RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Мої однолітки вважають українську цікавішою»
Вивчення української мови неважко дається румуномовним школярам Буковини, а так званий "мовний" закон не позначиться на потребі дітей її знати для здобуття освіти та подальшої кар’єри. Це стверджують учні Красноїльської гімназії, що на Сторожинеччині, де ми побували.
Кілька місяців тому тут відкрили новий корпус навчального закладу. Наразі тут навчається майже 600 дітей. Хоч у побуті вони спілкуються рідною румунською, державну мову України більшість школярів вивчає із задоволенням.

Після закінчення школи учениця 11 класу Паола МИТРИК планує вступати на факультет іноземних мов ЧНУ та вважає українську мову цікавою і потрібною.

– Намагаюся добре вивчати українську мову, бо вона потрібна в житті. Багато моїх друзів теж так вважає і намагається побороти мовний бар’єр між румунами та українцями, – каже школярка. – У моєму класі нещодавно здійснювали опитування – якою мовою нам легше і краще читати. Результат опитування був дуже несподіваним для нас, адже більшість хоче читати українські книжки. Мої однолітки вважають українську цікавішою.

У своєму середовищі зазвичай спілкуюся румунською, та намагаюся не забувати про українську та російську мови, бо вони посідають досить вагоме місце у моєму житті. Це зв’язок, який закладений багатьма роками. Багато читаю українських книг. Можливо, буду трохи банальною, але найбільше мені подобається творчість Тараса Шевченка. Крім того, люблю читати філософію Григорія Сковороди.

– Та не всі друзі розділяють мої погляди щодо важливості української мови, – продовжує школярка. – Хтось вважає, що державна мова їм не згодиться у житті. Гадаю, що вони просто не зацікавлені у своєму майбутньому.

Вчителі гімназії також переконують, що вивчення української мови – цікаве для школярів. Та не без труднощів це відбувається.

– Наші школярі спілкуються українською лише на уроках. Ось і всі труднощі, – каже вчителька української мови Лариса Гальчук. – Більшість школярів не має україномовного середовища. Однак не можна говорити про те, що діти не люблять українську. Наші школярі вивчають чисту українську літературну мову. Тож вони не знають ні діалектів, ні "суржиків".

Наші учні справді гідно володіють українською – про це свідчать їхні результати на олімпіадах з мови. Торік, скажімо, одна наша учениця посіла третє місце в конкурсі. Ще одна дівчинка перемогла в обласній олімпіаді з української мови.

Нині ми спостерігаємо цікаву тенденцію: коли у нашій школі викладали російську мову, вивчення її давалося дітям важче, ніж опанування матеріалу з української. Наразі часто бачимо, що дитина пише щось румунською, а мислить українською.

Гадаю, яким не було б законодавство, українська мова все одно має бути державною мовою. Зайдіть у будь-який клас, і всі вам скажуть, що означає для дітей українська.
Микола Кобилюк

опитування
Чи важко вивчати українську мову?

Анна, 9 клас:
– Важко вивчати українську мову, але вона для мене цікава. Мені подобається аналізувати речення, вивчати частини мови. Люблю читати. Мій улюблений автор – Тарас Шевченко.

Варвара, 11 клас:
– Українська мова дуже цікава, але більше цікавлюся російською. Читаю твори російських письменників.

Крістіна, 11 клас:
– Мені неважко вивчати українську. Люблю її змалку. Ще в дитинстві хотіла стати вчителем української мови. Цю любов мені прищепила моя вчителька.

Думки

"Мовний" закон не має принижувати державну мову

Надія БАБИЧ,
мовознавець, професор кафедри
історії української мови ЧНУ:

Доти, доки не було того "дивовижного" "мовного" закону, жодного сумніву в жодної румуномовної дитини щодо необхідності належного вивчення на доброму рівні української мови не було. Тепер ці геніальні автори поставили румуномовних людей перед нерозумінням того, що їм взагалі в цьому світі потрібно. Якщо вони проживають в Україні і здобуватимуть освіту і не претендуватимуть на освіту своєю рідною румунською мовою, то їм необхідно знати українську з тієї причини, що вони не залишаться на все життя в Красноїльську чи в Герці.
Неодноразово бувала в румуномовних школах. Кілька років підряд ми їздили в Новоселицький ліцей. Там викладала дітям українську мову і бачила, що вони прекрасно і легко оволодівали нею. Чому? Бо вони одразу засвоювали літературну українську мову, якщо була хороша вчителька. Вони інколи набагато чистіше, емоційніше, образніше говорили українською, ніж деякі діти з чернівецьких чи інших україномовних шкіл Буковини, на яких впливають діалекти та русизми. Якщо позбавлять цих дітей вивчення української мови, це означатиме, що їх ізолюють від українського загалу. Тобто вони зі своєю румунською мовою зможуть лише сидіти у своєму регіоні. Чого їм їхати на Заставнівщину чи до Києва, якщо вони не знають державну мову?

Але задум був інший. Творці "мовного" закону мали на меті, щоб люди згадали свій російськомовний період життя. І поступово, витіснивши українську мову як державну, надати статус другої державної мови російській".

Василь Бику,
голова Товариства румунської культури імені М. Емінеску:

Вивчення української мови в румуномовних школах Буковини є важливим, бо ми проживаємо в Україні. Мої діти вже студенти. Раніше вони навчалися в румуномовній школі Чернівців. Вони теж вивчали українську, і їм це вдавалося легко і цікаво.
Гадаю, "мовний" закон не має впливати на приниження державної мови України. Якщо ж румунській мові нададуть певні додаткові права на території України, вважаю, це не спричинить чогось негативного".
25-12-2012, 13:01
Коментарів 0 Переглядів 3 983

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.