RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Стихійні ковзанки – і весело, і дешево
Гірськолижні бази відпочинку та лижні траси запрошують гостей. Однак такі "відвідини" досить дорогі. Тому ми вирішили з’ясувати, чи є на Буковині місця зимового відпочинку, де можна безкоштовно кататися на санях, лижах та ковзанах.

…I на картонках, і на штанях

Знайомі порадили завітати до парку "Жовтневий" у Чернівцях (у ту частину, яка розташована за готелем "Черемош"). Мовляв, там кілька ковзанок, де ковзаються й діти, і дорослі. Одягнула лижний костюм (сніг був мокрий, а температура – +1 °С) і подалася до парку. А там – веселі обличчя дітей та підлітків, батьки лише спостерігають, тягнуть санки до гірки. А вже до вечора й батьки почали енергійно з’їжджати гірками на автомобільних шинах. І старі, і малі чіплялися одне до одного "паровозиками" і з веселим гуркотом – гайда донизу. Головне правило "паровозика" – підтримувати ноги того, хто позаду тебе, і щоб твої ноги тримав той, хто попереду.

Підлітки люб’язно виділили мені окрему шину. Спочатку було страшно (схил все-таки високий), але цікавість перемогла. Якщо з’їжджати самій, то може трохи занести й викинути із шини, тому "паровозиком" безпечніше й веселіше. Були й такі, які каталися на картонках або й просто на ногах чи на штанях. Щоправда, якщо одягнутися в звичайний одяг, то можна промокнути (моє волосся було повністю мокре), тому лижний костюм – те, що потрібно. А старих автопокришок вистачить на всіх.

45-річний чернівчанин Дмитро ВАСИЛЬКОВ щодня приходить на гірку в парку "Жовтневий".

– Ми тут каталися ще в дитинстві, – говорить Дмитро. – "Черемоша" ще не було, а неподалік від того місця, де він стоїть нині, була звичайна гірка, а далі – кілька гірок, які ми називали скаженими. Торік взимку мене потягнуло до парку, і я побачив, що там катаються не лише діти, але й дорослі. Найпопулярніший "інструмент" для катання – не лижі й санки, а автомобільні покришки. Спуск був такий собі, тому ми вирішили його вдосконалити: носили воду, поливали, доки не утворився справжній екстремальний каток.

Подружжя Сергія та Інни ЛАБУНСЬКИХ взимку катаються на ковзанах на озерах, що на вулиці Комарова.

– Ковзаємося щороку відтоді, як ми із Сергієм познайомилися (вже п’ять років), – говорить Інна. – Коли народилася наша донечка Олександра, теж ходили на озеро. Пригадую, Сашці ще року не було, вона лежала у візочку, а я прогулювалася з нею на озері на ковзанах. Через рік, коли донечці було 1,9 року, вона вже сама стояла на ковзанах. Нині 2,8-річна Сашуня безстрашно ковзається на них. Одного разу на озеро ми винесли намет, щоб випробувати його. Тоді, пригадую, був сильний вітер. Отож ми каталися на ковзанах, а коли хотіли відпочити, заходили в намет. Сиділи на табуретках і зігрівалися теплим чаєм.

Ми завжди страхуємося, виходимо на озеро лише тоді, коли морози вдарили вчетверте-уп’яте. Тоді крига має не менше 30 см.
Ми переконалися, що катання на свіжому повітрі приносить набагато більше задоволення, ніж у закритому приміщенні. Ти насолоджуєшся природою, плюс це чудове легеньке тренування для всього сімейства.

"Вже 40 років бігаю на лижах"

У центральному парку імені Шевченка Олександр ГРОМИК, ветеран буковинського спорту, проклав лижню. Нині тут можуть безкоштовно кататися всі охочі. Якщо у вас немає своїх лиж, їх можна взяти напрокат у спеціальному пункті неподалік. Оренда – 20 гривень, а кататися можна хоч дві-три години.

– Я вже 40 років бігаю на лижах, – говорить Олександр Дмитрович. – Цього року, відколи випав сніг, катаюся щодня. Спочатку робив два кола в парку (коло – 2 км), а тепер можу й вісім. Відкриття нашої лижні відбулося 20 грудня. Єдине, що мене засмучує: нашу лижню постійно хтось затоптує.

Катання на лижах – чудове тренування, адже працюють всі м’язи, серце, легені, суглоби. А якщо хочеться відігрітися, то в нашому пункті можна відпочити, попити гарячого чаю й просто поспілкуватися.

На площі Турецької Криниці біля квіткового годинника школярі влаштували ковзанку. Діти ковзаються під час перерв, а також після уроків.
– Катаємося на чому завгодно: на пакетах, картонках, навіть є спеціальна плита, збита з дощок, а дехто катається просто пластом, – навперебій розповідають третьокласники – двоє Михайликів, Юра та Настя.

– Мама сварить мене, коли приходжу додому повністю мокра, – говорить дівчинка. – Але не можу не кататися. Це так весело!
Ще одна маленька ковзанка – на Театральній площі (перед муздрамтеатром імені О. Кобилянської). Тут ковзаються зовсім малюки й теж, як правило, не на санчатах. Хто на ногах, а хто – просто лежачи чи сидячи.

– Ой, як класно! – вигукує шестирічний Артем. – Часто приходжу кататися сюди, бо живу неподалік. А ще катаюся на Соборній площі на ковзанах. Але туди йду лише з мамою, бо то далеко.

У парку Шиллера діти теж зробили ковзанку. "Вона ще не розковзана, – діловито пояснює маленька Катя, яка сидить на санчатах. – Але щодня там багато діток. Оце зараз із дідусем ідемо туди, трохи покатаємося".

Загалом у Чернівцях є де безкоштовно поковзатися: це й на вулиці Лубенській, і на Нагірній. Головне, як кажуть, відвідувачі цих ковзанок, зуміти вчасно зупинитися.

Каталася так, що зламала ребро

Щодо обласних "осередків" безкоштовного катання, то вони є чи не в кожному населеному пункті. Так у Вашківцях на Вижниччині й дорослі, і діти масово катаються на Анниній горі.

– Там є де з’їжджати й на санчатах, і на лижах, – розповідає вашківчанка Анна МАЙКОВСЬКА. – У дитячі та студентські роки взимку ми часто ходили на Аннину гору. Саме завдяки цьому я навчилася кататися на лижах. Звичайно, траплялися різні кумедні ситуації, коли когось доводилося буквально "відкопувати" зі снігу.

У селі Южинець на Кіцманщині розважаються в долині Глибока та на Лисому горбі.

– Маю дерев’яні санчата, які мені зробив дідусь, – розповідає 12-річна Людмила. – На них поміщаємося і я, і брат, і навіть мама чи тато. Однак останнє моє катання було невдалим – зламала ребро. Ось тепер сиджу вдома й не можу дочекатися, коли можна буде знову вийти на гірку.
Неля СЛОБОДЯН із Путильщини разом із дворічним сином часто приходять на перевал Німчич.

– Тут катаються люди й із нашого села – Розтоків, і із сусідньої Виженки, – говорить жінка. – Часто на перевалі зустрічаємося із сусідами. Приходимо цілими родинами: діти з батьками, дідусями, бабусями. Тут весело й гамірно.
Леся ТОКАРЮК

Техніка безпеки


Якщо маєте власні ковзани, за один-два дні до виходу на лід взуйте їх вдома на шкарпетку, туго зашнуруйте й походіть протягом 20-30 хвилин, попередньо одягнувши чохли на леза. Таким чином зможете відпрацювати елемент "падіння".

Техніка падіння й підіймання: виставивши руки вперед і зігнувши коліна, завалюємося на бік. Потім переходимо на коліна (поза собаки), впираємося двома руками в землю перед собою, ставимо на землю праву ногу, потім впираємося руками в праве коліно й виштовхуємо своє тіло вгору.

На ковзанці використовуйте захист для кінцівок ("наколінники", захист для ліктів) та шоломи.

Не вживайте алкоголь.

Стежте, куди їдете.

Не лежіть і не сидіть на льоду тривалий час.

Використовуйте теплий одяг, який не промокає, та термобілизну.
25-12-2012, 12:13
Коментарів 0 Переглядів 3 336

Теги -

На місці працюють профільні служби, працюють до алгоритму дій при таких повідомленнях
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

У гостей була можливість спробувати себе у різних професійних напрямках


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.