RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За «економки» штрафують

Економія електроенергії підприємствам обходиться недешево. Адже "економки" не можна просто викинути у смітник – їх потрібно правильно упаковувати, зберігати. І ще – заплатити, щоб їх забрали.

Люмінесцентні та інші енерго­зберігальні лампи, які масово використовують усі підприємства, установи та організації, а також звичайні громадяни вдома, містять важкий небезпечний метал – ртуть. Тому відпрацьовані "економки" належать до першого класу відходів – підвищеної небезпеки. Відтак закон вимагає зберігати їх у відповідних місцях, правильно упаковувати та розміщувати. А ще підприємства зобов’язані вести журнал про відпрацьовані та утилізовані лампи. За будь-яке порушення підприємство (будь-якої власності) оштрафують. Це стосується й звичайних громадян.

– Потрібно дотримуватися всіх необхідних умов, щоб небезпечні речовини, які містяться у лампах, не нашкодили навколишньому середовищу, – пояснює Сергій РОБУЛЕЦЬ, заступник начальника державної екологічної інспекції в області.
Але це ще не все. За зберігання, навіть тимчасове, стягують екологічний податок.

У відділі взаємодії із громадськістю податкової інспекції у місті Чернівці "МБ" пояснили, що з 1 січня 2013 року суб’єкти господарювання, які тимчасово зберігають відходи та передають їх на утилізацію чи захоронення, не є платниками екологічного податку. Але за однієї умови: якщо вони мають договір на видалення та утилізацію відходів. Якщо договору немає, раз на квартал треба сплачувати екологічний податок.
В області лише одне підприємство має офіційний дозвіл на роботу з відходами першого класу небезпеки. Саме з природоохоронним підприємством "Еколог Буковини" всі державні, комунальні та приватні підприємства повинні укласти угоду, якщо не хочуть платити екологічний податок.

– Підприємці не дуже активно здають люмінесцентні лампи, хоча зрозуміло, що використовують їх масово. З усієї області приблизно три десятки підприємств привозять їх регулярно, ще майже сотня – раз на рік, – розповідає Віктор ВЕРЯТІН, директор МПП "Еколог Буковини". – Не рідкісні випадки, коли укладають угоду – кажуть, що лише відкрилися, але лампи так і не привозять.

Куди чернівчани викидають відпрацьовані люмінесцентні лампи?

– В одній люмінесцентній лампі міститься 0,12 г ртуті. А гранична допустима концентрація в повітрі – 0,01 мг в кубічному метрі. Якщо лампи поб’ють­ся в альтфатері і потім цей вантаж транспортуватимуть усім містом на переробку чи на сміттєзвалище, навколишнє середовище зазнає непоправних збитків, – зауважує керівник фірми. – Адже ртуть нікуди не зникає, цей важкий метал не розкладається.

– Пригадую, в одній зі шкіл у Чернівцях у 1990-х роках під час пограбування підпалили склад із новими люмінесцентними лампами. Через вентиляцію з димом ртутні випари потрапили у класи. Коли виявили отруйні речовини на стінах, кілька разів робили ремонт.

Можливо, сумління підприємств присипляють ціни? Адже за кожну ртутовмісну лампочку потрібно платити: і коли купуєш, і коли здаєш.
– Усі підприємства – і приватні, і державні – сплачують за те, щоби здати на знешкодження люмінесцентні лампи. Ціни на утилізацію залежать від виду та кількості зданих ламп. Лампи повинні бути упаковані у коробки, найлегше вдягати їх у ті самі чохли, у яких їх придбали. Звичайні громадяни можуть просто загорнути лампу в газету чи папір.

За словами В. Верятіна, чернівчани рідко здають на утилізацію такі лампи. За 20 років існування фірми – лише з десяток разів. Хоча для людей ця послуга безкоштовна.

Міські школи та садочки здають лампи централізовано – раз на рік в межах 1,5-2 тисяч штук. З управлінням освіти Чернівців уклали відповідну угоду. Водночас у районах управління освіти не дуже охоче співпрацюють. 
Ліна НАГІРНЯК

До речі

На Донеччині працює єдине в Україні підприємство, яке переробляє ртуть. Із Чернівців раз на квартал відвантажують небезпечні пристрої. Зібрані кошти "Еколог Буковини" витрачає на доставку вантажу залізницею п’ятитонними контейнерами через всю Україну і на знешкодження ламп. На донецькому "Микитртуті" лампи завантажують у спеціальну піч і добу тримають за температури 400 градусів. Потім ртуть конденсують і відправляють на промислову переробку.
Здавати на утилізацію можна не лише люмінесцентні чи інші енергозберігальні лампи, а й термометри та інші прилади, які містять ртуть. n

Корисно знати

Здати на утилізацію люмінесцентну лампу підприємству коштує 6,97 грн/шт., енергозберігальну – 5,70.
Для населення – безкоштовно.
Адреса: м. Чернівці, вул. Винниченка, 46.
Телефон: (0372) 7-57-72. 

Штрафи (грн)

105-805 – за порушення підприємством зберігання та утилізації небезпечних відходів.

340-1360 (20-80 неоподатковуваних мінімумів) – для громадян.

850-1700 (50-100) – для посадових осіб.
14-06-2013, 15:19
Коментарів 0 Переглядів 5 917

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.