RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Вже засумувала за школярами»

Завтра тисячі школярів знову переступлять поріг школи. А поки що там панує тиша, пахне свіжою фарбою і тривають останні приготування. Напередодні Дня знань кореспонденти "МБ" побували у кількох навчальних закладах Чернівців.

Стіни школи обвішані картинами випускниці

Найстаріша у місті школа №14, якій виповнилося 228 років, потопає у квітах, які звисають гірляндами з вікон. Колись тут навчалися і працювали письменник Юрій Федькович, румунський поет Міхай Емінеску, знавець історії Чернівців та Буковини Раймонд Фрідріх Кайндль, педагог Омелян Попович, письменник Осип Маковей.

Стіни у коридорі закладу обвішані картинами ще однієї випускниці – відомої художниці Наталії Ярмольчук. Тут також висять гімн і герб школи, є спортивний куточок з кубками. У кабінеті основ здоров’я дуже багато вазонів. Учитель біології Галина Балазюк розпаковує новий комп’ютер. "Його подарував наш колишній учень, секретар міськради Віталій Михайлішин, якого я теж навчала. Досі у нас був старий комп’ютер, – не приховує радості Галина Іванівна, яка 30 років пропрацювала в школі №14. – Цього літа з допомогою батьків виготовила нові стенди, пофарбувала підлогу, навела лад у кабінеті. А цю гірку з горіхових кругляків за моїм проектом зробив мій зять. Дерево привезли з Вижниччини. Зверху поклали акваріум з рибками. Школу до Першого вересня готували всі разом: учителі, батьки, учні".

Галина Іванівна показує нові щоденники, які вона отримала як класовод для учнів свого шостого класу. На перших сторінках вміщено фото усіх класів, розповідь про Кайндля, у книжці якого є згадки про школу. На інших сторінках – знімки та невеликі розповіді про відомих буковинців і чернівчан. "Діти вже приходять до школи, – запевняє пані Галина. – Сьогодні приходили на репетицію. Я вже засумувала за школярами, хочу, щоб розпочалися заняття. Запланувала зі своїм класом у вересні екскурсію до Яремчі".

Учитель англійської мови Лариса Данилюк поливає вазони у своєму кабінеті. "Влітку теж приходила з учнями поливати їх, щоб не засохли, – каже пані Лариса. – Завдяки батькам виготовили цього року нові стенди. Учні зможуть перед уроком повторити інформацію про ту чи іншу країну. Для початкової школи виготовили англійський алфавіт прописними та друкованими літерами, щоб дітям було легше орієнтуватися. Також оформила класний куточок".

Третьокласниця Вікторія Зварко прийшла до Лариси Деонізіївни, щоб та перевірила її знання з англійської мови. "Я все літо вивчала англійську, бо вона мені дуже подобається. Я вже навіть можу розмовляти, – запевняє школярка. – Ще мені подобаються українська мова, математика, інформатика, трудове навчання. Коли виросту, хочу стати стоматологом і лікувати дітям зуби так, щоб вони не боялися. На канікулах я їздила з батьками, бабусею і дідусем у Карпати. Було весело, але вже хочу до школи, щоб зустрітися зі своїми подружками".

Мама восьмикласниці Оксана Лютик прийшла до школи, щоби взяти довідку про щеплення доньки. "Улянка поїде наступного вівторка в дитячий табір "Молода гвардія", отож перші три тижні навчатиметься там, – розповіла пані Оксана. – Але першого вересня ми обов’язково прийдемо. Донька навчається у цій школі з першого класу. Я дуже задоволена. Через рік приведу сюди другу дитину, а згодом – і третю".

"Нічого собі! Суперово!"

На комфорт у навчальних закладах лише в Чернівцях витратили майже п’ять мільйонів гривень. Понад половина цих коштів – батьківські, повідомила начальник управління освіти міськради Валентина Малишевська.

Школа №41 – єдина в місті, де свято Першого дзвінка відзначатимуть не в суботу, першого вересня, а в понеділок. Як розповіла директор школи №41 Людвига ЦУРКАН, свято перенесли на понеділок через шабат. Незважаючи на те, що в суботу до школи йти не потрібно і часу на підготовку більше, нині у приміщенні вже гамірно. До школи завітали школярі, щоб подивитися, як для них облаштували класи.

– Нічого собі! Суперово! Погляньте, як гарно зроблено, – вигукує школяр, увійшовши до нового кабінету англійської мови.

Цього року в школі №41 облаштували два кабінети: для уроків англійської мови та бесід із психологом. Стіни в кабінеті англійської розфарбували різними фарбами, зобразивши Біг-Бен та двоповерховий трамвай.
У кабінеті психолога поклали акваріум із рибами.

– Раніше в нашій школі не було кабінету для занять англійською мовою, – каже Людвига Цуркан. – Зараз же ми робили цей кабінет, враховуючи побажання школярів. Тому обстановка в кабінеті цікава та сприяє навчанню.
Крім того, у п’яти навчальних класах встановили мультимедійні дошки. Так діти краще мали б засвоювати предмети на уроках.

– Роботи зробили багато завдяки підтримці спонсорів, батьків та бюджету, – розповіла Людвига Павлівна. – На ремонт та обладнання школи витратили приблизно 75 тисяч гривень. 
Надія БУДНА,
Марина КОРПАН
31-08-2012, 11:12
Коментарів 0 Переглядів 5 572

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.