дитиною напередодні, – розповіла жителька селища Путила Оксана СКРИПЧУК. – Набрати близько 100 кілограмів грибів за один раз – не проблема. Але грибні місця треба шукати на високогір’ях. Тому в пошуках грибів долаємо по 20 кілометрів угору.

За шість годин торгівлі на ринку "Центральний" у Чернівцях пані Оксана продала 111 кілограмів білих грибів.

– Торгівля дуже добре йде, – зауважила жінка. – Грибів багато, тому ціни нині порівняно нижчі, ніж зазвичай. Тому продаємо на ура.
Нині білі гриби на ринках у Чернівцях продають по 25-40 гривень за кілограм. Грибники кажуть, що ця ціна для них також вигідна. Адже за здавання грибів на переробку платять майже удвічі менше.

У купці –
по 15 боровиків

Грибним раєм у лісах захоплені не лише покупці грибів, а й самі грибники.

– Такого ще не бачив, та білі гриби цього сезону ростуть, як опеньки, – зауважує Ярослав Труфин. – В одній купці можна побачити по 8-15 боровиків. І всі гарні та нечервиві.

За словами грибників, цього сезону виросло й багато грибів великих розмірів.

– Сьогодні привезла на ринок гриб, який важив два кілограми, то його купили першим, – розповіла Оксана Скрипчук. – Чимало є грибів, які мають вагу кілограм і більше.

Заморожені гриби – соковиті, а консервовані довше зберігаються

Євдокія СЕМЕНЮКз Івано-Франківщини також продає гриби в Чернівцях. Жінка розповіла, що на зиму боровики і заморожує, і сушить, і консервує.

– Перед заморожуванням спеціально відварюю гриби, – зауважила жінка. – Якщо ж гриби заморозити сирими, потім вони мають в’ялий вигляд. А якщо взимку розморозити і приготувати вже варені гриби, то вони дуже соковиті.

За словами пані Євдокії, гарні смакові якості мають і сушені гриби. Але їх найкраще зберігати у скляних банках.

У скляних банках треба також солити гриби, бо залізний чи глиняний посуд отруює гриби. Проте солити господиня радить лише гриби поганої якості, а інші – маринувати.

– Під час маринування гриби можна відварювати одразу ж в маринаді, – розповідає жінка. – Для маринування одного кілограма грибів треба взяти третю частину склянки води, одну столову ложку солі, дві третини склянки оцту. Маринад довести до кипіння в емальованій каструлі, а потім у нього висипати промиті й очищені гриби.

Після варіння гриби перекладають у банки, заливають маринадом і закатують.
Марина КОРПАН

Найпоширеніші грибні місця на Буковині

 Заставнівський район: Юрківці, Горішні Шерівці, Василів.
 Хотинський район: Клішківці, Ширівці, Бочківці.
 Вижницький район: Долішній Шепіт, Виженка, Берегомет.
 Путильський район: Шепіт, Сергії, Селятин.
 Сторожинецький район: Красноїльськ, Буденець, Глибочок.
 Глибоцький район: Тарашани, Луковиця, Михайлівка.

Коментарі фахівців

Щоб не отруїтися, гриби треба варити півгодини

Юрій ПАДУРАРУ,
начальник управління організації державного санітарно-епідеміологічного нагляду
Головного управління держсанепідемслужби:

В області більшість випадків отруєнь грибами виникла внаслідок вживання умовно їстівних грибів маремухів, страви з яких приготували з порушенням технології приготування.

Щоб не траплялося подібного, потрібно дотримуватися основних правил технології приготування грибів. Перше – кип’ятіння. Варити їх треба протягом 30 хвилин.

Також не рекомендую збирати гриби, щодо яких є сумніви. Найкраще купувати їх в магазинах. Такі гриби промислового виробництва, а дикорослі зараз краще не збирати. Оскільки навіть їстівні гриби, які виросли в забруднених місцях, на узбіччях доріг, можуть набувати властивостей отруйних. Крім того, їстівні гриби, якщо їх неправильно приготувати, можуть викликати отруєння.


"За вмістом вітаміну В білі гриби майже, як злакові"


Микола КОКАЛКО,
доцент кафедри анестезіології та реаніматології
БДМУ:

Якщо говорити про всі гриби, то в нашому регіоні найбільше корисними є білі. За своїми властивостями ці гриби дуже поживні на білок. Вони містять велику кількість білка, що легко засвоюється. Крім того, в складі білих грибів є вітаміни групи А, а за вмістом вітамінів групи В вони майже наближаються до злакових культур. Ці гриби дуже поживні, але до вживання обов’язково мають бути термічно оброблені. При отруєнні грибами виникають нудота, блювота, подвоєння в очах. При цих симптомах треба звертатися по допомогу. Перше, що можна зробити при отруєнні самостійно, якщо людина ще в свідомості, це промити максимально швидко шлунок, прийняти якийсь сорбент (це може бути навіть активоване вугілля) і в максимально короткий термін звернутися в лікарню.
22-09-2013, 09:41
Коментарів 0 Переглядів 16 051


У Чернівціобленерго оприлюднили графік на завтра


Хоч і загальна кількість відвідувачів зменшилася порівняно з минулим роком, інтерес іноземців зріс.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.