RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Не тутешній? Лікар не допоможе

Матір жінки, у якої лікар відмовився прийняти пологи через відсутність документів, та батьки дворічного хлопчика, якого лікар відмовилася навіть оглянути, обурені цим.

Чому лікарі відмовляються від своїх безпосередніх обов’язків – лікувати хворих? Із такими запитаннями звертаються до редакції газети читачі.

"Благання почули стіни пологового будинку, тільки не лікар"

"До мене в гості приїхала дочка, яка нині проживає в селі Веренчанка Заставнівського району. І в неї почалися передчасні пологи (за даними УЗД вона мала народити наприкінці лютого). Коли ми приїхали в пологовий будинок, нас зустріла в приймальній санітарка й сказала, що йде покликати лікаря. Натомість лікар, який був на чергуванні, категорично заявив, що обстежувати її без документів не буде, почав кричати: "Де документи?" – і злісно додав: "Винаймайте таксі, їдьте в Заставну, привезете документи – і тоді я її обстежу". Я сказала йому, що дочка тут лежала у стаціонарі на лікуванні в гінекологічному відділенні в листопаді й лише останні два місяці вона перебуває на обліку в Заставні. Ми просили, благали, але лікар став на дверях, поставив руки в кишені свого білого халата й продовжував стояти, навіть нічого не запитуючи, чи щось болить, коли почалися перейми... Потім я покликала брата, який нас привіз, та зятя. Уже й вони почали просити лікаря, але він був невблаганний, наче кам’яний… Мені здається, що наші слова благання почули навіть стіни пологового будинку, тільки не лікар… І зрозуміла, що допомоги не дочекаюся. Мені здається, що навіть якби донька народила на сходах пологового будинку, медичному персоналу, який чергував у цю ніч, було б байдуже", – пише мама породіллі, жителька Коритного Вижницького району Любов Колотило.

Дорогою з Вижниці вони повернули у Вашківецьку лікарню. Там лікар погодився прийняти пологи й сказав, що жінка народить через годину. Родина ж, почувши, що має трохи часу, поїхала в Заставну. Пологи минули успішно.
Лікар, який не хотів прийняти пологи в породіллі, досі працює на посаді гінеколога у Вижницькій районній лікарні. Від керівництва він отримав догану, розповів головний лікар райлікарні Тарас ЛУЧИК.

– Ситуацію не коментуватиму, – зауважив Тарас Лучик. – Усе вирішить прокуратура.

Ми скерували офіційний запит у прокуратуру Чернівецької області, щоб дізнатися деталі справи та про те, чи покарають лікаря.

"У вас інфекційна дитина, я до неї не торкатимуся"

Ще один лист ми отримали на електронну адресу. Люди поскаржилися на байдужість медика, яка не захотіла оглянути хвору дитину.

"Наш син Володя (2,5 року), граючись вдома, упав личком на іграшки й пошкодив ліве очко… Вирішивши, що потрібно терміново звернутися по медичну допомогу, ми за рекомендацією пішли в одну з міських лікарень. У приймальному відділенні нас скерували до завідувача очного відділення. Вона нас зустріла в коридорі. Ми попросили оглянути дитину. Проте вона нам різко відмовила: "У вас інфекційна дитина, і я до неї не торкатимуся".

…Ми пояснили, що проїхали через все місто й просимо оглянути дитину , бо минає дорогоцінний час. На це нам відповіли, що ми не туди приїхали й нам потрібно звернутися в дитячу поліклініку. Подальших наших вмовлянь і обурень ніхто не слухав… Ми звернулися до медичного персоналу з проханням, щоб хтось інший оглянув дитину, але нам також відмовили. Нам не залишилося більше нічого, окрім як викликати таксі й поспішити в дитячу поліклініку. На проспект ми дісталися приблизно о 13.00. У реєстратурі нам сказали, що перший прийом лікаря закінчився о 12.00, а наступний розпочнеться о 14.00. Ще годину ми чекати не могли… Та цього разу нам пощастило потрапити до чуйного лікаря. Володимир Георгійович, незважаючи на закінчену зміну, погодився оглянути сина. На щастя, травма ока виявилася несерйозною".
Марина КОРПАН

Чому лікарі відмовляються надавати допомогу?

В екстрених випадках зобов’язані надати допомогу

Ростислав КАЛОШИН,
заступник начальника управління охорони
здоров’я ОДА:

Іноді лікарі відмовляються надавати допомогу хворим, які не мають відповідних документів. Лише головний лікар лікарні вирішує, чи лікувати хворого, який не має відповідних документів. Тому треба відразу ж звертатися до головного лікаря. Як правило, такі питання вирішують нормально, лікарі йдуть назустріч хворим. Випадки, коли народжує жінка або ж медичної допомоги потребує дитина, тим паче невідкладні. Їх можна назвати екстремальними. Наша позиція така, що справжній лікар зобов’язаний надавати медичну допомогу в будь-якому разі".

"Відмова лікаря надати допомогу неправомірна"
Ольга СКОРИНА,
керівник юридичної

служби Ради захисту прав та безпеки пацієнтів:

У деяких випадках лікарі прикриваються місцем прописки, щоб не надавати допомогу. Але в Україні не існує інституту прописки. У державі діє інститут реєстрації за місцем проживання. На отримання медичної допомоги місце реєстрації не має впливати.

З усіх випадків, коли лікарі відмовляються надати медичну допомогу, випливає неправомірність їхньої відмови. Якщо ця допомога потребує невідкладності, лікар має нести відповідальність за таку відмову.
Якщо через відмову лікаря надати медичну допомогу є або була загроза здоров’ю та життю людини, то треба негайно звертатися до правоохоронних органів та прокуратури".
9-04-2013, 11:25
Коментарів 0 Переглядів 3 132


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!