RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Гроші є, та бізнес лінивий

Через пасивність буковинців область втрачає можливість бути лідером із наукових винаходів. Хоча всі шанси для цього маємо.

– Буковина – дуже перспективний науковий край. Тут живе та працює чимала кількість науковців і винахідників, які здатні генерувати унікальні ідеї. Якби вдалося відпрацювати їх і втілити у життя, ми змогли б прославити Чернівці, – сказали "МБ" в Інвестиційному фонді "Буковина", який готовий вкладати у розробки інноваційних бізнес-ідей буковинців мільйони гривень.

За півроку роботи до Фонду надійшло майже 100 заявок нових ділових пропозицій. Але реальних для втілення – лише одиниці.
Представники Інвестиційного фонду побували в багатьох районах, зустрілися з 1500 буковинцями. Як наслідок, до організації надійшли гарні ідеї, багато з них – просто унікальні новації, які не мають аналогів у світі.

– Але щойно ми намагалися дізнатися про проект більше, просили надати детальну інформацію чи надіслати бодай недосконалий бізнес-план, – більшість авторів пасувала, – каже представник Фонду. – Ми економісти і фінансисти - можемо порахувати, відпрацювати стратегію. Але доопрацювати чужу бізнес-ідею, написати підприємцю бізнес-план – навряд чи. Щоб бізнесмен отримав бажану фінансову підтримку, він повинен вкласти більше часу, зусиль. Тож ми очікуємо від буковинських підприємців більшої активності.

Втім, далеко не кожен винахід має шанс на життя.
За словами заступника голови Федерації роботодавців України Ганни БЕЗЛЮДНОЇ, щоб довести ідею до кінця, треба виконати найскладнішу роботу – організувати бізнес: "Потрібно обміркувати всі стадії реалізації ідеї, зрозуміти, які люди потрібні для її втілення, визначити шляхи отримання прибутку. Фактично потрібно виконати роботу, яку щодня виконують підприємці. Але в інститутах цього не навчають. Тому зазвичай у людей є цікава ідея, але немає чіткого плану її втілення. Фонд "Буковина" не відмовляється від таких ідей. Наше завдання – не просто ухвалювати рішення про фінансування проектів, головне – допомогти започаткувати власну справу, дати необхідні знання. Якщо людина готова до серйозної роботи, вона повинна втілити ідею у бізнес-план, який буде зрозумілий для інвестиційних аналітиків. Це важливо, бо започаткувати власну справу – не просто отримати можливості, а й взяти на себе відповідальність".

У Фонді руки не опускають. Наприкінці листопада його представники знову приїдуть до Чернівців і вкотре зустрінуться із місцевими підприємцями.
– Ми знову розповідатимемо і пояснюватимемо про Фонд та умови участі у спільних проектах. Але ми розглядаємо пропозиції й з інших регіонів, зокрема з Криму, Одеси, Києва. Науковці готові й безкоштовно віддати свою ідею, аби втілити її у життя. Є багато цікавих проектів, тому ми готові і їх підтримати, – наголошують у Фонді. - Але за умови, якщо вони працюватимуть на Буковині.

Що вже зроблено

Нині Інвестиційний фонд "Буковина" надав кредитну допомогу трьом буковинським підприємствам.

Дві інноваційні ідеї – виготовлення органічних добрив із природних відходів та фіксатори для лікування переломів – нині перебувають на стадії впровадження. Офіційні документи оформлені, кошти вже надійшли на рахунки новостворених компаній.

Ще одна – ідея створення туристичного оператора "Сім чудес Буковини", яка однією із перших отримала шанс на життя та фінансову підтримку Фонду, нині перебуває на доопрацюванні.

У вересні фонд "Буковина" був збільшений на п’ять мільйонів гривень. Втім, і попередні три мільйони ще не вичерпалися. Тому коштів наразі вистачає.
Ліна НАГІРНЯК

на фото
Чернівецький винахідник Дмитро РУДИК перший зразок свого винаходу - "тепле вікно" - виготовив самотужки. Але пообіцяв "МБ", що надішле заявку до Фонду. І якщо його пропозицію підтримають, він не полінується і доведе справу до логічного завершення.
Редактор: Lina
15-11-2012, 14:00
Коментарів 0 Переглядів 2 534

Теги -

Захисник воював на Авдіївському напрямку, у день аварії перебував на ротації

Генерал-полковник Руслан Хомчак обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ до Валерія Залужного

Оголошено I рівень небезпечності
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.