16 грудня в Україні повністю заборонили палити в кафе, барах і ресторанах. Крім відвідувачів, закон торкнеться і власників ресторанів, які відтепер повинні стежити за його виконанням.
Паління буде дозволено за межами приміщень: за столиками надворі, на терасах.
"Досвід багатьох країн показує, що курці швидко звикають, що на перекур потрібно виходити з приміщення ресторану, – пояснює один з авторів закону, керівник відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський. – Паління дозволено за межами приміщень. Паління кальянів і електронних цигарок буде заборонене нарівні з тютюновими виробами.
Багато громадян помилково вважає, що надворі, як у громадському місці, палити заборонено. Це стосується алкоголю, але не паління. Виняток становлять лише зупинки транспорту і дитячі майданчики – тут заборона теж діє. Але вийшовши із закладу надвір, людина має право палити".
Досвід інших країн, у яких уже запровадили повну заборону на паління в приміщеннях, показує, що ресторани пристосовуються до цієї норми: вони обладнали зручні місця для паління перед ресторанами – з лавками, столиками. При цьому міська влада повинна йти назустріч і дозволяти закладам облаштовувати прилеглий простір під місця для паління.
У чернівецьких ресторанах до закону підготувалися, і в залах палити забороняють. Для курців деякі заклади облаштували курилки, а в більшості доводиться виходити надвір.
– З 16 грудня у закладі не палять, – розповідає арт-директор одного з пабів Олександр Буліч. – Облаштували курилку з потужною витяжкою, тепер на перекур ходять туди. Ніхто не був проти. Один знайомий зауважив, що через те, що не дозволено палити у залі, він протримався без цигарки дві години. Хоча у перший день заборони люди були розгублені.
Людмила Осадчук
Коментарі
Юрій Марчак,
директор муздрамтеатру імені О. Кобилянської:
– Палю вже багато років. Помітив, що більшість людей, які не палять, розсідалася так, щоб їм це не заважало. Це не було проблемою. Я не проти цієї заборони. Можливо, це посприяє зменшенню паління. Я не палив 23 роки і 27 років палю, хотів би повернутися до першого етапу. Може, заборона палити у ресторанах у цьому допоможе.
Віталій Ткачук,
депутат облради:
– Не палю і зіткнувся із ситуацією, коли відмовився ходити до ресторану, бо там накурено. Після таких закладів речі смердять димом, окрім того, пасивне паління теж негативно впливає на здоров’я.
Маю причетність до ресторанного бізнесу. У своєму закладі заборонив палити ще п’ять років тому. Жодної шкоди для бізнесу від цього не було.
Закон є,
а як його виконувати?За паління в закладі відповідальність несе власник. Контроль над виконанням закону нестиме Державна інспекція захисту прав споживачів. Ресторану за недотримання закону загрожує штраф. Та закон є, а механізму його виконання немає.
– Ми не знаємо, кого штрафувати на тисячу гривень, а кого – на 10, адже у законі про це не йдеться, – коментує начальник Держінспекції захисту прав споживачів Віктор Лащак. – Щодо перевірок, то здійснюватимемо планові перевірки. Під час них звертатимемо увагу, чи є у ресторані табличка "Палити заборонено", якщо на столі попільнички – значить тут палять. Лише 10 відсотків приміщення виділяється для курців, і це має бути не прохідний зал із хорошою вентиляцією. На паління у ресторані можуть поскаржитися і споживачі. Але на перевірку можемо прийти лише за кілька днів, як тут доведеш порушення? Виходить, перевірятимемо лише формальні речі.
Що загрожує порушникамЯкщо на вимогу персоналу закладу клієнт відмовляється загасити цигарку, адміністрація або інші відвідувачі мають право викликати міліцію, яка повинна скласти протокол. Цей протокол передають начальнику відділу міліції. Він визначає штраф за правопорушення.
Цифра 1 000-10 000 гривень – штраф для ресторану.
51-170 гривень – штраф для курця.
25-12-2012, 12:44
0
2 564