Березовий сік збирають тоннами. Буковинський натуральний продукт відправляють навіть до США та Канади.
Уже із самого ранку в березових гаях Колінківецького лісництва Хотинського лісгоспу кипить робота: робітники з-під кожного дерева беруть повні соку поліетиленові мішечки й наповнюють ними відра. А потім несуть цей нектар до великих бочок.
– Протягом майже двох тижнів ми вже зібрали 90 тонн березового соку, а буде не менше 100 тонн. Торік було набагато менше, – розповідає Василь Карбунар, лісничий. – Цього року через холоди сокорух трохи припізнився, зате маємо гарний врожай. Свого часу хотіли вирубати березові насадження, але я не був прихильником такого рішення, бо вважав і вважаю, що з лісу маємо користати не лише ділову деревину, а й дари природи: сік, гриби, ягоди. Нині збираємо березовий сік на чотирьох ділянках – приблизно п’ятнадцять гектарів. Подбали ми й про майбутнє березових насаджень – заклали вісім гектарів молодих деревець.
За три тижні заробляють півтори тисячіЗа словами Василя Михайловича, найкраще брати сік із дерев віком 40-45 років. Першого дня його не беруть, бо треба, щоб він протік. У чотирьох кварталах, де майстрами лісу працюють Іван Гончар, Олександр Веселий, Мина Мельничук та Олександр Тимчук, на заготівлі соку працюють чотири бригади: мешканці навколишніх сіл. Робота хоча й сезонна, але де за два-три тижні заробиш 1000-1500 гривень. Харчі приносять із дому.
– П’ятнадцятилітрові поліетиленові мішечки набагато зручніші, ніж скляна тара, яка засмічується й розбивається, – каже Олександр Матвеєв, бригадир. – Після сезонного використання мішечки утилізуємо. Сік зливаємо в бочки ємністю 2,5 тонни. Спеціальним транспортом сировину відправляємо переробному підприємству в Кам’яну Сторожинецького району.
Сік відправляють за кордон У розпалі переробка березового соку й у ПАТ "Буковина-продукт" у Кам’яній, продукцію якого знають не лише в Україні, а й у США, Англії та Канаді.
– Виготовляємо березовий сік до десяти найменувань – із додаванням вишні, шипшини, полуниці, лимона, – ділиться Віктор Солдатов, голова правління акціонерного товариства. – До сезону підготувалися добре, зробили технічну реконструкцію. Беремо сік не лише з Хотинського, Сторожинецького та Вижницького районів, а й із сусідніх областей. Частину продукції відправляємо іноземним споживачам, де найбільше цінують якість товару. Для нас це головний критерій у виробництві, незалежно від того, де перебуває споживач. Наприклад, Закарпаття має свій березовий сік, але маємо клієнтів і там.
– Колектив у нас згуртований, є сімейні династії, а це неабиякий елемент успіху, – вважає Володимир Дребот, головний інженер. – На підприємстві трилітрова банка соку коштує 16 гривень, у торговельній мережі на кілька гривень дорожче. Фасуємо сік і в літрову тару, у перспективі розливатимемо його в півлітрову й 330-грамову скляну тару. Хочемо відкрити в Сторожинці й свій фірмовий магазин. На переробці соку працюють дві зміни, а це до 50 осіб. Потужність – 25 тонн за зміну.
– Торік ми зуміли здати на переробку 80 тонн соку, нині вже здали 125, а всього за сезон набереться до 200 тонн, – каже Валерій Кашпор, перший заступник начальника обласного управління лісового господарства. – Заготівлею соку займаються працівники Хотинського, Чернівецького, Сторожинецького держлісгоспів та Сторожинецького лісгоспу АПК. Крім "Буковинапродукту", його переробкою займається й підприємство "Галс-ЛТД", що в Глибокій.
Василь Гринюк
Коментар лікаря
Найкраще пити свіжий сік
Іван Марчук,
завідувач фізіотерапевтичного відділення міської поліклініки №1:
– Березовий сік містить мікроелементи: залізо, мідь, магній, цукри, білок, яблучну кислоту – та інші поживні речовини, які потребує організм навесні. Сік берези має понад 30 цінних компонентів, які покращують кровообіг, роботу кишечнику, виводять токсини. Його корисно пити тим, у кого анемія, гастрит, виразка. Березовий сік допомагає за запальних процесів у суглобах, екземі (можна робити компреси на уражені місця), сечокам’яній хворобі, асциті. Березовий сік можна приймати як ліки за захворювань нирок, він має м’який діуретичний ефект. Також березовий сік має відхаркувальну дію. Якщо виварювати сік, можна отримати з нього до 70 відсотків глюкози та фруктози. Це свідчить про те, що він є чудовим замінником цукру. Особливо добре пити березовий сік людям, які постять, тому що він доповнить їхній харчовий раціон. Вживати березовий сік можна протягом дня по дві-чотири склянки. Найкраще пити свіжий сік.
Рецепти
Березовий квас від Iвана Марчука
У посуд із березовим соком кладуть присмажені скоринки житнього хліба, через дві доби додають кору дуба, для аромату – вишневі гілочки.
Посуд закорковують, і через два тижні квас готовий.
Березовий сік від Василя Карбунара
40 літрів соку, 1 кг цукру, 30 г лимонної кислоти.
Змішати й покласти відстоятися до настання золотистого кольору.
Можна додавати цитрусові або сухофрукти.
19-04-2013, 15:56
0
3 143