RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Такі недосяжні «соціальні» ліки

Вітрини багатьох аптек привертають увагу чернівчан знижками для пенсіонерів, інвалідів та "чорнобильців". "Бодай комусь легше", – подумалося. Справді, чимало чернівчан закуповують ліки лише в таких соціальних аптеках. Але, як виявилося, не все так просто.

У соціальній аптеці – 150 гривень, у звичайній – 135

– Ми як пенсіонери маємо право на знижки у соціальній аптеці, – розповідає "МБ" чернівчанка Ніна ВАСИЛИШИНА. – Крім інших ліків, постійно купую препарат від підвищеного артеріального тиску. У соціальній аптеці він коштує 150 гривень. Тож зі знижкою, за пенсійним посвідченням, вийшло 144 гривні. Днями звернула увагу на ціни у звичайній аптеці і помітила, що без знижок цей препарат того самого німецького виробника коштує 135 гривень. То що ж це за знижки такі?

Чернівчанка Надія Петрівна також часто заходить до аптек, у яких пропонують знижки.
– Постійно купую ліки у соціальній аптеці. В інші навіть і не заходила доти, доки не забула у "своїй" аптеці придбати серцеві краплі. Зайшла у сусідню з моїм будинком аптеку і помітила, що цей препарат тут без знижки коштує дешевше. Я порівняла ціни й на інші засоби, які часто купую, і виявила, що за деякі ліки я переплачувала, – обурюється жінка.

Справді, у чернівецьких аптеках часто ціни на одні і ті самі препарати суттєво відрізняються. Іноді різниця становить 20 гривень і більше. Якщо купити препарат один раз, сімейний бюджет не надто постраждає. Якщо ж доводиться лікуватися за певною схемою та з періодичністю, замислюєшся про дешевший варіант.

За словами Геннадія АКЖИГІТОВА, начальника відділу фармацевтичного супроводу обласного інформаційно-аналітичного центру Головного управління охорони здоров’я ОДА, так звані соціальні аптеки надають знижки для пенсіонерів та інших категорій населення за рахунок власних доходів. Держава не компенсує їхні втрати. Але як свідчать наші читачі, аптеки й зі знижками непогано заробляють.

До слова, ліки в наших аптеках і справді могли б бути дешевші. Оскільки з 2008 року існує перелік лікарських препаратів, ціни яких регулює держава. Згідно з нормами, гуртово-відпускні ціни не повинні перевищувати 12 відсотків від цін виробника, а в роздрібній торгівлі надбавка не повинна перевищувати 25 відсотків від закупівельних.
Більше того, для лікувально-профілактичних закладів існує ще менша націнка – не більше 10 відсотків від цін виробника.

"Скаржтеся, але на ціни ми не вплинемо"

Однак на практиці виходить все навпаки: у лікарнях і поліклініках ціни зашкалюють. Для більшості пацієнтів як аксіома: робити покупки в медзакладі дорожче, ніж в аптеці.

За словами Володимира ЗЕЛЕНЮКА, провізора однієї з аптек міста, ціни на ліки залежать від багатьох складових, а саме: ціни виробника, транспортування, розмитнення (якщо препарати закордонні), послуг фармацевтичних дистриб’юторів, форми сплати тощо.
– Ціни можуть відрізнятися й за рахунок торговельної націнки. Скажімо, державне регулювання на деякі препарати дозволяє встановлювати не більше 25 відсотків. Але на інші препарати, які не входять до переліків, аптеки встановлюють і вищі надбавки. Залежно від цінової політики аптек, наприклад, на дорогі препарати надають 10-15 відсотків, на дешевші – 35 відсотків, – каже фармацевт. – Можу запевнити: всі сумлінні аптеки нині дотримуються вимоги обмежувати торговельні надбавки до 25 відсотків на основні ліки державного значення.

Йдеться про Національний перелік основних лікарських засобів, який діє з 2009 року. До нього входять чимало препаратів: противірусні, імунодепресанти, антибіотики, антисептичні препарати, протиглисні, від кашлю, для нирок, від діабету, туберкульозу, для лікування онкологічних, серцевих, грибкових захворювань, вітаміни, ліки з трав, знеболювальні засоби тощо. Всього у переліку – понад дві з половиною тисячі назв.

Як пояснив провізор, незважаючи на такий вражаючий список, оригінальних фармацевтичних формул налічується лише 215. Розширено список до тисяч за рахунок різних торговельних назв цих препаратів.

У Державній службі з лікарських засобів в області повідомили, що фахівці служби займаються лише якістю лікарських препаратів. А ціни на ліки поки що ніхто не контролює.

– Закон про ціни та ціноутворення в новій редакції існує з першого серпня. Втім, установи, яка здійснювала б такий нагляд поки що не існує, – повідомили в держслужбі.
Фінансово-господарську діяльність аптек можуть перевіряти ще й спеціалісти державної фінансової інспекції, і то лише у тих випадках, якщо аптека є комунальним підприємством або в частині використання ними бюджетних коштів.

Не допоможуть і скарги на несправедливість цін на ліки і в інспекції захисту прав споживача. "Скаржитися можна, але на ціни ми вплинути не можемо", – повідомили там.
Виходить, що державні заборони та обмеження існують здебільшого на папері. Така ситуація грає на руку не надто законослухняним виробникам, дистриб’юторам і реалізаторам.
Стримують ціни хіба що сумлінність і конкуренція.
Фахівці рекомендують споживачам, для яких ціна має значення, перш ніж купити медичний препарат, обійти чи зателефонувати у кілька аптек.
Ліна НАГІРНЯК

До теми
Уряд удосконалив державне регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які реалізовують через аптеки. Таке повідомлення з’явилося на сайті ОДА.
Рішенням уряду від 13. 08. 2012 року розширили перелік ліків, на які встановлено держрегулювання цін. За даними МОЗ, до цієї категорії додали ще 55 найменувань ліків, і наразі список соціально орієнтованих ліків налічує 270 позицій.
Редактор: Lina
4-09-2012, 16:03
Коментарів 0 Переглядів 4 206

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.