RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Лісовози йдуть – хати тріщать


Мешканці вулиці Шевченка в Тисовці на Сторожинеччині, на якій знаходиться 16 будинків, мають намір вдатися до радикальних дій, щоб уникнути можливих руйнувань свого житла.

"Справа в тому, що пошкодження наших осель набирають загрозливого характеру через багатотонні лісовози, які курсують вузенькою вуличкою, – розповідає Світлана Якобчук, сільська учителька, яка тут мешкає. – Це вулиця новоселів – будівництво житлових будинків розпочалося ще десять років тому. Тоді ніхто не знав, що нею їздитимуть лісовози. Іздять вони вже чотири роки".

"Номери в машин –
молдовські й турецькі"


– Спочатку возили вулицею Федьковича, але мешканці за свої кошти заасфальтували її й не пустили вантажний транспорт – тут живе й сільський голова, – продовжує пані Світлана. – Біля моєї обори лісовози зупиняються, щоб перевантажити деревину на потужні ваговози, бо перпендикулярно до нашої вузької вулички йде широка сільська вулиця. Намагалися вони це робити біля млина та магазину, але їхні власники відігнали лісівників геть, отож вони обрали місце спочатку біля обійстя мого сусіда, а тепер біля мого. Вуличку підсипали щебенем і кажуть, що ми, мовляв, дбаємо про вас. Номери в машин – молдовські й турецькі. Коли почала ганьбити перевізників, то один із них ламаною російською вилаяв мене, заявивши, що вони ліс возили й возитимуть цією вулицею. Телефонувала до дільничного інспектора. Той приїхав, але сказав, що нічим зарадити нам не може, бо це не компетенція міліції, мовляв, виїжджають лише на кримінальні злочини, наприклад, вбивства. "То виходить, що мені треба когось вбити", – кажу йому. А будинки тим часом тріскаються. Залатуємо їх то пластиком, то розчином, то металевим кріпленням. Сільський голова каже, що нічим зарадити не може.

Особливо агресивно проти перевізників був налаштований колишній афганець Дмитро Крушняк, але він подався на заробітки. Коли приїде, ми теж перегородимо дорогу, бо не можемо терпіти. Раніше тут стояла рампа, але її зруйнували. Вихід із ситуації є, й не один. Наприклад, можна відремонтувати півтора кілометра дороги й возити ліс карапчівським шляхом чи робити лісові дороги. Можна й через кут Сухий – там поставили новий місток після зруйнованого повінню, але його можна розширити. Деревину експортують, то невже не мають грошей? Ліс же заготовляють за п’ять кілометрів від нас, у Карапчівському лісництві. За словами заготівельників, найкоротший і найкращий шлях для транспортування деревини пролягає саме через нашу вуличку. Байдуже, що руйнуються будинки. Сільський голова сказав, що цього не було б, якби хати стояли на більшій відстані від дороги. Але нам краще знати, де будувати житло.

Будинок укріпив металевими скобами

Зі скаргою днями пані Світлана ходила до голови Сторожинецької РДА Франца Федоровича, який пообіцяв протягом місяця прислати сюди комісію для з’ясування обставин справи. А доки вона прибуде, щодня 15-16 лісовозів курсують вулицею.

– Кажуть, що ліс заготовляє нібито чернівецька фірма "Техно", – каже Василь Сандуляк, хата і літня кухня якого вся в тріщинах. – Від гуркоту машин ще новий будинок розколюється не по розчинних швах, а по цегляних блоках. Щоб уникнути більших пошкоджень, укріпив його зовні внизу металевими скобами. Але чи це допоможе, не знаю. Сусіди теж обшивають стіни хто яким матеріалом.

Сільський голова Василь Коваль телефоном відмовився коментувати ситуацію. Лише сказав, що ліс заготовляє й возить Чернівецьке військове лісництво й що ще потрібно довести, від чого будинки пошкоджуються.

– Ми вже завершуємо розробку тамтешньої лісової ділянки, – розповідає Василь Приказка, керівник Чернівецького військового лісництва. – Деревина здебільшого – тонкомір. На відміну від інших фірм, які вивозили звідти тисячі кубометрів деревини, ми ремонтуємо дороги й сплачуємо відповідні кошти сільраді. Лише за минулий місяць заплатили Тисовецькій сільраді 140 тисяч лісового збору. Крім цього, у дощову погоду жодна машина в ліс не їхала. Експортувати ж деревину нам заборонено. Її ми постачаємо одній із буковинських фірм. 
Василь Гринюк
27-08-2013, 14:24
Коментарів 0 Переглядів 2 977

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.