RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У зелені садиби їдуть навіть з Узбекистану


У деяких садибах зізнаються: кількість туристів, порівняно з минулим роком, зросла вдвічі. У більшості садиб місця заброньовані на два-три тижні наперед.

"Їдемо у рай, де можна душевно поговорити з рідними та оздоровитися у цілющих річках та лісах", – зізнаються туристи.
Що приваблює туристів? Як можна зберегти позитивну тенденцію і підтримати зелений туризм в області? Про це – з уст господарів садиб, туристів та влади.

"Тут, у Виженці, живе казка"

П’ять років поспіль у Виженці відпочиває родина Кушнірів. Із родиною ми поспілкувалися у приватній садибі. Діти з бабусею саме вирушали до лісу за ожиною та покататися на гойдалці серед гір.

– Часто ми не цінуємо те, що маємо поряд, – зауважує чернівчанка Надія КУШНІР. – Коли приїжджаю у Виженку, то ніби потрапляю в рай. Вчора ми з онуками прислухалися, як шумлять вітер та вода, тішилися тому, як нас зігріває сонце. Відчуваю, як душа одразу набирається доброти! Не дивно, що ми потім весь рік пригадуємо цей край. А ще дуже захоплюють чистота та енергія річки Виженки.

У селі завжди відпочиваю зі своїми онуками. Ми зупиняємося в одній і тій самій дерев’яній хатинці, де спілкування з господинею дарує велику мудрість. Є багато розмов про те, у наскільки комфортних та модних садибах люди відпочивають, але нас більше цікавлять аура будинку, душевна розмова з власниками садиб. Для мене ці моменти безцінні: читати дітям книги на березі річки, розмовляти про любов на фоні природи, іти до лісу, збирати квіти, гратися з домашніми тваринами, сушити трави... А ще з онуками вдається відверто поговорити лише тут, на природі! А дім, у якому ми зупиняємося, став для нас рідним... Ми їдемо сюди за краплиною світла та любові.

– Тут дуже гарна річка! У лісі надзвичайно гарно! Коли вранці прокидаюся, бачу росу, вона неначе маленький діамантик! – каже онука пані Надії Марія КУШНІР. – У Виженці дуже гарно. Тут прекрасні рослини і гарні цвіркуни. А ще тут сняться гарні сни. Останньої ночі мені снилося, що я прийшла у будинок із феями. У Виженці живе казка.

На річці Черемош поспілкувалися з родиною, яка приїхала з Москви.

– Ось зараз закінчується день, і я відчуваю, що моє тіло просто тремтить від отриманих здоров’я, сонця та енергії! – каже 45-річний росіянин Артур ГРОМОВ. – Дерев’яні хати, велопрогулянки горами, безкоштовні лісові ягоди... Ми із дружиною та донькою чотири роки їздили відпочивати на море. Відчуваю, що тепер вашим горам нескоро зрадимо. Плануємо ще й взимку приїхати – господарі садиби покажуть нам великі дерев’яні санки. Хочу на них покататися, а ще ганятиму на лижах….

Туристам подобаються екологія, чиста вода

Власниця садиби "Казковий будиночок" у селі Виженка на Вижниччині Вікторія ГУЛЕЙ каже, що цей літній туристичний сезон проходить дуже гарно. Туристів значно побільшало, порівняно з минулим роком.

– Туристи приїжджають з Одеси, Східної України, Києва, Чернівців, – розповідає пані Вікторія. – З-за кордону приїжджають з Ізраїлю, Молдови, Румунії. Туристів справді більше, місця бронюють і на два тижні наперед, особливо на свята. У нашій садибі до кінця серпня уже все забронювали.

Власники садиб у Виженці кажуть, що щороку дедалі більше людей приїжджає за рекомендаціями друзів. Найчастіше туристи переповідають про місцеве унікальне чисте повітря, гарну річку, дивовижні пейзажі, історичні легенди, давні церкви та каплиці. Слава про село поширюється.

Власниця садиби "Під Скелею" у Путилі Любов ІЛЬЧУК наголошує: "Цього літа туристів побільшало вдвічі, порівняно з минулим роком. Часто чути, що моря забруднені, а в нас, на Путильщині, унікальна природа. Саме тому приїжджають туристи не тільки з України, а й із Німеччини, Польщі та навіть Узбекистану. Якби ще не наші погані дороги, то з туристами не було б жодних перебоїв..."
Валерія Чорней

Коментар
Найбільше шкодить туризму стан доріг

Борис БАГЛЕЙ,
начальник департаменту
екології та туризму ОДА:

Зелений туризм для нас актуальний, як внутрішній туризм. Він розрахований на нашого внутрішнього споживача. Економічні показники свідчать, що, порівняно з минулим роком, на 20 відсотків зросла кількість туристів, які надають перевагу зеленому туризму. Це хороша динаміка.
Найгірше, що шкодить розвитку зеленого туризму, – це наша інфраструктура. Незважаючи на велику туристичну привабливість краю, наші транспортні шляхи, дороги відлякують туристів, особливо іноземних.
На жаль, реально ніхто не каже, що у нас дуже незручне транспортне сполучення. Крім автомобільних шляхів, у нас немає гідного залізничного сполучення. Є проблеми, які треба вирішувати на загальнодержавному рівні. Саме розвиток транспортної мережі підтримає зелений туризм. А враховуючи туристичне розмаїття Буковини, турист повинен подорожувати краєм!
Хочу наголосити, що наша область – єдина, де утворили департамент екології та туризму... Для підтримання розвитку туризму ми розробляємо нові проекти, зокрема прокладаємо екологічні стежки, туристичні маршрути".
19-08-2013, 17:21
Коментарів 0 Переглядів 2 289


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!