RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Трусоне чи ні?

Минулої неділі, 8 вересня, в Румунії стався землетрус силою 4,6 бала. Після цього румунські вчені заявили, що сильний землетрус з епіцентром у Кишиневі може також статися найближчим часом. Про його ймовірність говорять і чернівецькі науковці.

За прогнозами Румунського географічного товариства, найближчим часом у Молдові ймовірний землетрус силою до 8 балів за 12-бальною шкалою Ріхтера. Про сильний землетрус зокрема заявив фахівець із геофізики Рою Ніку. За його твердженням, епіцентр, ймовірно, знаходитиметься біля Кишинева, а від підземних поштовхів можуть постраждати також Україна і Румунія (зона Вранча).
Землетруси, які стаються у Румунії, часто доходять до Буковини та Чернівців. Але спеціалісти кажуть, що зазвичай вони не спричиняють значних руйнувань та людських жертв. І запевняють, що панікувати не варто.

"Ніхто не скаже, де і коли трусоне"


"Жодні сейсмологи у світі не скажуть вам точно, де і коли трусоне. Такої методики немає, – запевнив заступник директора Інституту геофізики Національної академії наук України Олександр Кендзера. – Для цього потрібно знати точну структуру будови Землі, а це нереально. Щоправда, в обід 8 вересня в зоні Вранча справді був землетрус магнітудою 4,6 бала – найсильніший у цьому році".

Директор Інституту геології і сейсмології АН Молдови Василь Алказ спростовує можливість сильного землетрусу з епіцентром біля Кишинева. "Якби у світі існували технології, які з такою точністю попереджають про землетруси, то, напевно, такі високорозвинені країни, як Японія, змогли б уникнути трагічних наслідків", – зазначив Василь Алказ.

"Із Румунії до нас докочуються хіба що відгомони – максимум чотири бали, коли в сервантах посуд дзвенить, але руйнувань немає, – розповів начальник прес-служби управління Державної служби надзвичайних ситуацій в області Сергій Бабчук. – П’ять років тому ЗМІ обіцяли 8 балів, причому назвали точну дату і час. Паніка була такою, що в призначений день люди вийшли на вулицю, але жодних катаклізмів не відбулося".

"Якщо у Кишиневі буде сім балів, то в нас – п’ять"

– Справді, 8 вересня о 13.10 за Грінвічем на заході Румунії в місті Хунедоара стався землетрус магнітудою 4,6 бала. Наші прилади зафіксували один бал. Однозначно можу сказати, що це сталося не в районі Вранча, бо він знаходиться далі – на сході Румунії, – коментує директор навчально-геофізичної обсерваторї ЧНУ Андрій Ніколаєв. – Джерело землетрусу було на глибині два кілометри від поверхні. Він був локальний і міг відчуватися в радіусі 20 кілометрів. Румунський професор спрогнозував сильний землетрус силою сім-вісім балів, який має статися протягом цього тижня у Кишиневі. Місто Чернівці й взагалі Чернівецька область знаходяться у трохи кращій ситуації, ніж Кишинів. Адже ми перебуваємо на півночі від епіцентру, й сейсмічні хвилі, йдучи до нас, проходять під горами Карпат, які поглинають значну частину енергії землетрусу. Якщо, наприклад, у Кишиневі буде сім балів, то в нас – максимум п’ять. Люди це відчують, але нічого страшного не буде.

"Дев’ятиповерхівки розраховані на шість балів"

– Попередній сильний землетрус в Карпатах стався у 1977 році – силою п’ять балів. А середньостатистична перерва між вранчівськими землетрусами становить 37 років. Отож у 2013-2014 роках можливе повторення потужного карпатського землетрусу, – прогнозує Андрій Ніколаєв. – Коли це точно буде, сказати не можу. Ми відстежуємо ситуацію. Хоча прогнозуванням землетрусів не займається ні наша обсерваторія, ні Західний сейсмічний центр, розташований у Львові. Для цього потрібне сучасне обладнання. А ми маємо сейсмічну станцію, якій уже 60 років. Наші прилади щодня реєструють два-три землетруси силою один бал. Люди їх не відчувають. Проте в Чернівцях може бути землетрус навіть силою вісім балів. Це справді страшна річ. Бо наші дев’ятиповерхівки, зокрема на Гравітоні та Південно-Кільцевій, розраховані на шість балів. Коли їх будували, знизили сейсмічність на один бал, а потім знову підвищили.

– У Чернівцях багатоповерхові будинки розраховані на шість-сім балів підземних поштовхів, – поінформував головний архітектор міста Сергій Гомонович. – Був період у 1970-1980-х роках, коли сейсмічність у місті знизили на один бал. Тому "панельки", які будували в цей час на Гравітоні, вулиці Південно-Кільцевій та бульварі Героїв Сталінграда, розраховані на шість балів. Коли у 1988 році в Спітаку у Вірменії стався сильний землетрус, сейсмічність у Чернівцях знову підвищили на один бал. Тому багатоповерхівки, які споруджували після цього, вже розраховані на сім балів. "Хрущовки" на проспекті Незалежності теж можуть витримати сім балів. Хоча невідомо, в якому технічному стані вони зараз перебувають. "Київки" можуть витримати шість-сім балів – залежно від того, коли їх будували.

Андрій Ніколаєв пропонує скласти карту мікросейсмічного районування території Чернівців. "Про це давно вже говорять, але нічого не роблять, –запевнив науковець. – Щоправда, для складання такої карти потрібно здійснити титанічну роботу: обстежити всі грунти в місті, рельєфи, технічний стан будинків. Але це могло б запобігти багатьом стихійним лихам".
Надія БУДНА

До теми

Відповідно до карти сейсмічного районування Буковини, в зоні семибального землетрусу можуть опинитися: Чернівці, Путила, Сторожинець, Глибока, Герца і Новоселиця.
У зоні шести балів – Вижниця, Берегомет, Вашківці, Кіцмань, Заставна.

З історії

У геофізичній обсерваторії ЧНУ зібрано дані, зокрема й літописні, майже за тисячу років, починаючи з 1091-го. За цей період наш регіон відчув 53 землетруси. Найсильніший із них стався 1820 року. Тоді сила поштовхів сягнула понад сім балів. У каталозі землетрусів згадується, що він завдав великої шкоди і дуже налякав чернівчан. Останній із відчутних землетрусів стався 4 березня 1977 року. Жоден із землетрусів не спричинив людських жертв.

Як правильно поводитися
під час землетрусу


 Від початку поштовхів, які люди відчувають, до моменту максимальних коливань, минає приблизно 20 секунд. За цей короткий час треба встигнути вибігти на вулицю.
 Якщо землетрус застав вас у приміщенні, спробуйте зайняти місце у дверному отворі (найміцніша частина будь-якого будинку), під ліжком або під столом. Тримайтеся подалі від вікон і великих предметів (шафи, холодильники й телевізори становлять потенційну загрозу).
 Не можна залишати будівлю під час поштовхів, оскільки є ймовірність загибелі під уламками. Йти потрібно лише після того, як підземні поштовхи припиняться.
 Не користуйтеся ліфтом – його може пошкодити під час поштовхів, і кабіна ліфта обірветься.
 Якщо в момент землетрусу ви перебуваєте надворі, намагайтеся відбігти на відкриту місцевість подалі від будинків та ліній електропередач.
 Якщо землетрус застав вас у машині, зупиніть авто подалі від мостів і високих будівель, зачекайте в ньому, доки поштовхи припиняться. 
16-09-2013, 09:25
Коментарів 0 Переглядів 1 721

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.