RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Що буде під іменем Iвана Миколайчука: кінотеатр чи генделик?

Кінотеатру імені Івана Миколайчука, який не працює впродовж трьох років, знову шукають інвестора. Депутати міськради розглядатимуть це питання на сесії сьогодні, 31 січня. Та небайдужі до долі кінотеатру чернівчани стурбовані, щоб це приміщення не перетворили на чергову забігайлівку чи нічний клуб.

Має бути розписано, що буде у кінотеатрі

– Проект цього рішення передбачає оголошення конкурсу на оренду приміщення, – каже перший заступник керівника департаменту економіки Людмила Волкова. – Визначили профіль використання приміщення – кіномистецький центр. Умови конкурсу передбачають, що інвестор повинен буде завершити ремонтні роботи в кінотеатрі до 31 грудня 2015 року.

Однак не всі погоджуються з інвестиційними умовами, які висунула мерія.

Представники ініціативної групи зі збереження кінотеатру вимагають у депутатів не поспішати з розглядом на сесії питання і вимагають доопрацювати ці умови.

– З 2010 року кінотеатр поступово нищиться. Це не може не турбувати нас, – каже член ініціативної групи, журналіст Надія Вірна. – В умовах, які пропонує міськрада, вказано тільки те, що профіль приміщення – це "кіномистецький центр" і "демонстрація фільмів". І все! Демонстрація фільмів може відбуватися будь-де. Ми можемо поставити у цій кімнаті кінопроектор, зберемося з вами і дивитимемося фільми. Але кінотеатр імені Миколайчука – це наша історія! Тому ми просимо депутатів зберегти цей кінотеатр. Ми розуміємо, що місто не має коштів, і все ж таки потрібно шукати інвесторів, меценатів. Але якщо шукати, то слід прописувати умови так, щоб кінотеатр зберегли, а не просто відписатися одним пунктом. Повинно бути конкретно розписано, що має бути в тому кінотеатрі, як він повинен функціонувати і хто за це повинен відповідати.

– Якщо ж влада не дослухається до наших вимог, ми разом із дружиною кіномитця Марією Миколайчук вимагатимемо, щоб це приміщення не мало імені Івана, інакше це буде глузування з нього, – додала Надія Вірна.

Натомість у департаменті економіки клянуться, що кінотеатр не стане генделиком.

– Про жодну діяльність ресторанів, барів чи інших закладів громадського харчування у проекті не йдеться, – сказала Людмила Волкова.

Гроші можна знайти у бюджеті

Проти передавання кінотеатру в оренду виступили представники опозиції. Так "фронтовик" Олексій КАСПРУК вважає, що кошти на реконструкцію приміщення можна віднайти у міському бюджеті. Мовляв, на комунальну газету "Чернівці" знайшли ж.

– Наша фракція виступає проти передавання кінотеатру в оренду. Нагадаю, ще в бюджеті 2011 року було передбачено два мільйони гривень на реконструкцію приміщення, мали створити кіномистецький центр. Однак нова влада переглянула умови договору з підрядником, а гроші спрямувала на інші цілі. Кіномистецький центр так і не створили. Нині умови пропонують такі, що орендар зможе використовувати приміщення на власний розсуд – достатньо буде створити куток із портретом Івана Миколайчука, поставити там телевізор і показувати кінофільми. Я переконаний, що кінотеатр імені І. Миколайчука має залишатися комунальним і на ремонт приміщення в бюджеті можна знайти кошти.
Микола КОБИЛЮК, Ігор ДОВГАНЬ

Що пропонує
міська рада


 Профіль приміщення – кіно-культурно-мистецький центр імені І. Миколайчука з обов’язковим збереженням демонстрації фільмів сучасного кінопрокату та найкращих здобутків світового кіно.
 Термін оренди – 10 років із правом продовження оренди.
 Орендар зобов’язаний до кінця 2015 року за власні кошти зробити капітальний ремонт приміщення. Але його звільняють від сплати внеску до цільового фонду соціально-економічного розвитку міста.
 На період капремонту орендну плату інвестору не нараховують.

Що вимагає
ініціативна група

 Зняти з порядку денного питання про затвердження умов конкурсу на право укладання договору оренди приміщення кінотеатру і доопрацювати його.
 Зберегти площі для проведення культурних заходів та демонстрації кінофільмів.
 Зберегти в кіномистецькому центрі імені Миколайчука кінозал із сучасним обладнанням для демонстрації фільмів вітчизняного та іноземного виробництва.
 Частка вітчизняних фільмів повинна становити не менше 30 відсотків від загального обсягу фільмів, які демонструватимуть у кінотеатрі.
 Запровадити "День Іванового кіно", коли відбувалася б демонстрація фільмів за участю митця.
 Забезпечити можливість проведення творчих зустрічей із кіномитцями, відомими акторами й режисерами. 
4-02-2013, 10:39
Коментарів 0 Переглядів 3 851

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.