RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Долар  стрибнув вгору
Подорожчання долара поступово спричиняє паніку серед чернівчан. Його активно скуповують, але каси у деяких банках порожні.

У касах валюти немає

У банку на площі Філармонії порожньо. На дверях висить курс продажу – 8,26 гривні. Щойно зайшла, охоронець одразу зацікавився, що мені потрібно. Відповідаю, що хочу купити долари. Чоловік киває головою: "У нас доларів сьогодні немає. Якщо ще два-три дні тому люди здавали по 100-200 доларів і ми могли їх продати, то тепер цього ніхто не робить".

У наступному банку на вулиці Худякова курс продажу долара – 8,26 гривні. Касир розповідає, що може продати не більше 300 доларів.

– Якщо хочете більше, підійдіть пізніше, можливо, хтось здасть долари, – радить жінка. – Але поки що у касі лише 300 доларів.

Натомість в обміннику, де долар продають по 8,4 гривні, мене запевнили, що без проблем можуть продати тисячу доларів.

– Але майте на увазі, що курс долара у нас уже двічі змінювався, – каже дівчина. – Вранці був 8,35 гривні, а тепер змінився до 8,4 гривні.

За півгодини біля цього обмінника знову змінюють цифри – на 8,35 гривні за долар.
У сусідньому банку теж готові продати долари за курсом продажу 8,25. Але попереджають, що більше 500 не продадуть.

Валюту скуповують пенсіонери

На справжній ажіотаж натряпляю в касі "Ощадбанку" на Центральній площі. Ще б пак: тут курс купівлі долара – 8,10 гривні, продажу – 8,11. Біля каси "Валютні операції" – черга з десятьох осіб. Половина відвідувачів – пенсіонери. Каса закрита на технічну перерву. Люди чемно чекають і розповідають, що продають тут не більше 300 доларів.

– Долари купимо, якщо під час технічної перерви їх не заберуть гуртом валютники, – висловлює припущення один із чоловіків.

– Прийшов купити долари, щоб погасити кредит у банку, – скаржиться інший чоловік. – У банку, де маю кредит, курс вищий і мене не влаштовує. Ось куплю долари тут і віднесу в інший банк.

– А ось євро ніхто не купує. Греція повалиться – і євро зовсім впаде, – прогнозує чоловік старшого віку.
– Нічого не буде, Німеччина всіх витягне, – вигукують із черги.

За десять хвилин черга пожвавлюється. Касир спочатку цікавиться, чи потрібно комусь отримати переказ, а потім починає видавати долари. У кожного касир бере паспорт для ксерокопії. Бабця біля каси ретельно перераховує "двохсотки". Нараховує 15 двохсотгривневих купюр, інші складає до сумки.

– А можна мені купити хоча б 400 доларів? – випрошує бабця у касира.

Жінка через віконце показує на чергу і категорично відмовляє. Бабця купує 300 доларів, складає у паспорт і йде. За кілька хвилин повертається і стає у кінець черги.

Наступний у черзі пенсіонер теж витягає з паспорта кілька 500-гривневих купюр. Простягає касирові. "А навіщо фотографуєте паспорт?" – цікавиться чоловік. Касир відмахується рукою.

Черга поступово зростає. За десять хвилин сюди підійшло ще п’ятеро людей.

– А доларів на всіх вистачить? – запитує біля віконця жінка. Касир знизує плечима.

– Прийшов із сусіднього банку, там долари не продають, – розповідає хлопець. – Якби знав, що так буде, купив би долари ще два тижні тому. Ось зараз тут всі гроші і залишу. А те, що лише 300 доларів дають, не біда. У мене все одно на більше немає, – жартує він.

За півгодини касир всім повідомляє, щоб чергу більше не займали. Але, незважаючи на попередження, кількість людей у черзі зростає.

На Калинці на зростання курсу реагують без паніки

На Калинівському ринку долар теж стрибає.

– Вранці долар продавали по 8,25 гривні, до кінця торгівлі він сягнув уже 8,4 гривні, – розповідає продавець на ринку Світлана Прокопець. – Але товар у роздріб не подорожчав, а гуртом все одно скуповують за долари. Ціни продавці підвищать вже тоді, коли долар буде по 9 гривень. Але зараз така погана торгівля, що продавці бояться підвищувати ціни навіть на гривню. А паніки на ринку поки що немає, люди вже до всього звикли. n


Думка банкірів

Долар із курсом продажу 8,11 гривні є у трьох державних банках: "Ощадбанку", "Укргазбанку" та "Укрексімбанку".
У валютному відділі "Ощадбанку" розповіли, що курс долара стабільний уже впродовж місяця, а обмежень у продажу доларів немає. Але валюту намагаються розподілити таким чином, щоб вистачило на весь день. Такий попит на валюту відчувають упродовж останніх двох місяців, а черги є у всіх пунктах.
У комерційних банках нинішню ситуацію з доларами називають звичайною панікою. "У нас низька довіра до всього, тому люди від 2-3 копійок змін жахаються, – прокоментував працівник банку Ігор. – Ажіотаж у будь-якому разі спаде. За півроку наші люди звикнуть, що курс буде плаваючим, як це і повинно бути".

Коментар
Гривень немає,
тому підвищення курсу буде незначне

Ярослав Кирпушко, директор Буковинського центру реконструкції і розвитку:

Паніці з доларами піддаватися не варто, тому що немає передумов для різкого зростання долара і падіння гривні. Україна – одна з небагатьох країн, де курс долара фіксований. Але у державі планують запровадити гнучкий валютний курс. Це означає, що коливання долара будуть постійно, але вони не матимуть серйозних наслідків. Рух курсів валют – це нормальна практика.

Тенденція до зростання курсу долара неодмінна, але є стримуючі фактори. У банків немає гривні, не дуже багато гривень і в населення. Тому коливання підвищення курсу долара може обмежитися трьома-п’ятьма відсотками. А п’ять відсотків – це аж 40 копійок. Подорожчання долара до 9 чи 11 гривень неможливе.

Якщо плануєте зберігати заощадження тривалий термін, це потрібно робити у гривнях. Тому що купівельна спроможність гривні за останні 16 років вища відносно долара на 20 відсотків. Інфляція гривні відбувалася меншими темпами, ніж інфляція долара в Україні.

Зараз в Україні існує ручне керування курсом. Тому маємо три курси: у державних банках, у комерційних банках та у валютників. Ця ситуація дуже сприятлива для спекулянтів. А долар повинен мати плаваючий курс. Із часом ці стрибки будуть менші і люди звикнуть до них".
23-11-2012, 11:01
Коментарів 0 Переглядів 2 843


За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!