RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Соління-сушіння нині – смакота взимку


Мариновані овочі смачні, але не дуже корисні, солені варто вживати невеликими порціями, а заморожені плоди важливо не перетримати.

Сезон заготівлі на зиму виходить на фінішну пряму. З ягід ще є малина, чорниця, ожина, обліпиха. Також уже заготовляють помідори, баклажани, кабачки, перець. Щоправда, це роблять лише ті господарі, які мають свої овочі, бо на ринках перець і ротунда поки що дуже дорогі (від 7 до 17 гривень за кілограм). Огірків наразі також мало і вони недешеві.

Соління варто їсти і влітку

Пенсіонерка Ганна Володимирівна останні 20 років заготовляє і вживає лише солені овочі. Нині засолила молоду капусту і винесла її продавати на ринок.

– Цю капусту довго тримати у підвалі не варто, бо не стоятиме: скисне, стухне, буде ніяка. Її треба їсти вже, – каже жінка. – А на зиму заготовляти капусту ще рано, треба дочекатися осені. Так само зараз можна солити огірки, але лише як малосольні. І вживати їх треба вже, не тримати довго. Хоча якщо такі огірки полежали і прокисли більше, не страшно, їх теж можна їсти. Але небагато. Особливо тим, у кого є проблеми зі шлунком. Ось я добре знаю, що мені шкідливо їсти мариноване, навіть заморожені ягоди не завжди мені підходять. А соління дуже корисні для всіх, лише треба знати свою міру. Вважаю, що таку їжу треба споживати весь рік, а не лише взимку.

Ганна Володимирівна рекомендує засолювати на зиму саме світло-зелені огірки. А темні, насиченого кольору для зимових закруток не підходять. Помідори чернівчанка також солить. Обирає невеличкі, м’ясисті, з міцною шкіркою, додає корінь хрону, кріп та листя чорної смородини.

– На зиму закриваю небагато – десять трилітрових банок, щоб можна було з’їсти до наступного сезону, – каже.

Гіркий перець – не гіркий

Міла ПАДУРЯН, яка проживає у Садгірському районі Чернівців, полюбляє закривати усі можливі дари природи. У коморі невисокої привітної жінки є не лише солені, а й сушені та мариновані заготовки.

У продовгуватих банках добре почувається довгий та вузький маринований гіркий перець.

– Сирий перець і справді гіркий, він для любителів гостренького. А ось маринований перець – зовсім не гіркий. Понюхайте, – пропонує жінка і вправно викручує покришку. Справді пахне смачною солодко-пряною консервацією.

Поруч у літрових банках красуються невеличкі помідори, огірки, мариновані грибочки. Грибів у сім’ї Міли Падурян заготовляють багато, бо дуже люблять, особливо сушені. Бабусина помічниця онучка Любочка показує нитку засушених мініатюрних білих грибочків.

– Вони такі духмяні, просто диво. Такі гарні і ретельно засушені можна заготувати лише у спеціальній сушці. Щоправда, можна сушити їх і в духовці, але там вони більше тьмяніють і не так сохнуть, як тушкуються. У звичайній духовці важко підібрати правильну температуру. Якщо зависока – гриби втратять колір, можуть пересмажитися, якщо занизька – заведуться хробачки, – посміхається хазяйка.

Варення з горіхів полюбляють
за кордоном


Мода на заморожування Ганну Володимирівну не обходить. Вона каже, що варто заморожувати зелений горошок і молоду лущену квасолю. Малину, полуницю, ожину, чорницю та інші ягоди також заморожують, бо так вони зберігають корисні речовини. Але коли розморожуються, втрачають вигляд, пускають сік. Тому ягоди і фрукти Ганна Володимирівна за звичкою заготовляє у власному соку.

– Для цього не потрібно довго варити. Лише довести до кипіння. Та й цукру також не кладу багато: дві ложки на літрову банку – це небагато, – каже вона.

Смачно виглядають невеличкі волоські горіхи у варенні. Хоча сезон заготівлі такого корисного продукту закінчився – він триває лише два тижні (орієнтовно від другої половини червня до початку липня), – але ми розповімо рецепт. Міла Падурян у ці кілька днів, коли горіхи ще не сформувалися, обрізає шкірку до білого. Заливає їх цукровим сиропом і варить не менше двох годин. Щоб варення зберігалося, потрібно ще півгодини стерилізувати його у банках.

– Дуже добре беруть таке варення за кордон, про нього чи не найчастіше запитують заробітчани, – каже господиня. – Воно добре, корисне, але дороге. Оскільки у горіховому варенні багато йоду, його потрібно вживати для профілактики захворювань щитовидної залози. А ще воно корисне для шлунку.

Ніжне ароматне варення із чайної троянди також недешеве. Вранці, коли з квітки лише зійшла роса, потрібно обірвати пелюстки, навіть мити не потрібно. Залити їх цукровим сиропом і недовго варити. Дуже смачно, коли його додають до випічки, солодких страв тощо.

Солодке любить не лише їсти, а й готувати онучка Любочка.

– Вишневе варення готую майже сама. У нас є такий пристрій, який дістає кісточки із вишень, а потім я засипаю їх цукром і варю. Дуже смачно виходить. А ще роблю аджику, але бабуся допомагає, бо потрібно дотримуватися рецепта. До аджики водять перець гіркий, перець солодкий, помідори, часник – усе пропустити через м’ясорубку. Приправити і трохи проварити, – хазяйновито показує Люба, ніби всі перелічені продукти тримає у руках.
Ліна НАГІРНЯК

Ціни
Вартість закруток
із цьогорічних овочів та фруктів (грн/л):
солена капуста 10;
маринований перець (гіркий) 30;
помідори, огірки 15;
гриби 50;
варення з горіхів 80;
варення з чайної троянди 60;
варення з яблук, слив,
абрикосів, черешень 40;
варення з вишень 30;
варення з малини 50.

Коментар лікаря

Оксана ВОЄВIДКА,
лікар-гастроентеролог вищої категорії:

Один із найкорисніших способів збереження овочів – квашення (соління). Тут єдиним консервантом є сіль. Заквашені продукти зберігають цінні компоненти, зокрема вітаміни. Це стосується квашеної капусти, огірків, помідорів. Людям із виразковою хворобою та гастритом із підвищеною кислотністю такі продукти потрібно вживати з обережністю. Водночас саме квашені овочі такі хворі переносять легше, ніж мариновані. А тим хворим, у яких знижена кислотність, навпаки рекомендують вживати квашені овочі.

Давній спосіб збереження фруктів – їхнє висушування. Так здавна зберігали яблука, грушки, сливки, абрикоси. Дуже корисно варити із сухофруктів узвар. Такий спосіб забезпечує зберігання мікроелементів. Відомо, що сухофрукти – джерело калію, необхідного для роботи серця та м’язів.

Останнім часом широко використовують й заморожування продуктів. Цей спосіб забезпечує прекрасне збереження більшості продуктів без використання будь-яких консервантів. Заморожувати можна як сирі продукти, так і ті, які пройшли первинну обробку (наприклад, обварені). Тут важливо дотримуватися правильної технології заморожування (низька температура – 24 градуси – впродовж першої доби) та термінів зберігання, які є різними для кожного продукту. Але варто зауважити, що тривале заморожування призводить до втрати смакової та харчової цінностей.

Із другої половині ХХ століття маринування стало поширеним способом консервування з використанням оцту. На жаль, маринади переважно погано переносять люди з підвищеним кислотоутворенням у шлунку, особливо на фоні загострення виразки або гастриту, а також за наявності сечокислого діатезу".
12-08-2013, 18:11
Коментарів 0 Переглядів 5 638

Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.