Кожна господиня, напевне, порівнювала домашнє молоко з магазинним. І могла звернути увагу на те, що ці однакові продукти помітно відрізняються. Домашнє молоко має товстезну масну пінку. На магазинному під час кипіння ледве збирається тоненька плівка. Після охолодження домашнє розкладається на жир і напівпрозору воду. А магазинне так і залишається рівномірно білосніжним.
Додають сумнівів й телевізійні передачі-страшилки.
Вода білого кольоруТо чи є справжнє молоко в магазинному продукті?
Ми запитали у Юрія ЧОРНОБРИВЦЯ, директора київського Інституту споживчих експертиз.
-Молоко, виготовлене з порошку – те саме молоко, знайоме усім з дитинства. Молочний порошок виготовляється з натурального молока, - каже експерт. - Складна технологія дозволяє витягнути з продукту вологу і виготовити з нього порошок. Ця технологія поширена у виробництві молочних продуктів у світі. Молоко в порошковому вигляді зручно транспортувати, не псується при тривалому зберіганні тощо. Тому молоко з порошку – також молоко. Аналогічно виготовляють соки з концентрату.
Фахівці з якості запевняють, що телевізійні страшилки про те, що в магазинних пакетах продають не молоко, а якусь хімічну речовину, м’яко кажучи, перебільшені. Відрізняється магазинне молоко від домашнього здебільшого через те, що заводський продукт піддається обробці. Його обробляють, стерилізують, щоб молоко могло певний час зберігатися.
Магазинне молоко тривалого зберігання, також викликає чимало запитань. Хіба може свіже молоко зберігатися цілий місяць і не псуватися?
За словами фахівця, цього продукту споживачам не потрібно боятися.
-Молоко виготовляють з різним терміном зберігання. Наприклад, молоко у тетра-пакетах проходить ультра стерилізацію при 120 градусах, - пояснює пан Юрій. – Тому воно може зберігатися цілий місяць. Воно зовсім не шкідливе, бо там вбито всю мікрофлору. Але, з іншого боку, воно й не корисне, бо ультра стерилізація знищила всі корисні властивості білку та інших мікроелементів. Воно ніяк не подіє на організм. Не завдасть шкоди і не принесе користі.
Що у пакеті - таємницяЗа спостереженнями кореспондента molbuk.ua більшість виробників, молоко яких купують буковинці, виготовили продукт за технічними умовами (ТУ). Тобто за власними рецептами, які відрізняються від державних стандартів (ДСТУ). Що саме знаходиться в пакеті іноді не мають можливості дізнатися й державні контролюючі органи.
-Технічні умови не повинні погіршувати якість товару, - розповідає Надія КУТИНІНА, в.о. заступник начальника інспекції з питань захисту прав споживачів у Чернівецькій області. – ТУ спершу були запроваджені, щоб урізноманітнити смакові якості товарів. Але виробники почали переслідувати іншу мету: замінити склад, знизити собівартість товару. А це часто призводить до погіршення якості товару. Коли відбираємо продукцію, яка виготовлена за ТУ, ми даємо запит виробникові розшифрувати ці технічні умови. Але виробник може і не надати їх, хоча не мають на це права. Мовляв, розробили технічні умови саме вони, це їхня власність, не хочуть її розголошувати.
Напій з мікробамиРеальна загроза все-таки прихована у пакеті з молоком. У всіх дослідженнях, які здійснив незалежний центр споживчих експертиз "Тест" знайдено чимало порушень.
-Ми замовляємо дослідження продуктів харчування у кількох акредитованих незалежних лабораторіях, - розповідає директор Інституту. – Молоко аналізували кілька разів і у всіх випадках знаходили відхилення від норми. Досліджуємо продукт у кількох напрямках: фізико-хімічне дослідження, мікробіологія та органолептика. Найчастіше знаходимо порушення в фізико-хімічному складі: виявляємо кишкову паличку, сальмонелу та інші шкідливі мікроорганізми. Але тут важко стверджувати, що цьому завинили саме виробники. Часто змінюється мікрофлора молочного продукту через транспортування чи зберігання з порушенням норм.
Останні дослідження магазинного молока, розфасованого у поліетиленових пакетах, які проводив "Тест" у 2012 році, показали кілька незадовільних результатів.
Зауважень не виникло лише до трьох із дев’яти зразків заводського молока: "Слов’яночка" (м. Вишненве, Київська обл.), "Селянське" (м.Ільїнці, Вінницька обл.) та "Добряна" (м. Чернігів). Тішить, також і те, що в жодному зразку немає рослинних жирів. Але інші показники "підвели": підозрілі смак та запах. Знайдено кишкову паличку, аміак, соду та інші не бажані складові.
Ліна НАГІРНЯК
Роби висновкиЧи безпечні білоруські молочні продукти?
Чимало буковинців щиро вважають: білоруська молочна продукція якісна та безпечна.
"Білоруси краще виробляють молочку. Їхня продукція й смачніша", - можна почути на продуктових ринках області.
Чи справді це так?
-Білоруські молочні продукти постачаються в основному з трьох районів Білорусі: Бреста, Рогачова і Гомеля. Але ці райони є офіційно визнані як найбільш постраждалі від Чорнобильської катастрофи, - пояснює Юрій Чорнобривець. - Радіологічного контролю білоруської молочної продукції не проводиться при перетині кордону. Не здійснюються подібні дослідження і в жодній іншій українській лабораторії.
Також є запитання до свіжості цієї продукції. Якщо дата виготовлення на упаковці стоїть вчорашня, вже можна сумніватися у її правдивості. Адже поки вантаж перетне кордон, пройде усі необхідні оформлення і потрапить до українського магазину доби часу занадто мало. Припускаємо, що можуть бути махінації з датою виготовлення на цю продукцію. Ймовірно її виставляють наперед.
По третє, вже не переший раз в білоруській молочній продукції знайдено антибіотики. Востаннє Україна ввела тимчасову заборону ввозити у березні 2012 року.
7-09-2012, 14:48
0
10 700