RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Задиміло і згоріло

Через раптовий стрибок напруги нещодавно у Сторожинецькому районі перегоріли десятки одиниць електротехніки. Люди кажуть, що напруга стрибає постійно. Енергетики ж вважають, що люди самі винні…

Жителі села Тисовець кажуть, що техніка згоріла через раптовий перепад напруги. Вони обурені, бо, за їхніми словами, енергетики знають про проблеми з мережами.

– 28 квітня стало для нас чорним днем, – каже, зустрічаючи нас біля воріт, Федір КРАВЧУК. – Я сам фізик, колишній директор школи. Тож коли побачив, що мій подовжувач задимів, зрозумів, що напруга стрибнула понад 300 вольт точно. Припускаю, що стався обрив нульового дроту, пішла фаза на фазу, тому й напруга стрибнула. Але ж погода була хороша, спокійна. Тому, гадаю, це був недогляд. Треба краще дивитися за межами.

"Трансформатор аж підстрибував"

Чоловік каже, що у нього невеликі втрати: "Лише тюнер згорів. Я замінив модуль, заплатив 130 гривень і все". А в інших людей збитки більші.

– Поруч у сусіда – через дві хати – телевізор був у режимі очікування. Він згорів. У Віті два холодильники, пральна машина – багато техніки погоріло, – зазначив Федір Кравчук.

– Телевізор був увімкнений, бо саме дивився його, – приєднався до розмови сусід навпроти Назарій СЕМИНОВИЧ. – Аж раптом побачив, що з нього йде дим. Думаю, що таке, одразу його вимкнув. А трансформатор аж підстрибував – стрілка лягла праворуч, її зашкалило. Люди кажуть, що у мережі було 360-380. Трансформатор витримав, бо це "самопал". Добре, що в цей момент не працював ні холодильник, ні насос. Щоправда, згорів і модем до комп’ютера.

Після того випадку постраждалі масово почали встановлювати запобіжні пристрої.

– Я також встановив "відсікач", – каже пан Назарій. Чоловік показує у верхньому куті електролічильника пристрій, на якому щосекунди блимають цифри: "198", "204", "233", "194".

Пояснює: "Він показує, яка зараз напруга в мережі. Бачите, як змінюються цифри. Але це нормально, ми до такого звикли. На цей пристрій встановив межі, у разі чого увесь дім відмикає, крім коридору. Верхню межу напруги я встановив на 270 вольт – це дуже високо, а нижню – 170. Це низько, адже за такої напруги навіть холодильник не вмикається".

Доки доїхали – напруга в нормі

Люди кажуть, що доки приїде бригада, вже й показати нічого, бо напруга стабілізується.

– Бригада приходить вдень, коли напруга така – майже в нормі, – показує на прилад, який блимає, пан Назарій. – А ось, наприклад, вчора ввечері (13 травня, – авт.) мій електрон­ний "відсікач" показав 143 вольти. А може бути й 127. За такої напруги лампочка ледве миготить. А вранці – о 06.00 – може бути й 280 вольт. Це ж великі перепади і дуже небезпечно.

Люди кажуть, що винен у всьому трансформатор, розташований неподалік хат потерпілих: "Наш трансформатор ледве "дихає". Якщо не дай Боже загориться, може наробити біди. Він не розрахований на таке навантаження. За останні 30 років у сільських хатах значно побільшало електротехніки".

На цьому наголошують і в енергокомпанії.

– Люди накупували дорогої апаратури, а про захист не подбали. На ринках є багато приладів, які захищають від підвищеної та зниженої напруги, так звані "відсікачі", фільтри тощо, – коментує Мар’ян ЧОБОТАР, головний інженер Сторожинецького РЕМу. – Ми розуміємо, що електромережі не відповідають рівню життя людей, яке пішло далеко вперед.

Нині довести щось тяжко

Фахівець каже, що у ситуації із селом Тисовець (того дня також зачепило й кілька хат Великого Кучурова, – авт.) втратили час. Через півмісяця довести, що у людей зіпсувалася техніка саме через перепад напруги 28 квітня, дуже важко.

– Тоді, 28 квітня, за заявкою про перепад напруги виїхала бригада. Доки доїхали – напруга хороша. Претензій люди майстрам не висунули. Звідки ми знаємо, що там сталося? – запитує Мар’ян Чоботар. – Зараз ми можемо здійснювати відповідні роботи, щоб більше такого не повторилося. Але сьогодні (14 травня, – авт.) довести, що прилади вийшли з ладу саме тоді і саме через перепад напруги, важко. Людям потрібно було того ж дня оформити документи за свіжими слідами.

Енергетик запевнив, що аварійні бригади працюють без вихідних, щодня є чергові.

Та 28 квітня був вихідний та ще й Вербна неділя.

– Напруга стрибнула о 13.20. 360 вольт було точно. Це ж була Шуткова неділя – куди ми мали йти, кому писати заяви? – дивується ще один постраждалий Олександр ВАРВАРИЧ. Він зізнається, що не має великих збитків, але від імені всіх потерпілих збирає списки та заяви. Наразі записалося 22 людей. Це ще не всі потерпілі. Люди розуміють, що довести свою правоту буде важко. Деякі махнули рукою – самі відремонтували техніку у сільській майстерні. Ще хтось просто не має коштів, щоб відвезти техніку в Чернівці (ремонт одного холодильника може коштувати й 800 гривень).

Наразі збирають підписи, заяви з переписом пошкодженого майна. Допомагає людям депутат облради Руслан Мельник (сусід потерпілих) та обіцяє довести справу до суду. 

Ліна НАГІРНЯК
17-05-2013, 16:01
Коментарів 0 Переглядів 3 541

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час майстеркласу учасники спочатку робили 3D-фігурку у додатку на комп'ютері, згодом її друкували


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.