RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Новий Папа Франциск – вихованець священика-українця

13 березня у Ватикані обрали нового Папу Римського. Ним став 76-річний аргентинський архієпископ Хорхе Маріо Бергольо. Він обрав собі ім’я Франциск, під яким і увійде в історію. Це перше використання такого імені серед Пап. Також Франциск – перший в історії Папа з Нового Світу й уперше за більш ніж 1200 років Папа не з Європи (після Григорія III, який правив з 731 по 741 рік). Крім того, Франциск – перший Папа-єзуїт.

Новий Папа Римський осудливо ставиться до одностатевих шлюбів та абортів. Він не любить розкіш, піклується про бідних та багато спілкується з молоддю. Також новообраний Папа – вихованець священика з України й має добрі стосунки із главою Української греко-католицької церкви Святославом (Шевчуком).

"Кардинал Бергольо опікувався українською церквою в Аргентині"


Новообраний Папа Римський Франциск добре знає ситуацію в Українській греко-католицькій церкві й був вихованцем українського священика. Про це розповів глава Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук) на Інтернет-сторінці УГКЦ.

– Новообраний Папа Франциск є вихованцем нашого священика Степана Чміля, який тепер похований у базиліці Святої Софії в Римі. Нинішній Папа, а колись студент Салезіянської школи, щодня раненько, доки ще всі хлопці спали, прислуговував отцю Чмілю під час Служби Божої, – розповів Блаженнійший Святослав. – Він добре знає наш обряд і навіть пам’ятає нашу літургію. Востаннє я його відвідував, коли прощався з Аргентиною, від’їжджаючи до України, і просив, щоб він дав свої свідчення для беатифікаційного процесу отця Степана Чміля, на що він радо погодився. Отож Святіший Отець дуже добре знає й про нашу Церкву, і про нашу літургію та обряд, про нашу духовність.

Священник також додав, що кардинал Бергольо завжди опікувався українською церквою в Аргентині. "І я як молодий єпископ робив свої перші кроки в цьому служінні під його оком та з його допомогою. Тому, гадаю, ми справді будемо мати в його особі того Святійшого Отця, який дбатиме про нашу Церкву. Сподіваюся, що із цим Папою нас чекають дуже гарні події в майбутньому. Можливо, він надасть УГКЦ статус патріархату", – переконаний глава УГКЦ.

"Було б добре, якби Франциск продовжив місію Iоана Павла II"


– Більшість віруючих сиділи біля екранів телевізорів та дивилися он-лайн трансляцію засідання конклаву кардиналів 13 березня ввечері, – розповідає вікарій парафії костелу Воздвиження Святого Хреста в Чернівцях, отець Андрій ПЕКАНЕЦЬ. – Особисто я, як і більшість, чекав дуже уважно. А білий дим із труби на даху Сикстинської капели Апостольського палацу викликав велику радість. Бо ми нарешті вже маємо Папу. Сьогодні зранку під час богослужіння ми подякували Богові за це.

За словами вікарія, особливого ставлення від Папи українцям очікувати не варто. "Новий Папа буде однаково ставитися до всіх християн. Тому важко очікувати чогось особливого, – зауважив отець Андрій Пеканець. – Але впевнений, що Папа буде добрим і справедливим. Ми робимо висновки з того, яким він був єпископом і кардиналом".

– Від нового Папи очікуємо жесту миру й любові, – каже священик УГКЦ Успіння Пресвятої Богородиці, отець Володимир БОРОВИЙ. – Його люблять бідні й молодь. Було б добре, якби Франциск продовжив місію Іоана Павла ІІ й був відкритий до діалогу з усім світом.
Марина КОРПАН

Коментар
"Понтифік вестиме консервативну політику"

Андрій ГЕВ’ЮК,
політолог-міжнародник:

Гадаю, перші рік-два перебування на святому престолі Франциска принесуть розчарування. Оскільки новому Папі доведеться працювати з командою, яку залишив його попередник. Фактично в прийнятті рішень відчуватиметься присутність Бенедикта XVI. Новий Папа Римський Франциск – консерватор, хоча й намагатиметься провести реформи. Вестиме Франциск політику внутрішньої реформи церкви. Він виступає за чистоту віри й намагатиметься повернути зневірених християн у лоно церкви. Не слід забувати, що нинішній Папа – єзуїт, це накладає на нього додаткові зобов’язання. Він виступає проти одностатевих шлюбів. Також нинішній Папа виступає проти розкоші у всьому. Це його відрізняє від попередника".

Цікаві факти
про Папу


266-й Папа Римський Франциск (Хорхе Маріо Бергольо) народився 17 грудня 1936 року.
Виховувався в родині італійського емігранта, залізничного робітника.
Був наймолодшим із п’яти дітей. Навчався в семінарії Вілла Девото в Буенос-Айресі.
11 березня 1958 року вступив до ордену єзуїтів. Новіціат проходив у Чилі, а потім продовжив свою освіту в коледжі Святого Йосипа, де отримав ліцензіат із філософії.
З 1998 року був архієпископом.
З 2001 був кардиналом.
Має ступінь магістра філософії та хімії.
Як аріхиєпископ він відмовився від апартаментів, які йому надавали, і обрав скромне помешкання. Сам готує собі їжу та їздить громадським транспортом. Якщо кудись летить, то лише економ-класом.
2001 року відвідував хоспіс для хворих на СНІД. Тоді омив та поцілував ноги 12 хворим.
Улюблений фільм – Babette’s Feast 1987 року. Фільм розповідає про двох сестер, які живуть в ізольованому селі зі своїм батьком-пастором маленької церкви.
Улюблена картина – "Біле розп’яття" Марка Шагала.
Улюблена книга – "Божественна комедія" Данте.
На запитання, як він може себе охарактеризувати, новообраний Папа відповідає: "Хорхе Бергольо, священик".
15-03-2013, 16:22
Коментарів 0 Переглядів 4 806

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.